3 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ο Πάπας διόρισε Προσωρινό Διαχειριστή για την αναδιάρθρωση της Διεθνούς Κάριτας (Caritas Internationalis)

Ανακοίνωση από τη Διεθνή Κάριτας:

Στις 22 Νοεμβρίου 2022, ο Πάπας Φραγκίσκος εξέδωσε διάταγμα με το οποίο θέτει τη Διεθνή Κάριτας υπό προσωρινή Διοίκηση μέχρι τη Γενική Συνέλευση που θα γίνει τον Μάιο του 2023.

Ο Πάπας Φραγκίσκος διόρισε τον Δρ. Pier Francesco Pinelli ως προσωρινό Διοικητή της Διεθνούς Κάριτας. Η θητεία των: Προέδρου, Αντιπροέδρων, Οικονομικού Διευθυντή και Εκκλησιαστικού Παραστάτη καθώς και του Σώματος Αντιπροσώπων τίθεται σε παύση. Το Διάταγμα ορίζει επίσης τη Δρ. Maria Amparo Alonso Escobar και τον Σεβ. Π. Manuel Morujão, S.J., ως υποστηρικτική ομάδα «για την προσωπική και πνευματική συνοδεία των εργαζομένων».

Η Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Κάριτας θα υλοποιηθεί όπως έχει προγραμματιστεί, τον Μάιο του 2023. Ο Καρδινάλιος Tagle θα στηρίξει την προσωρινή διοίκηση και θα διευκολύνει την σύνδεση και τη γνωριμία με τα μέλη του δικτύου της Κάριτας.

Νωρίτερα μέσα στο 2022, ο Οργανισμός για την Ολοκληρωμένη Ανθρώπινη Ανάπτυξη ξεκίνησε μια εσωτερική έρευνα για το περιβάλλον εργασίας στη Γραμματεία της Διεθνούς Κάριτας. Την αξιολόγηση – έρευνα ανέλαβαν εξωτερικοί συνεργάτες με υπεύθυνο τον Δρ. Pier Francesco Pinelli και ψυχολόγους τους: Π. Enrico Parolari και Δρ. Francesca Busnelli. Η Επιτροπή αυτή μίλησε με το προσωπικό της Διεθνούς Κάριτας, τόσο αυτούς που είναι ακόμα σε υπηρεσία, όσο και προσωπικό που έχει φύγει τα τελευταία χρόνια. Δε βρέθηκαν στοιχεία για οικονομική κακοδιαχείριση ή για οποιασδήποτε μορφής σεξουαλική παρενόχληση. Η αλλαγή σε όλη τη Διοίκηση κρίθηκε αναγκαία για να αναθεωρηθούν διαδικασίες και κώδικες συμπεριφοράς στη Γραμματεία της Διεθνούς Κάριτας. Το διάταγμα του Πάπα Φραγκίσκου ορίζει ότι τα μέτρα αυτά «δεν έχουν επίπτωση στη λειτουργία των εθνικών μελών της Διεθνούς και τις υπηρεσίες φιλανθρωπίας και αλληλεγγύης που οι εθνικές Κάριτας προσφέρουν σε όλο τον κόσμο».

Δημοσίευμα από το Vatican News:

Σε διάταγμα που κυκλοφόρησε την Τρίτη, ο Πάπας Φραγκίσκος διόρισε τον Δρ. Pier Francesco Pinelli ως Προσωρινό Διαχειριστή της Διεθνούς Κάριτας. Το Διάταγμα ορίζει επίσης τη Δρ. Maria Amparo Alonso Escobar και τον Σεβ. π. Manuel Morujão, S.J., ως υποστηρικτική ομάδα προς τον Δρ. Pinelli «για την προσωπική και πνευματική συνοδεία των εργαζομένων».

Επιπλέον, το διάταγμα αναφέρει ότι όσοι υπηρετούν ως Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος, Γενικός Γραμματέας, Ταμίας κι Εκκλησιαστικός Παραστάτης «παύουν από τα αντίστοιχα αξιώματά τους», κι ότι ο καρδινάλιος Tagle, Πρόεδρος της Διεθνούς Κάριτας μέχρι τώρα, θα βοηθήσει τον Δρ. Pinelli στα καθήκοντα που του έχουν ανατεθεί.

Η Διεθνής Κάριτας, λέει ο Πάπας στο Διάταγμα, τον βοηθά προσωπικά στη διακονία του για τους φτωχότερους και όσους βρίσκονται σε μεγαλύτερη ανάγκη, διαχειρίζεται ανθρωπιστικές κρίσεις και συνεργάζεται στη διάδοση της φιλανθρωπίας σε όλο τον κόσμο «υπό το φως του Ευαγγελίου και των διδασκαλιών της Καθολικής Εκκλησίας».

Ο Πάπας Φραγκίσκος εξηγεί επίσης στο διάταγμα τα κίνητρά του για το διορισμό προσωρινού Διαχειριστή, λέγοντας ότι η κίνηση αυτή είναι απαραίτητη για να επανεξεταστούν τα πρότυπα και οι διαδικασίες της Κάριτας και να γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες για τις εκλογές για την επόμενη Γενική Συνέλευση.

Το Διάταγμα ακολουθεί μια Διαδικασία Αναθεώρησης

Ο Οργανισμός για την Ολοκληρωτική Ανάπτυξη του Ανθρώπου (DPIHD), Οργανισμός στον οποίο ανήκει η Διεθνής Κάριτας, εξέδωσε επίσης Δελτίο Τύπου, εξηγώντας ότι η απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου ακολουθεί μια διαδικασία αναθεώρησης των λειτουργιών της Διεθνούς Κάριτας που πραγματοποιήθηκε από ανεξάρτητη επιτροπή». Διευκρινίζεται επίσης ότι «τα οικονομικά θέματα έχουν διευθετηθεί σωστά και οι στόχοι εξεύρεσης πόρων έχουν καλώς επιτευχθεί». Το κίνητρο για να παρθεί αυτή η απόφαση, εξηγεί το Δελτίο, είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση «των φιλανθρωπικών οργανώσεων μέλη της Κάριτας σε όλο τον κόσμο».

Το Δελτίο Τύπου αναφέρει επίσης ότι «η λειτουργία των οργανώσεων-μελών» δεν θα επηρεαστεί από αυτές τις αλλαγές. Αντίθετα, τονίζει το Δελτίο, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα «θα χρησιμεύσουν για την ενίσχυση αυτής της υπηρεσίας». «Ο Πάπας Φραγκίσκος μας καλεί να εξετάσουμε «την αποστολή που καλείται να φέρει εις πέρας η Κάριτας στην Εκκλησία…. Αυτό που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε είναι ότι η φιλανθρωπία έχει την αρχή και την ουσία της στον ίδιο τον Θεό (βλ. Α’ Ιω. 4:8). Η φιλανθρωπία είναι η αγκαλιά του Θεού Πατέρα μας για κάθε άνθρωπο, ιδιαίτερα για τους πιο ευάλωτους και τους πάσχοντες, αυτοί είναι που κατέχουν μια προνομιακή θέση στην καρδιά του» (27 Μαΐου 2019). Αυτά τα λόγια εμπνέουν όλους όσοι εμπλέκονται στο έργο της Διεθνούς Κάριτας ώστε να διασφαλίσουν ότι ο οργανισμός ανταποκρίνεται στην αποστολή του».

Ματθαίος Γιαννησόπουλος, Υπεύθυνος Επικοινωνίας Κάριτας Ελλάς
Εβελίνα Μανωλά, Υπεύθυνη Κοινωνικής Πολιτικής και Συνηγορίας

Πηγή: https://www.vaticannews.va/en/pope/news/2022-11/pope-decree-administrator-caritas-internationalis-pinelli.html

Προηγούμενο Άρθρο

«Ο Χριστός είναι παρών, αλλά είναι και ο Ερχόμενος», του σεβάσμ. Ιωάννη Σπιτέρη

Επόμενο Άρθρο

Επίσκεψη του Σεβασμιώτατου Γεωργίου Αλτουβά, στη Λεόντειο Σχολή Νέας Σμύρνης

You might be interested in …

Ρέκβιεμ – Συναυλία Μουσικών Συνόλων στον Ιερό Καθολικό Καθεδρικό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη

Παρακολουθήστε την Μαγνητοσκοπημένη συναυλία, της ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ & ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΤ, από την Παρασκευή 7 Απριλίου 2023, στον Ιερό Καθολικό Καθεδρικό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη. Πρόγραμμα συναυλίας – Σύνθεση ορχήστρας – Δημήτρης […]

Ο πάπας προς το διπλωματικό σώμα: «Δημιουργήστε έναν πολιτισμό διαλόγου»

Ο διάλογος, η διπλωματία και ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας πρέπει να είναι το κλειδί για την επίλυση των εθνικών και διεθνών συγκρούσεων. Αυτό ήταν το μήνυμα του πάπα Φραγκίσκου σε περισσότερους από 180 πρέσβεις […]