6 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Κάριτας Ελλάς: Βομβιστική Επίθεση σε Αποθήκη της Κάριτας στην Ουκρανία

Αποθήκη της Κάριτας καίγεται ολοσχερώς μετά από ολονύκτια ρώσικη επίθεση

300 τόνοι αγαθών ανθρωπιστικής βοήθειας καταστράφηκαν

«Η επίθεση της Ρωσίας στην αποθήκη της Κάριτας Spes στο Λβιβ της Ουκρανίας χθες (19 Σεπτεμβρίου) το βράδυ, καταστρέφοντας 300 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας για τον λαό της Ουκρανίας, προκαλεί αγανάκτηση και αποτελεί μια κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου», δηλώνει ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Κάριτας (Caritas Internationalis) Alistair Dutton από τη Νέα Υόρκη, συμμετέχοντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky θα μιλήσει σήμερα (20 Σεπτεμβρίου).

Ο κ. Dutton εκφράζει τη θλίψη και την απογοήτευση ολόκληρης της Συνομοσπονδίας της Κάριτας. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Κάριτας Spes Ουκρανίας, π. Vyacheslav Grynevych, αναφέρει: «Χθες (19 Σεπτεμβρίου) το βράδυ, τα ρωσικά στρατεύματα έπληξαν μια βιομηχανική εγκατάσταση στο Lviv, όπου βρισκόταν μια αποθήκη ανθρωπιστικής βοήθειας της Κάριτας Spes. Οι εργαζόμενοι της αποστολής δεν τραυματίστηκαν, αλλά η αποθήκη με ό,τι είχε μέσα κάηκε ολοσχερώς, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, του υγειονομικού εξοπλισμού, των γεννητριών και των ειδών ιματισμού.

«Θα είμαστε σε θέση να υπολογίσουμε τα ακριβή στοιχεία από τις τελικές απώλειες αργότερα, καθώς οι ειδικές υπηρεσίες εργάζονται ακόμα στο σημείο. Γνωρίζουμε ήδη ότι καταστράφηκαν 33 παλέτες πακέτων τροφίμων, 10 παλέτες δεμάτων υγειονομικού εξοπλισμού και κονσερβοποιημένων τροφίμων, 10 παλέτες με γεννήτριες και ρούχα», προσθέτει.

Αρκετά από τα αντικείμενα που καταστράφηκαν στην αποθήκη, είχαν μόλις φτάσει από την Πολωνία νωρίτερα εκείνο το βράδυ. Η Κάριτας Πολωνίας ήλπιζε ότι τα ανθρωπιστικά δέματα θα υποστήριζαν περίπου 600 οικογένειες στην Ουκρανία. Στον απόηχο αυτής της πρόσφατης τραγωδίας, η Κάριτας Πολωνίας οργανώνει τώρα πρόσθετη βοήθεια για οικογένειες που χρειάζονται απεγνωσμένα ανθρωπιστική βοήθεια.

«Η Κάριτας χρησιμοποιούσε αυτή την αποθήκη για 1,5 χρόνο και από εκεί, η ανθρωπιστική βοήθεια μεταφερόταν ανατολικότερα στην Ουκρανία, σε όσους είχαν ανάγκη. Τα πάντα καταστράφηκαν. Ευχαριστούμε τον Θεό που δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ των εργαζομένων», δήλωσε ο Eduard Kava, επικουρικός Επίσκοπος του Lviv.

Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) και τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι ανθρωπιστικές αποθήκες στοχοποιούνται όλο και περισσότερο από τις ρωσικές δυνάμεις. Τον περασμένο Μάιο, τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι δύο αποθήκες που ανήκουν σε ανθρωπιστικές οργανώσεις δέχθηκαν επίσης επίθεση στις πόλεις της Οδησσού και της Τερνόπιλ.

Η Διεθνής Κάριτας και οι τοπικές οργανώσεις-μέλη της Κάριτας Spes Ουκρανίας και Κάριτας Ουκρανίας, συνεχίζουν την ακλόνητη δέσμευσή τους να ανταποκρίνονται στη συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ουκρανία. Οι συλλογικές προσπάθειες του ανθρωπιστικού δικτύου της Κάριτας έχουν συμβάλει καθοριστικά στην παροχή ζωτικής βοήθειας στις πληγείσες κοινότητες, οικογένειες και άτομα στην Ουκρανία και τις γειτονικές χώρες.

Πηγή: https://reliefweb.int/report/ukraine/caritaswarehouseburnsgroundfollowingovernightrussianattack

Η ομάδα της Κάριτας Ελλάς

Προηγούμενο Άρθρο

Επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου στη Μασσαλία

Επόμενο Άρθρο

Ο Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών σεβασμ. Θεόδωρος, στις «Μεσογειακές Συναντήσεις»

You might be interested in …

Προσφορά μαθητών των Λεοντείων Λυκείων Αθηνών & Νέας Σμύρνης στην Κάριτας Αθήνας

Δέκα κούτες με είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα, καθώς και χρηματικό ποσό που συγκέντρωσαν οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου του Λεοντείου Λυκείου Αθηνών προσφέρθηκαν στην Κάριτας Αθήνας για τις ανάγκες του προσφυγικού της έργου. Αντιπροσωπεία […]

Κάριτας Ελλάς: Κοινωνικό Κέντρο Νέου Κόσμου

Το Κοινωνικό Κέντρο της Κάριτας Ελλάς  στο Νέο Κόσμο ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιούλιο του 2017, με την υποστήριξη και τη χρηματοδότηση του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών και της Κάριτας Γερμανίας. Το Κοινωνικό Κέντρο είναι ένας […]