28η ΚΥΡΙΑΚΗ του Έτους, γ’ κύκλος
Ο Λόγος του Θεού!
Αδελφοί μου, το επίκεντρο του σημερινού λόγου του Θεού, είναι η απορία του Ιησού Χριστού: «Δεν καθαρίστηκαν και οι δέκα; Οι άλλοι εννέα πού είναι; Δεν βρέθηκε κανένας να επιστρέψει και να δοξάσει τον Θεό, παρά μόνο αυτός ο αλλοεθνής;».
Εδώ θεραπεύονται από τη λέπρα 9 πιστοί της εβραϊκής θρησκείας και 1 μισο-ειδωλολάτρης. Οι 9 πιστοί, μετά τη θεραπεία τους συνεχίζουν για το σπίτι τους, και μόνο αυτός με την αιρετική πίστη, επιστρέφει στον Χριστό να πει ευχαριστώ. «Οι άλλοι εννέα πού είναι;» επιμένει ο Χριστός.
Αλλά και στο πρώτο ανάγνωσμα βλέπομε επίσης έναν ειδωλολάτρη να αναγνωρίζει τη θεραπεία του και να λέει: Εγώ στο εξής, μόνο ένα Θεό θα λατρεύω: τον Θεό του λαού Ισραήλ.
֍ ֍ ֍
Εμάς, άραγε, μας έχει θεραπεύσει ο Θεός, διά του Ιησού Χριστού, από κάποια λέπρα;
Για να απαντήσομε σωστά, σας καλώ να ακούσομε τι μας δήλωσε σήμερα ο απόστολος Παύλος μέσα από τη φυλακή: «Υπομένω τα πάντα προς χάρη των εκλεκτών (του Θεού), για να πετύχουν τη σωτηρία που δίνει ο Ιησούς Χριστός, μαζί με την αιώνια δόξα».
Η λέπρα μας είναι η αμαρτία, εξαιτίας της οποίας γεννιόμαστε αποκομμένοι από τον Θεό, και έτσι μας είναι αδύνατο από μόνοι μας να μπούμε στην αιώνια δόξα του Θεού.
Πώς βρίσκομε λοιπόν τη ΣΩΤΗΡΙΑ, αφού εμείς δεν μπορούμε να την πετύχομε από μόνοι μας; Τη σωτηρία τη δίνει μόνο ο Ιησούς Χριστός, μας λέει ο Παύλος!
֍ ֍ ֍
Πώς όμως θα μάθουν οι άνθρωποι ότι υπάρχει ένας Σωτήρας, ο Ιησούς Χριστός, ώστε να θελήσουν να τον γνωρίσουν, να πιστέψουν, και να τον ακολουθήσουν για να σωθούν;
Γράφει ο απ. Παύλος μέσα από τη φυλακή: «Για το Ευαγγέλιο κακοπαθώ μέχρι τα δεσμά (της φυλακής). Αλλά ο Λόγος του Θεού δεν δένεται. Υπομένω τα πάντα για να πετύχουν τη σωτηρία οι εκλεκτοί του Θεού».
Ευαγγέλιο και Λόγος του Θεού είναι το ίδιο. Ευαγγέλιο σημαίνει καλή αγγελία, και η καλή αγγελία της σωτηρίας αναγγέλλεται με τον λόγο. Αλλά αυτός ο Λόγος, παρόλο που εκφράζεται με ανθρώπινα λόγια, είναι Λόγος του Θεού!
Πόσο σημαντικό είναι λοιπόν να αναγγέλλεται ο Λόγος του Θεού, αλλά και οι άνθρωποι να ακούνε τον Λόγο του Θεού!
- Όμως υπάρχουν άνθρωποι που διψούν για τον Λόγο του Θεού αλλά δεν μπορούν να τον ακούσουν, επειδή δεν υπάρχουν ούτε χειροτονημένοι αρκετοί, ούτε και λαϊκοί προετοιμασμένοι για να τον αναγγείλουν.
- Άλλοι όμως, και μάλιστα βαφτισμένοι, δεν θέλουν να ακούσουν τον Λόγο του Θεού, είτε επειδή εκείνοι που τον κηρύττομε, τον κηρύττομε άσχημα, είτε επειδή αυτοί οι ίδιοι δεν ενδιαφέρονται για τη σωτηρία τους, αλλά μόνο να ικανοποιήσουν άμεσες ανάγκες τους.
Όμως ο Χριστός μας φωνάζει σήμερα: «Οι άλλοι εννέα πού είναι;». Σήμερα Κυριακή, ημέρα της Ανάστασής μου, ημέρα της σωτηρίας σας, ημέρα για να συναντηθείτε μ’ εμένα τον Σωτήρα σας: από τους δέκα βαφτισμένους πόσοι συγκεντρώθηκαν στις εκκλησίες για να ακούσουν τον Λόγο του Θεού; Ο ένας στους δέκα βαφτισμένους; Οι άλλοι εννέα πού είναι;
Δεν επαναλαμβάνω αυτή την ερώτηση του Χριστού, για να κατηγορήσω όσους λείπουν, αλλά για να πω ότι μέσα στις ενορίες μας ΟΦΕΙΛΟΜΕ να κάνομε τα αδύνατα δυνατά, για να μπορούν να ακούσουν τον Λόγο του Θεού ΟΛΟΙ οι βαφτισμένοι και απομακρυσμένοι.
Αλλά για να ευαισθητοποιηθούν οι απομακρυσμένοι να αναζητήσουν τον Λόγο του Θεού, πρέπει πρώτα όσοι εκκλησιαζόμαστε, να τροφοδοτούμαστε με τον Λόγο του Θεού ακόμη περισσότερο, και όχι μόνο λίγα λεπτά την Κυριακή ή μια φορά τον μήνα.
֍ ֍ ֍
Πριν 3 χρόνια ο Πάπας Φραγκίσκος μας είχε καλέσει να αφιερώνομε κάθε χρόνο μια Κυριακή στον Λόγο του Θεού. Και εκείνη τη χρονιά βλέπαμε σε κάθε ενορία εκτεθειμένη την Αγία Γραφή. Κάναμε και μια Ημερίδα με θέμα την Αγία Γραφή. Αρκεί όμως αυτό;
Στις 30 Σεπτεμβρίου φέτος, ο Πάπας Φραγκίσκος επανήλθε, και μας προσδιορίζει ότι αυτή η Κυριακή η αφιερωμένη στον Λόγο του Θεού, θα είναι σε όλο τον κόσμο η 3η Κυριακή μετά τα Θεοφάνεια, περίπου η τελευταία Κυριακή του Ιανουαρίου.
Προσοχή όμως, διότι εύκολα μένομε στις εξωτερικότητες και αδιαφορούμε για την ουσία. Ποια είναι η ουσία;
Γράφει ο Πάπας: «Η Κυριακή του Λόγου του Θεού να είναι αφιερωμένη στο να μελετούμε την Αγία Γραφή και να τη διαδίδουμε». Και συνεχίζει: «Οι εφημέριοι (με τους τρόπους που θα εφαρμόσουν) ας φροντίσουν να τονιστεί πόσο είναι σπουδαίο να συνεχίσουν οι πιστοί να διαβάζουν κάθε μέρα την Αγία Γραφή, να την εμβαθύνουν και να προσεύχονται με αυτήν».
Αλλά για να το κάνουν αυτό οι πιστοί, πρέπει να τους καθοδηγήσει κάποιος με τι τρόπο να κατανοούν για την προσωπική τους ζωή τον Λόγο που διαβάζουν. Αυτό είναι η ουσία, και όχι να μοιράσομε βιβλία, που θα μείνουν στο ράφι των σπιτιών.
Λέει πράγματι ο Άγ. Ιερώνυμος: «Όποιος αγνοεί την Αγία Γραφή, αγνοεί τον Ιησού Χριστό». Μπορεί δηλ. να λέει ότι πιστεύει στον Χριστό, αλλά πιστεύει σε έναν φανταστικό Χριστό και όχι στον πραγματικό. Ο αληθινός Χριστός, που μας λέει την αλήθεια και μας οδηγεί στη σωτηρία, βρίσκεται μέσα στην Αγ. Γραφή, και είναι ζωντανός μέσα σε μια κοινότητα που μελετά τον Λόγο του Θεού!
Θα ανταποκριθούμε στον σημερινό Λόγο του Θεού; Από αυτό θα φανεί αν κάναμε σήμερα ένα πραγματικό προσκύνημα ή απλώς μια παραδοσιακή βόλτα.
«Κακοπαθώ για το Ευαγγέλιο», μας λέει ο Παύλος. Εμείς τι θα κάνομε για τον Λόγο του Θεού, ώστε να φωτίζει τη ζωή μας; ●●●
Εισαγωγή στο Α’ Ανάγνωσμα Δ’ Βασ. 5,14-17
Ένας αξιωματικός του στρατού της Συρίας, άρρωστος από λέπρα, ταξιδεύει στη χώρα του Ισραήλ 800 χρόνια πριν τον Χριστό, και ζητάει από τον προφήτη Ελισαίο να τον θεραπεύσει με τη δύναμη του Θεού των Εβραίων.
Όταν θεραπεύτηκε θέλησε να πληρώσει τον προφήτη, αλλά εκείνος δεν δέχτηκε.
Τότε ζήτησε να πάρει λίγο χώμα, να το μεταφέρει στο σπίτι του, για να λατρεύει, εκεί επάνω, τον δυνατό Θεό των Εβραίων.