22 Δεκεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ο Γρατιανουπόλεως Δημήτριος στο Κίεβο της Ουκρανίας

Προσκεκλημένος του Αρχιεπισκόπου Sviatoslav, Προκαθημένου της Ελληνόρρυθμης Καθολικής Εκκλησίας της Ουκρανίας, ο Σεβασμιότατος Δημήτριος έλαβε μέρος στις εργασίες της Ιεράς Συνόδου της Ελληνοκαθολικής Ουκρανικής Ιεραρχίας (11-18 Αυγούστου 2013) και στις εορταστικές εκδηλώσεις που ακολούθησαν για την 1025η επέτειο του Βαπτίσματος των λαών  Ρως-Ουκρανίας, και για τα εγκαίνια του νέου Καθεδρικού Ναού της Αναστάσεως στο Κίεβο (17-18 Αυγούστου 2013). Οι εορταστικές αυτές εκδηλώσεις, που είχαν προσκυνηματικό χαρακτήρα, απετέλεσαν την επιστέγαση μιας μακράς πορείας Φωτισμού του χριστιανικού λαού της Ουκρανίας, που άρχισε, κατά την παράδοση, από τον Άγιο Ανδρέα, συνεχίστηκε από τους Αγίους Θεσσαλονικείς  Κύριλλο και   Μεθόδιο και τους μαθητές των δύο αυτών Αγίων φωτιστών των Σλάβων, και ολοκληρώθηκε από τον άγιο Βλαδίμηρο Α΄, Μέγα πρίγκιπα του Κιέβου, το 988, ο οποίος καθιέρωσε τον Χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία.

Υπολογίζεται ότι στις εκδηλώσεις συμμετείχαν περί τις 20.000 προσκυνητές από όλη την Ουκρανία, αλλά και από όλο τον κόσμο όπου υπάρχουν Καθολικοί Ουκρανοί,  ανάμεσα στους οποίους και μικρή ομάδα πιστών της εδώ Ουκρανικής μας κοινότητας που έφεραν και ύψωσαν την Ελληνική σημαία.  

 

Των εορταστικών εκδηλώσεων προέστη ο ειδικός αντιπρόσωπος του πάπα Φραγκίσκου, o Λιθουανός Καρδινάλιος Backis Audrys Juozas, ο οποίος κόμισε και προσωπικό μήνυμα του Πάπα προς τον Αρχιεπίσκοπο Sviatoslav, την Ιεραρχία και τον λαό της Ελληνόρρυθμης Καθολικής Εκκλησίας της Ουκρανίας. Ο Πάπας στο Μήνυμά του υπογραμμίζει ότι την εποχή εκείνη του Βαπτίσματος των λαών  Ρως-Ουκρανίας η Εκκλησία ήταν ενωμένη, δηλ. οι Εκκλησίες της Ρώμης και της Κωνσταντινούπολης, Ανατολής και Δύσεως, ήταν ενωμένες. Ο χωρισμός έγινε αργότερα με  το σχίσμα  του 1054. Ο εκχριστιανισμός λοιπόν των Ρως έγινε μέσα στη Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία, όπως την ομολογούμε στο Πιστεύω. Το βάπτισμα των λαών των Ρως το 988 στο όνομα του Χριστού, Υιού και του Θεού, Σωτήρα και Λυτρωτή των ανθρώπων, είναι επιτακτικό, επείγον κάλεσμα προς τους πνευματικούς Ποιμένες αυτών των λαών να προάγουν την αγάπη και συμφιλίωση, αφήνοντας στη λησμονιά τις ιστορικές τους αντιπαραθέσεις, αντιθέσεις και πολεμικές,  και οικοδομώντας την αποκατάσταση της ενότητας της Εκκλησίας που θέλησε και ίδρυσε ο Χριστός.

          Ο Σεβασμιότατος Δημήτριος, απευθυνόμενος στα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Ελληνοκαθολικής Εκκλησίας της Ουκρανίας, τόνισε ότι μετά από πενήντα χρόνια διωγμών από το αθεϊστικό ρωσικό καθεστώς, σήμερα από το 1988 η Ελληνοκαθολική Εκκλησία της Ουκρανίας ανά τον κόσμο εορτάζει την επέτειο αυτή  ελεύθερη πλέον και ζωντανή. Η Εκκλησία αυτή  -που αριθμεί σήμερα περίπου πέντε εκατομμύρια πιστών στην Ουκρανία και στη Διασπορά– ανασυντάσσεται σε όλους τους τομείς της εκκλησιαστικής ζωής με γνώμονα αποκλειστικά ποιμαντικό, δηλαδή την πνευματική φροντίδα του ποιμνίου της, ανοικτή στον αδελφικό διάλογο με την Ορθόδοξη Εκκλησία, ιδιαίτερα μέσα στην Ουκρανία.

 

 

 

 

Προηγούμενο Άρθρο

Μεγάλη Πανήγυρη της Εορτής της Κοιμήσεως και Μεταστάσεώς της Θεοτόκου στο παντηνιακό Προσκύνημα του Βρυσιού

Επόμενο Άρθρο

Ο πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσε το θέμα για την 47η Παγκ. Ημέρα Ειρήνης

You might be interested in …

Το 22° Συνέδριο Κανονικού Δικαίου στη Θεσσαλονίκη

Στις 10-15 Σεπτεμβρίου 2015 συνήλθε στη Θεσσαλονίκη στο Εκπαιδευτικό και Πολιτιστικό Κέντρο «Διακονία» της Μητροπόλεως  το 22°  Διεθνές Συνέδριο της «Εταιρείας του Δικαίου των Ανατολικών Εκκλησιών». Η έδρα της Εταιρείας είναι στη Βιέννη και ο […]

Απεβίωσε η αδ. Φεβρωνία της μονής “Παμμακαρίστου Θεοτόκου”

  Σεβασμιότατος Έξαρχος των Ελληνορρυθμών Καθολικών Ελλάδος κ.κ. Δημήτριος Φεβρωνίας Μοναχής επικήδειος (30 Δεκεμβρίου 2013)   Σεβαστές και αγαπητές Αδελφές Μοναχές της Γεραράς Μονής της «Παμμακαρίστου Θεοτόκου». Χριστεπώνυμο πλήρωμα.   O ιερός μας Ναός, ως […]