22 Δεκεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ο πάπας προς το διπλωματικό σώμα: «Δημιουργήστε έναν πολιτισμό διαλόγου»

Ο διάλογος, η διπλωματία και ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας πρέπει να είναι το κλειδί για την επίλυση των εθνικών και διεθνών συγκρούσεων. Αυτό ήταν το μήνυμα του πάπα Φραγκίσκου σε περισσότερους από 180 πρέσβεις που είναι διαπιστευμένοι στην Αγία Έδρα, και οι οποίοι συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου για τις καθιερωμένες παραδοσιακές ευχές για το Νέο Έτος προς το διπλωματικό σώμα.

 

Μιλώντας στα ιταλικά στους πρεσβευτές, ο πάπας Φραγκίσκος επανέλαβε ότι το πνεύμα της αδελφοσύνης, ως θεμέλιο για την ειρήνη, πρέπει να διδάσκεται πρώτα μέσα στην οικογένεια. Το μήνυμα της Φάτνης των Χριστουγέννων, είπε, δείχνει ότι η Αγία Οικογένεια, “δεν είναι μόνη της και απομονωμένη… αλλά περιβάλλεται από τους βοσκούς και τους Μάγους, δηλαδή από μια ανοιχτή κοινότητα στην οποία υπάρχει χώρος για όλους, τόσο φτωχούς όσο και πλούσιους”.

Δυστυχώς, σημείωσε, υπάρχει μια αύξηση στον αριθμό των διαλυμένων και προβληματικών οικογενειών, όχι μόνο λόγω της “αποδυνάμωσης της αίσθησης του ανήκειν… αλλά και λόγω των δυσμενών συνθηκών στις οποίες πολλές οικογένειες αναγκάζονται να ζουν”. Ο Πάπας τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη για κατάλληλες πολιτικές που αποσκοπούν στη στήριξη, τη βοήθεια και την ενίσχυση της οικογένειας. Ειδικότερα, είπε, είναι σημαντικό να επενδύσουμε στους ηλικιωμένους και τους νέους, ευνοώντας μια κουλτούρα συνάντησης, κοινωνίας και αποκατάστασης της ειρήνης.

Εξετάζοντας τους επιμέρους τομείς της κρίσης στον κόσμο, ο πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συγκρούσεις στη Συρία θα λάβουν ένα τέλος και ότι η διάσκεψη της Γενεύης πρέπει να σηματοδοτήσει την έναρξη της επιθυμητής ειρηνευτικής διαδικασίας. Είναι απαράδεκτο, είπε, άοπλοι πολίτες, και ιδιαίτερα παιδιά, να γίνονται στόχοι, και εξήρε τις προσπάθειες των γειτονικών χωρών, οι οποίες υποδέχθηκαν και φιλοξένησαν πολλούς πρόσφυγες από τη Συρία. Ο Πάπας εξέφρασε ακόμα τις ανησυχίες του για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, το Λίβανο, την Αίγυπτο και το Ιράκ, αλλά την ίδια στιγμή σημείωσε με ικανοποίηση την “σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε στο διάλογο μεταξύ του Ιράν και της Ομάδας των 5 +1 για το πυρηνικό ζήτημα”.

Υπενθυμίζοντας τα λόγια του προκατόχου του Βενεδίκτου του ΙΕ΄ κατά την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, από τον οποίο εφέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια, ο πάπας Φραγκίσκος επανέλαβε ότι «η ηθική δύναμη του νόμου» πρέπει να υπερισχύει «της υλικής δύναμης των όπλων». Αυτό που χρειάζεται, τόνισε, είναι το θάρρος να δούμε πέρα από την επιφάνεια της σύγκρουσης και να σκεφθούμε την αξιοπρέπεια των άλλων, έτσι ώστε να καταστεί δυνατό να οικοδομήσουμε την κοινωνία εν μέσω διαφωνιών. Υπό το πρίσμα αυτό ανέφερε ότι ελπίζει η θετική επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων να οδηγήσει σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας.

Στρέφοντας την προσοχή του στην Αφρική, ο πάπας Φραγκίσκος μίλησε για τον πόνο και τη βία στη Νιγηρία και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, λέγοντας ότι η Καθολική Εκκλησία θα συνεχίσει να εργάζεται για την οικοδόμηση της συμφιλίωσης και της ειρήνης. Οι Χριστιανοί, τόνισε, καλούνται να δώσουν μαρτυρία για την αγάπη και το έλεος του Θεού, ακόμη και μπροστά σε πράξεις μισαλλοδοξίας ή διώξεων. Ενθάρρυνε όσους εργάζονται για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στο Μάλι και σημείωσε με ανησυχία τη νέα ανθρωπιστική κρίση που εκτυλίσσεται στο Νότιο Σουδάν. Εστιάζοντας στις χώρες της Ασίας, ο πάπας Φραγκίσκος μίλησε για την ανάγκη συμφιλίωσης στην κορεατική χερσόνησο, καλώντας όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να αναζητήσουν ακούραστα τις πιθανές λύσεις. Σημειώνοντας την μακρά ιστορία της ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ των διαφόρων πολιτικών, εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων της Ασίας, μίλησε με ανησυχία για την ανάπτυξη τάσεων προκαταλήψεων, για δήθεν θρησκευτικούς λόγους, που στερούν τους Χριστιανούς από τις ελευθερίες τους και θέτουν σε κίνδυνο την κοινωνική συμβίωση.

Τέλος, ο πάπας Φραγκίσκος μίλησε για την απειλή για την ειρήνη, που προέρχεται από την «άπληστη εκμετάλλευση των περιβαλλοντικών πόρων” και απηύθυνε έκκληση για μεγαλύτερη ευθύνη και για την επιδίωξη πολιτικών που σέβονται τη γη, την οποία αποκάλεσε “το κοινό μας σπίτι”. Αναφέροντας τις καταστροφικές συνέπειες των πρόσφατων φυσικών καταστροφών, ιδιαίτερα του τυφώνα Haiyan, ο Πάπας δήλωσε ότι η Εκκλησία θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες της και την συνεργασία της σε όλους τους οργανισμούς που εργάζονται για το κοινό καλό των ατόμων και των κοινοτήτων.

Προηγούμενο Άρθρο

Συμφωνία για το νομικό καθεστώς της Καθολικής Εκκλησίας

Επόμενο Άρθρο

Επίσκεψη στο κατηχητικό κέντρο Χώρας Τήνου

You might be interested in …

Ανάληψη δράσης κατά του ρατσισμού

  Γερμανία – Αποφασιστική δράση ενάντια σε κάθε μορφή ρατσισμού. Η Εκκλησία στην Γερμανία -της οποίας οι επίσκοποι πραγματοποίησαν την εαρινή Σύνοδό τους στο Hildesheim- ξεκίνησε το πρώτο «Καθολικό βραβείο κατά της ξενοφοβίας και του […]

Πάπας: Ας βοηθήσουμε τους ανθρώπους που υποφέρουν από τους βομβαρδισμούς

Στον χαιρετισμό του προς τους Πολωνούς πιστούς κατά τη Γενική Ακρόαση στο Βατικανό, ο Πάπας ευχαρίστησε τους Πολωνούς για τη γενναιοδωρία τους προς τους ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και […]

Νέα μέλη στους οργανισμούς της Ρωμαϊκής Κουρίας

Από την Αγία Έδρα ανακοινώθηκε ότι ο πάπας Φραγκίσκος έχει συμπεριέλαβε μεταξύ των μελών των οργανισμών της Ρωμαϊκής Κουρίας τους ακόλουθους ιεράρχες που ονομάσθηκαν καρδινάλιοι στο πρόσφατο κονσιστόριο της 14ης Φεβρουαρίου 2015: