19 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου στη Μασσαλία

Το Γραφείο Τύπου της Αγίας Έδρας παρουσίασε στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους, την επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου στη Μασσαλία της νότιας Γαλλίας, μια πόλη «εμπλουτισμένη» από μια μεγάλη ποικιλία πολιτισμών.

Ο Matteo Bruni, διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αγίας Έδρας, παρουσίασε την Τρίτη το επερχόμενο ταξίδι του πάπα Φραγκίσκου στη Μασσαλία στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Πάπας θα βρίσκεται στη νότια γαλλική πόλη από την Παρασκευή έως το Σάββατο αυτής της εβδομάδας και θα συμμετάσχει στην καταληκτική σύνοδο των «Μεσογειακών Συναντήσεων», μιας πρωτοβουλίας που έχει ως στόχο την οικοδόμηση κοινότητας μεταξύ των διαφόρων λαών, θρησκειών και πολιτισμών της περιοχής.

Τριάντα ώρες στη Μασσαλία

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, ο πάπας Φραγκίσκος θα αναχωρήσει από το αεροδρόμιο Fiumicino της Ρώμης στις 14:35 το απόγευμα της Παρασκευής και θα φθάσει στη Μασσαλία στις 16:15.
Μετά την επίσημη υποδοχή του από τον πρωθυπουργό της Γαλλίας, θα κατευθυνθεί στη Βασιλική Notre Dame de-la-Garde της Μασσαλίας, όπου θα προσευχηθεί πρώτα με τον κλήρο της τοπικής Εκκλησίας και στη συνέχεια με ομάδα εθελοντών και εργαζόμενων σε διάφορες οργανώσεις – Stella Maris, Caritas Gap- Briançon και Association de secours en mer – που είναι αφιερωμένες στην ποιμαντική φροντίδα των ναυτικών, των μεταναστών και των προσφύγων.

Την επόμενη ημέρα, το Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, θα συμμετάσχει στην τελική σύνοδο των «Μεσογειακών Συναντήσεων», οι οποίες συγκεντρώνουν επισκόπους και νέους από τη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ευρώπη. Στη συνέχεια θα συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Μετά το μεσημεριανό γεύμα, ο πάπας Φραγκίσκος θα μεταβεί στο στάδιο Vélodrome της Μασσαλίας, όπου θα τελέσει την Θεία Λειτουργία. Στη συνέχεια θα αναχωρήσει, φτάνοντας στη Ρώμη γύρω στις 20:50.

Η Μασσαλία ως τόπος συνάντησης πολιτισμών

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Γραφείο Τύπου της Αγίας Έδρας, ο Matteo Bruni σημείωσε ότι αυτό θα είναι το 44ο Αποστολικό Ταξίδι του Αγίου Πατέρα στο εξωτερικό.

Ο κ. Μπρούνι τόνισε ότι το ταξίδι δεν πρέπει να εκληφθεί ως επίσκεψη στη Γαλλία, αλλά ως επίσκεψη στην πόλη της Μασσαλίας.

Το ίδιο, σημείωσε, ίσχυε και για την επίσκεψη του Πάπα στο Στρασβούργο το 2014, όπου επισκέφθηκε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – και οι δύο επισκέψεις, είπε, έχουν «διεθνή» χαρακτήρα.

Η Μασσαλία, πρόσθεσε ο κ. Μπρούνι, είναι αξιοσημείωτη από αυτή την άποψη, καθώς έχει «εμπλουτιστεί» κατά τη διάρκεια της μακράς ιστορίας της από μια τεράστια ποικιλία πολιτισμών.
Ιδρύθηκε ως ελληνική αποικία γύρω στο 600 π.Χ., με την πάροδο των χρόνων έπεσε στα χέρια Ρωμαίων, Λυγουριών, βαρβάρων, Αράβων και Σαρακηνών, και τα τελευταία χρόνια προχώρησε να γίνει μια από τις πιο εθνοτικά ποικιλόμορφες πόλεις της Γαλλίας.

Προηγούμενο Άρθρο

Ταξίδι του Πάπα στη Μασσαλία για τις «Μεσογειακές Συναντήσεις»

Επόμενο Άρθρο

Κάριτας Ελλάς: Βομβιστική Επίθεση σε Αποθήκη της Κάριτας στην Ουκρανία

You might be interested in …

ΠΗΝ Λισαβόνα 2023. Γιορτή Νεολαίας: Εκδηλώσεις

Από την 1η έως 6η Αυγούστου, θα είναι ανοιχτές οι διάφορες εκθέσεις της Γιορτής Νεολαίας της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας (ΠΗΝ) Λισαβόνα 2023. Θα υπάρχουν 18 εκθέσεις, οι οποίες θα είναι κατανεμημένες σε διάφορους χώρους εκδηλώσεων […]

Το Συμβούλιο Καθολικών Ιεραρχιών Ευρώπης συζητά στη Λευκορωσία για τους νέους και την Ευρώπη

Μετά από πρόσκληση του  σεβασμιοτάτου Tadeusz Kondrusiewicz, Αρχιεπισκόπου  του Minsk-Mohilev, η ετήσια Ολομέλεια των Προέδρων όλων των Ι. Συνόδων των Επισκόπων από 45 χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης, πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες (27 Σεπτεμβρίου έως την […]