20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ο Φραγκίσκος της Ασίζης και η χριστιανική Ανατολή. Μια σύγκριση.

exofilo_franghiskos

Ι. ΣΠΙΤΕΡΗΣ,

Ο Φραγκίσκος της Ασίζης και η χριστιανική Ανατολή. Μια σύγκριση. Θεσσαλονίκη 2009.

Ο Σεβ.τος Ι. Σπιτέρης, Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας, φραγκισκανός καπουκίνος, και επί δυο δεκαετίες καθηγητής ορθόδοξης θεολογίας και πνευματικότητας σε Πανεπιστήμια της Ρώμης, προσφέρει στην ελληνική θεολογική κοινότητα το πόνημα του που εκδόθηκε στα ιταλικά το 1998. Ο συγγραφέας δεν κάνει μια απλή προσαρμογή στα ελληνικά αλλά συγγράφει εκ νέου σχεδόν αυτή τη μελέτη. Η σπουδαιότητά της συνίσταται στην θεολογική και πνευματική εγγύτητα του Αγίου της Ασίζης με την πνευματική παράδοση της Ανατολής.

Μπορούμε να πούμε ότι ο Φραγκίσκος είναι ο άνθρωπος που αποτέλεσε το αποφασιστικό σημείο συνάντησης και διαχωρισμού μεταξύ της λατινικής και ελληνικής πνευματικότητας. Είναι αρκετά Λατίνος για να αντιπροσωπεύει το πιο υψηλό πνευματικό σημείο του δυτικού Μεσαίωνα, αλλά έφτασε να αντιλαμβάνεται και να ζει πολλές αξίες του χριστιανισμού των πρώτων αιώνων, όταν οι δύο Εκκλησίες ήταν ενωμένες και όταν ο τρόπος να σκέφτεται και να ζει κανείς τον χριστιανισμό δεν ήταν ακόμη πολύ διαφοροποιημένος. Ο Φραγκίσκος ήταν ικανός να διαισθάνεται εκείνα τα σημεία που ένωναν και ενώνουν μέχρι τώρα τις δύο παραδόσεις και, χωρίς να σταματήσει να είναι άνθρωπος της εποχής του, ήξερε να βυθίζεται στις πηγές και να αποτελεί μια από τις εκφάνσεις της αιώνιας ψυχής του χριστιανισμού.

Πολλές όψεις της πνευματικότητάς του κατανοούνται καλύτερα εντεταγμένες στο πλαίσιο της ανατολικής πνευματικότητας. Ο Άγιος Φραγκίσκος ξεπερνά τον μεσαίωνα όχι μόνο επειδή προεκτείνεται στο μέλλον, αλλά επειδή μας συνδέει με το κοινό παρελθόν των δυο Εκκλησιών, και μ’ αυτό τον τρόπο γίνεται ένας άξιος μάρτυρας της Μίας, της Αγίας και Καθολικής αδιαίρετης Εκκλησίας.

200 σελίδες ISBN 978-960-89450-6-7

 

 

Κεντρική Διάθεση Εκδόσεων

Θεσσαλονίκη

Γραμματεία Εκδόσεων

Αποστολικού Βικαριάτου

Τ.Θ. 50808 540 14 Θεσσαλονίκη

Τηλ.-Fax (2310) 835780

E-mail:

ioas17@otenet.gr

 

 

Προηγούμενο Άρθρο

Ο κόπος της αγάπης σας

Επόμενο Άρθρο

Donorum commutatio. Τιμητικός Τόμος για τα 70α γενέθλια του Αρχιεπισκόπου Ιωάννη Σπιτέρη.

You might be interested in …

Το Χρονικό των Μαλτέζων Καλογραιών στην Κέρκυρα

Από τον πρόλογο Οι αναδρομές και τα επετειακά αφιερώματα δεν αποφεύγουν τις περισσότερες φορές να κατηγορηθούν για εξιδανικεύσεις, πολύ περισσότερο δε, όταν μαρτυρίες, ημερολόγια και νοσταλγικές αναδρομές, ή εκφράσεις συμπάθειας, χρησιμοποιούνται στη βάση της συγγραφής […]

Το Κανονικό Δίκαιο της Καθολικής Εκκλησίας σε Ελληνική μετάφραση

Δημητρίου Σαλάχα Ο Κώδικας του Κανονικού Δικαίου της Καθολικής Εκκλησίας (Codex iuris canonici) εκδόθηκε στις 25 Ιανουαρίου 1983 από τον πάπα Ιωάννη-Παύλο Β΄. Η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος, λαμβάνοντας υπόψη την έγκριση […]