20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ο κόπος της αγάπης σας

okta

To βιβλίο περιλαμβάνει την πνευματική ανάγνωση των Επιστολών του Αποστόλου Παύλου στους πρώτους ευρωπαίους χριστιανούς. Πρόκειται για τους χριστιανούς των Φιλίππων και της Θεσσαλονίκης.
    Η Εκκλησία δε ζει από τον εαυτό της αλλά από το Ευαγγέλιο και από το Ευαγγέλιο αντλεί πάντοτε καθοδήγηση για την πορεία της. Εκείνος που οδηγεί τους πιστούς στην πληρότητα της αλήθειας, με τη δράση του Αγίου Πνεύματος, είναι ο Λόγος του Θεού (βλ. Ιω 16,13).

Το βιβλίο ακολουθεί τη μέθοδο της πνευματικής ανάγνωσης της Αγίας Γραφής (lectio divina) και σε παράρτημα προσφέρει μια χρήσιμη εισαγωγή στη lectio divina.
    Ανάμεσα στους πολλούς καρπούς της βιβλικής άνοιξης της Β΄ Βατικανής Συνόδου είναι κι η εξάπλωση της αρχαίας χριστιανικής πρακτικής της πνευματικής ανάγνωσης της Αγίας Γραφής (της επονομαζόμενης lectio divina).
    Τι είναι η πνευματική μελέτη της Αγίας Γραφής ;
    Είναι η σιωπηλή ανάγνωση κάποιου βιβλικού κειμένου, διαβάζοντάς το πολλές φορές, στύβοντας το για να αποδώσει τους πνευματικούς του χυμούς και να ξεδιψάσει την περισυλλογή του αναγνώστη. Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτή την πνευματική μελέτη είναι ο φωτισμός του νου και της καρδιάς από το Άγιο Πνεύμα δηλ. από τον ίδιο τον Εμπνευστή των Γραφών. Γι’ αυτό η σωστή στάση εκείνου που επιθυμεί να «πιει» το βιβλικό χυμό είναι η ευλαβική ακρόαση του κειμένου.
    Αυτή τη στάση την αναζητήσαμε στο έξοχο παράδειγμα της Παναγίας, ιδιαίτερα τη στιγμή του Ευαγγελισμού:  η Παρθένος αποδέχεται το αγγελικό Μήνυμα ενόσω μελετά την Αγία Γραφή, όπως απεικονίζεται στη θρησκευτική τέχνη.
    Μιμητές αυτής της ευλαβικής ακρόασης κάθε λόγου του Θεού ακούσαμε σ’ αυτές τις συναντήσεις το Λόγο του Θεού για να τον ομολογούμε με σταθερή πίστη ώστε κι εκείνοι που συναντάμε καθημερινά, ακούγοντας το άγγελμα της σωτηρίας, να πιστέψουν, και πιστεύοντας να ελπίσουν και ελπίζοντας να αγαπήσουν (DV 1).
    Στο βιβλίο αυτό περιλαμβάνονται οι καρποί της πνευματικής μελέτης των εβδομαδιαίων συναντήσεων πλαισιωμένοι με εισαγωγικά κείμενα εμπλουτισμένα εις τρόπον ώστε να βοηθήσουν και να συνοδεύσουν το Έτος του Αποστόλου Παύλου (2008-2009).

 

Διαθεση:
Θεσσαλονίκη
Γραμματεία Αποστολικού Βικαριάτου
Τ.Θ. 50808 540 14 Θεσσαλονίκη
Τηλ.-Fax (2310) 835780
E-mail: ioas17@otenet.gr 

 

Προηγούμενο Άρθρο

“Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΑΓΙΑΣ ΕΔΡΑΣ 1820-1980”

Επόμενο Άρθρο

Ο Φραγκίσκος της Ασίζης και η χριστιανική Ανατολή. Μια σύγκριση.

You might be interested in …