7 Ιουλίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ο διάλογος είναι το μόνο μέσο για την επίτευξη της ειρήνης

Απευθυνόμενος στους ηγέτες των χωρών που συμμετείχαν στην Σύνοδο Κορυφής για την ειρήνη στην Ουκρανία, ο Αρχιγραμματέας της Αγίας Έδρας επανέλαβε το μήνυμα του Πάπα ότι το μόνο μέσο που μπορεί να επιτύχει μια πραγματική, σταθερή και δίκαιη ειρήνη είναι ο διάλογος μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της Τελικής Ολομέλειας Συνδιάσκεψη για την ειρήνη στην Ουκρανία, που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία στις 15-16 Ιουνίου, ο καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν επανέλαβε την βεβαιότητα του Πάπα ότι ο διάλογος μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών είναι το μόνο μέσο για την επίτευξη «αληθινής, σταθερής και δίκαιης ειρήνης».

Ο Αρχιγραμματέας της Αγίας Έδρας επανέλαβε επίσης τη δέσμευση να διατηρήσει «τακτική επικοινωνία με τις ουκρανικές και ρωσικές αρχές» και να συνδράμει σε πιθανές πρωτοβουλίες διαμεσολάβησης.

Αντιπροσωπεία της Αγίας Έδρας

Η Αντιπροσωπεία της Αγίας Έδρας με επικεφαλής τον Καρδινάλιο Παρολίν, ο οποίος συνοδευόταν από τον Αποστολικό Νούντσιο στην Ελβετία, Αρχιεπίσκοπο Martin Krebs, και από τον Σεβασμιότατο Paul Butnaru, του Τμήματος Σχέσεων με τα Κράτη και τους Διεθνείς Οργανισμούς της Γραμματείας της Αγίας Έδρας, παρέστη ως παρατηρητής στην Σύνοδο Κορυφής, έχοντας αποδεχθεί την κοινή πρόσκληση του Προέδρου της Ελβετικής Συνομοσπονδίας και του Ουκρανού Προέδρου Volodymyr Zelenskyy.

Η Αγία Έδρα, ενώ επιβεβαίωσε την παρουσία της και τη βούλησή της να συνδράμει τη διπλωματία και τις ανθρωπιστικές προσπάθειες με κάθε τρόπο, δεν υπέγραψε το τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου όπως προβλέπεται από το καθεστώς του παρατηρητή με το οποίο μετείχε.

Στην ομιλία του, ο Καρδινάλιος Παρολίν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία που, όπως είπε, «προετοιμάστηκε προσεκτικά από την Ουκρανία, η οποία, ενώ καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για να αμυνθεί από την επίθεση, εργάζεται επίσης συνεχώς στο διπλωματικό μέτωπο, ανυπομονώντας να επιτύχει μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη».

Εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι μπροστά στον πόλεμο, είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε να αναζητούμε τρόπους για τον τερματισμό της σύγκρουσης «με καλές προθέσεις, εμπιστοσύνη και δημιουργικότητα».

Ο διάλογος είναι ο μόνος τρόπος

Υπενθύμισε ότι το μήνυμα αυτό επαναλαμβάνει συνεχώς ο Πάπας Φραγκίσκος, στις εκκλήσεις του, ιδιαιτέρως προς τους ηγέτες των εθνών, τονίζοντας ότι «το μόνο μέσο που είναι ικανό να επιτύχει πραγματική, σταθερή και δίκαιη ειρήνη είναι ο διάλογος μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών».

Ο Καρδινάλιος σημείωσε ότι «η Αγία Έδρα συμμετέχει ως παρατηρητής, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και στα ανθρωπιστικά ζητήματα».

Έτσι, όσον αφορά την πρώτη πτυχή, επαναβεβαίωσε «την ισχύ της θεμελιώδους αρχής του σεβασμού της κυριαρχίας κάθε χώρας και της ακεραιότητας του εδάφους της».

Επαναπατρισμός των παιδιών

Ο Καρδινάλιος εξέφρασε την ανησυχία της Αγίας Έδρας για τις τραγικές ανθρωπιστικές συνέπειες του πολέμου και την δέσμευσή της «ιδιαίτερα να βοηθήσει τον επαναπατρισμό των παιδιών και να ενθαρρύνει την απελευθέρωση των αιχμαλώτων, ιδιαίτερα των σοβαρά τραυματισμένων στρατιωτών και πολιτών».

Τόνισε τη σημασία της επανένωσης των ανηλίκων με τις οικογένειές τους ή τους νόμιμους κηδεμόνες τους και ότι «οποιαδήποτε εκμετάλλευση της κατάστασής τους είναι απαράδεκτη».

Ο Καρδινάλιος Παρολίν ζήτησε, την ενίσχυση κάθε διαθέσιμου διαύλου για τη διευκόλυνση αυτής της διαδικασίας.

Όπως εξήγησε η Αγία Έδρα συμμετέχει ως παρατηρητής στις εργασίες του Διεθνούς Συνασπισμού για τον επαναπατρισμό ουκρανικών παιδιών από τη Ρωσία και διατηρεί άμεση επαφή τόσο με τις ουκρανικές όσο και με τις ρωσικές αρχές με στόχο την ενίσχυση «της αποτελεσματικότητας του ad hoc μηχανισμού που δημιουργήθηκε μετά την επίσκεψη του Καρδινάλιου Matteo Zuppi στο Κίεβο και τη Μόσχα, με σκοπό την επίλυση συγκεκριμένων περιπτώσεων».

Κρατούμενοι

Ο αρχιγραμματέας της Αγίας Έδρας αναφέρθηκε και στη δεινή θέση των πολιτικών και πολεμικών κρατουμένων/αιχμαλώτων εκφράζοντας την ανησυχία του «για τις περιοδικές αναφορές περί μη συμμόρφωσης με τις Συμβάσεις της Γενεύης».

«Ιδιαίτερα για την τέταρτη Σύμβαση, η οποία αφορά πιο άμεσα τους αμάχους, και για τη δυσκολία δημιουργίας, μαζί με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, μιας Κοινής Ιατρικής Επιτροπής που θα μπορούσε να αξιολογήσει την κατάσταση των αιχμαλώτων πολέμου που έχουν ανάγκη επείγουσας ιατρικής περίθαλψης», είπε.

Δέσμευση της Αγίας Έδρας

Ο Καρδινάλιος επανέλαβε τη δέσμευση της Αγίας Έδρας «να διατηρεί τακτική επικοινωνία με τις ουκρανικές και ρωσικές αρχές και παραμένει έτοιμη να βοηθήσει στην υλοποίηση πιθανών μεσολαβητικών πρωτοβουλιών που είναι αποδεκτές από όλα τα μέρη και ωφελούν όσους έχουν πληγεί».

Παράλληλα, πρόσθεσε, ενθαρρύνει τις χώρες και τα άλλα μέλη της διεθνούς κοινότητας «να διερευνήσουν τρόπους παροχής βοήθειας και διευκόλυνσης της διαμεσολάβησης, είτε ανθρωπιστικής είτε πολιτικής φύσης».

«Εκ μέρους του Πάπα Φραγκίσκου», κατέληξε ο καρδινάλιος Παρολίν, «επιθυμώ να επιβεβαιώσω την προσωπική του εγγύτητα με τον βασανισμένο ουκρανικό λαό και την ακλόνητη δέσμευσή του για την ειρήνη».

ΠΗΓΗ:

www.vaticannews.va /en/vatican-city/news/2024-06/cardinal-parolin-peace-summit-ukraine-russia-war-holy-see.html

Προηγούμενο Άρθρο

Ο Πάπας για την τεχνητή νοημοσύνη

Επόμενο Άρθρο

«Το μεγαλείο και η αθλιότητα του ανθρώπου» του σεβασμ. Ιωάννη Σπιτέρη

You might be interested in …

Ιράκ: Παρατεταμένη «σύγκρουση» Προέδρου Abdul Rashid με Χαλδαίο Πατριάρχη, καρδινάλιο Louis Raphael Sako

O Πατριάρχης της Ασσυριακής Χαλδαϊκής Εκκλησίας εγκατέλειψε την έδρα του στη Βαγδάτη και βρίσκεται στο ιρακινό Κουρδιστάν, όπου έχει δηλώσει ότι θα παραμείνει πλέον. Αφορμή η ακύρωση αναγνώρισής του, ως Πατριάρχη, από τον ιρακινό Πρόεδρο, […]

Ο Matteo Fadda νέος Γενικός Υπεύθυνος της Κοινότητας πάπας Ιωάννης 23ος

Η “Κοινότητα ΠΑΠΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 23ος”, η οποία έχει παρουσία και στην Αθήνα (Νέος Κόσμος), εξέλεξε το νέο Διεθνή Υπεύθυνό της, την Κυριακή 28-5-23, στη Γενική της Συνέλευση, στο Ρίμινι της Ιταλίας. Είναι ο Matteo Fadda, […]

Eορτάστηκαν τα 800 χρόνια από τη συνάντηση του Αγίου Φραγκίσκου με τον Σουλτάνο της Αιγύπτου

Πριν από οκτακόσια χρόνια η ιστορική συνάντηση μεταξύ του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης και του Σουλτάνου της Αιγύπτου, AL–Kamil, ένας πυλώνας για τη διεξαγωγή του διαθρησκειακού ισλαμο-χριστιανικού διαλόγου. Ο πρόεδρος των επισκόπων του Πακιστάν, Sebastian […]