6 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ο Πάπας θα πλύνει τα πόδια 12 νέων στην Ακολουθία του Νιπτήρα τη Μεγάλη Πέμπτη

Ο πάπας Φραγκίσκος επέλεξε για άλλη μια φορά ένα σωφρονιστικό ίδρυμα για να τελέσει τη Λειτουργία του Μυστικού Δείπνου του Κυρίου και την Ακολουθία του νιπτήρα. Την Πέμπτη 6 Απριλίου θα μεταβεί στη φυλακή ανηλίκων Casal del Marmo στα περίχωρα της Ρώμης. Θα επιστρέψει εκεί όπου τέλεσε την πρώτη Λειτουργία “in Coena Domini” ως Πάπας το 2013. Ο φετινός εορτασμός θα έχει ιδιωτικό χαρακτήρα, καθώς δεν θα είναι ανοικτός στο ευρύ κοινό, αλλά θα μεταδοθεί ζωντανά από τα Vatican Media.

12 νέοι

Ο Πάπας θα πλύνει τα πόδια 12 νέων διαφορετικών εθνικοτήτων κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της Μεγάλης Πέμπτης στο ίδρυμα Casal del Marmo. Η χειρονομία αυτή αποτελεί ένδειξη αλληλεγγύης προς αυτούς, μια ενθάρρυνση να βλέπουν ο ένας τον άλλον ως αδελφούς και αδελφές και να βρίσκουν την ομορφιά στη ζωή τους, παρά την απόρριψη και την εγκατάλειψη της κοινωνίας που μπορεί να αισθάνονται.

Μεγάλη φροντίδα και ενδιαφέρον

Σε δελτίο Τύπου των εφημερίων των φυλακών της Ιταλίας, ο π. Raffaele Grimaldi εξήγησε ότι αυτό δείχνει την εγγύτητα του Πάπα σε εκείνους που συχνά απορρίπτονται από την κοινωνία και απλά χαρακτηρίζονται «πρόβλημα». Και η επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου και πάλι σε αυτό το ίδρυμα μετά από δέκα χρόνια δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον του για τους κρατούμενους, σημειώνει, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο την «ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, των θεσμών και την χάραξη πολιτικών», ώστε να είναι δυνατή η εκπαίδευση, τα θετικά πρότυπα και η κοινωνική ενσωμάτωση.

Ο π. Grimaldi λέει ότι είναι προσωπικά συγκινημένος από την προσέγγιση του Πάπα με αυτόν τον τρόπο, περιγράφοντάς την ως «μια χειρονομία αγάπης και ελέους προς την υπαρξιακή περιφέρεια των νέων που ζουν στη φυλακή», για την οποία ο ίδιος και η κοινότητα του Casal del Marmo είναι ευγνώμονες. Προσθέτει ότι η έκφραση φροντίδας και ενδιαφέροντος του Πάπα κατά τη συνάντηση με τους κρατούμενους φέρνει στο νου τη στοργή ενός «παππού που πηγαίνει να αγκαλιάσει τα εγγόνια του… που φωνάζουν τον πόνο τους και γνωρίζουν ότι δεν θα κριθούν για τα λάθη τους, αλλά θα τους προσφερθεί ενθάρρυνση και θα κληθούν να μη χάσουν ποτέ την ελπίδα».

Οι νεαροί κρατούμενοι συχνά συνθλίβονται από τα λάθη που έκαναν, εξηγεί ο π. Grimaldi, και συχνά «κουβαλούν στην καρδιά τους μια κραυγή πόνου και θυμού». Ελπίζει ότι η επίσκεψη του Πάπα θα τους προσφέρει παρηγοριά για την απογοήτευση, τη μοναξιά και την απώλεια, που συχνά αισθάνονται.

Πράξη ευσπλαχνίας

Τη χειρονομία του πλυσίματος των ποδιών αυτών των νέων ο π. Grimaldi την περιγράφει ως πράξη ευσπλαχνίας και αλληλεγγύης, μια πράξη που δεν κρίνει ή καταδικάζει, αλλά προσβλέπει στον μακροπρόθεσμο στόχο μιας δικαιοσύνης που προσκαλεί αυτούς που έκαναν λάθος να ξαναχτίσουν τους διαρρηγμένους δεσμούς, μιας αποκαταστατικής δικαιοσύνης που θέτει τον πόνο στο επίκεντρο. Βοηθώντας στην επούλωση των πληγών που έχουν υποστεί όλοι σημαίνει ότι βάζουμε το ανθρώπινο πρόσωπο στο επίκεντρο.

ΠΗΓΗ : vaticannews.va

Προηγούμενο Άρθρο

Η πίκρα και η θλίψη δεν πρέπει να μολύνουν τη ζωή μας

Επόμενο Άρθρο

Η προσφορά των πιστών, για τους Αγίους Τόπους, τη Μεγάλη Παρασκευή (Collecta pro Locis Sanctis)

You might be interested in …

Ο διαθρησκειακός διάλογος είναι «απαραίτητη προϋπόθεση για την ειρήνη» και «καθήκον για όλους τους πιστούς».

Ο διαθρησκειακός διάλογος είναι «απαραίτητη προϋπόθεση για την ειρήνη» και «καθήκον για όλους τους πιστούς». Αυτό ήταν η υπενθύμιση του πάπα Φραγκίσκου προς το λαό της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης το Σάββατο το απόγευμα, 6 Ιουνίου, στην συνάντησή […]

Πάπας Φραγκίσκος: στους εφημερίους του Στέλλα Μάρις, «διπλασιάστε τις προσπάθειές σας» για να αντιμετωπίσετε την «παράνομη διακίνηση, την καταναγκαστική εργασία και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

 «Ενθαρρύνω όλους τους εφημερίους και τους εθελοντές του Στέλλα Μάρις να διπλασιάσουν τις προσπάθειές σας για να αντιμετωπίσουμε ζητήματα που είναι πάρα πολύ συχνά ο καρπός της ανθρώπινης απληστίας».

Πάπας Φραγκίσκος: Μεταρρύθμιση της Κούρια για την ενίσχυση της χριστιανικής μαρτυρίας

Ο πάπας Φραγκίσκος είπε ότι ο τελικός στόχος της μεταρρύθμισης της Ρωμαϊκής Curia είναι η μεγαλύτερη αρμονία στις εργασίες μεταξύ των υπηρεσιών της Αγίας Έδρας, για να επιτευχθεί μια πιο αποτελεσματική συνεργασία καθώς και η […]