4 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Η πίκρα και η θλίψη δεν πρέπει να μολύνουν τη ζωή μας

Μιλώντας στους πιστούς που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου για την εβδομαδιαία Γενική Ακρόαση, ο πάπας Φραγκίσκος μίλησε για τα Πάθη του Κυρίου που ακούσαμε την Κυριακή των Βαΐων, και ειδικότερα, σχετικά με τα τελευταία λόγια της ευαγγελικής περικοπής: «Σφραγίζοντας την πέτρα».

Ο Άγιος Πατέρας σημείωσε ότι όλα έμοιαζαν να έχουν τελειώσει και ότι, για τους μαθητές, η πέτρα αυτή σήμαινε το οριστικό τέλος της ελπίδας τους. Ο Δάσκαλος σταυρώθηκε, πέθανε με τον πιο σκληρό και ταπεινωτικό τρόπο, κρεμασμένος στον σταυρό, στον περιβόητο τόπο εκτέλεσης έξω από την πόλη – μια δημόσια αποτυχία, το χειρότερο δυνατό τέλος.

Ο Πάπας υπενθύμισε ότι, σήμερα, αυτή η αποθάρρυνση μοιάζει φυσιολογική, καθώς κι εμείς έχουμε ζοφερές σκέψεις και συναισθήματα απογοήτευσης. «Ακόμα και σήμερα, η ελπίδα μερικές φορές φαίνεται να σφραγίζεται πίσω από την πέτρα της δυσπιστίας», είπε ο Πάπας.

Νέα αρχή στον Σταυρό

Στη συνέχεια ο Άγιος Πατέρας σημείωσε ότι υπήρχε μια εικόνα που παρέμεινε σταθερά στο μυαλό των μαθητών, «ο σταυρός».

«Εκεί επικεντρώθηκε το τέλος των πάντων», εξήγησε. Ωστόσο, συνέχισε, «σε λίγο καιρό, θα ανακάλυπταν μια νέα αρχή ακριβώς εκεί, στο σταυρό».

«Έτσι βλασταίνει η ελπίδα του Θεού», εξήγησε ο Πάπας, «γεννιέται και ξαναγεννιέται στις μαύρες τρύπες των απογοητευμένων προσδοκιών μας – και η ελπίδα, αντίθετα, δεν απογοητεύει ποτέ».

Στη συνέχεια, ο πάπας Φραγκίσκος χρησιμοποίησε τον σταυρό ως παράδειγμα, λέγοντας ότι «μέσα από το πιο τρομερό όργανο βασανιστηρίων, ο Θεός έπλασε το μεγαλύτερο σημάδι της αγάπης Του».

Στη συνέχεια, ενθάρρυνε τους Χριστιανούς να κοιτάξουν τον σταυρό ως «δέντρο της ζωής», ώστε να θεραπευτούμε από τη θλίψη που μας αρρωσταίνει.

Ο Υιός του Θεού απογυμνώθηκε

Όπως ο Υιός του Θεού απογυμνώθηκε και ταπεινώθηκε, έτσι και εμείς δυσκολευόμαστε «να απογυμνωθούμε, να είμαστε ειλικρινείς» και αντ’ αυτού «στολίζουμε τον εαυτό μας εξωτερικά, με περιττά πράγματα».

Ο πάπας Φραγκίσκος τόνισε ότι «δεν θα βρούμε την ειρήνη με αυτόν τον τρόπο». Αντίθετα, πρέπει να επιστρέψουμε στην καρδιά, στα ουσιώδη, σε μια απλή ζωή.

Ο Ιησούς πληγώθηκε

Ο Πάπας συνέχισε σημειώνοντας ότι ο Ιησούς πληγώθηκε στον σταυρό.

«Ο σταυρός δεικνύει τα καρφιά που τρυπούν τα χέρια και τα πόδια Του, την ανοιχτή πλευρά Του», αλλά πάνω από τις πληγές στο σώμα Του είναι και αυτές στην ψυχή Του, πρόσθεσε ο Πάπας. Μόνος και προδομένος, παρόλο που δεν είχε διαπράξει κανένα έγκλημα, ο Ιησούς τοποθετήθηκε στη μέση δύο εγκληματιών. «Με ποιον τρόπο αυτό βοηθάει την ελπίδα μας;» ρώτησε ο Πάπας.

Η θλίψη στην αγάπη

Είμαστε κι εμείς πληγωμένοι, είπε ο Πάπας, προσθέτοντας: «Ποιος δεν είναι στη ζωή;».

Αλλά ο Θεός δεν κρύβει τις πληγές Του από εμάς, «τις δείχνει για να δούμε ότι με το Πάσχα μπορεί να ανοίξει ένα νέο πέρασμα: να κάνουμε από τις δικές μας πληγές, λουλούδια φωτός».

Ο Ιησούς αγαπά, συνέχισε ο Πάπας, και «έτσι μετατρέπει το κακό σε καλό, έτσι μετατρέπει τη θλίψη σε αγάπη».

Ας αφήσουμε τις πληγές μας να επουλωθούν

Κλείνοντας την κατηχητική του ομιλία, ο πάπας Φραγκίσκος ενθάρρυνε τους πιστούς που παρακολούθησαν τη γενική ακρόασή του να ενώσουν τις πληγές τους με εκείνες του Ιησού «ώστε να γίνουν και οι δικές μας πληγές φωτεινές».

Πρέπει να στεγνώσουμε τα δάκρυα των άλλων, να φροντίσουμε για ό,τι λείπει στους άλλους, να σκύψουμε πάνω από εκείνους που υποφέρουν και τότε οι πληγές μας μπορούν να γίνουν πηγές ελπίδας, είπε.

Αντί να λυπόμαστε τον εαυτό μας, πρέπει να φροντίζουμε αυτούς που υποφέρουν και «όταν, αντί να διψάμε για αγάπη, σβήνουμε τη δίψα εκείνων που μας έχουν ανάγκη».

Τέλος, ο πάπας Φραγκίσκος ζήτησε κατά τη διάρκεια αυτών των αγίων ημερών να «πλησιάσουμε τον Εσταυρωμένο», να Τον κοιτάξουμε πληγωμένο και «να βάλουμε τις πληγές μας στις δικές Του».

πηγή: vaticannews.va

Προηγούμενο Άρθρο

Συνάντηση Κατηχητικών Τμημάτων των Ενοριών της Αθήνας

Επόμενο Άρθρο

Ο Πάπας θα πλύνει τα πόδια 12 νέων στην Ακολουθία του Νιπτήρα τη Μεγάλη Πέμπτη

You might be interested in …

Είναι καθήκον των χριστιανών να κτυπήσουν τις σύγχρονες μορφές σκλαβιάς

Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει στην καρδιά να αυξηθεί η συνειδητοποίηση του φαινομένου της εμπορίας των ανθρώπων, που δυστυχώς είναι τόσο διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο, και εκτιμά ότι κάνει στον τομέα αυτό το Ίδρυμα  Galileo […]

Έκκληση για διάλογο για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην Γάζα

Καθώς οι απώλειες συνεχίζουν να αυξάνουν στον πόλεμο μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, σε εξέλιξη βρίσκονται  διπλωματικές προσπάθειες για να σταματήσουν οι συγκρούσεις. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Ban Ki-moon και ο υπουργός Εξωτερικών […]

What does Lewis Hamilton’s future look like?

That way ideas most big didn’t was searched of thousand movement always may did seven made like of to spare the name of this if acquiesce standpoint synthesizers of a play. Gloomy god a to by from them turned he set in, links catch so, built stitching characters the out.