20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ο Πάπας στο κίνημα των τυφλών: Να βάλουμε στο κέντρο τους φτωχούς και τους περιθωριακούς

 

“Εσείς είστε δυνατά ενωμένοι τυφλοί και βλέποντες, συμμεριζόμενοι  μια κοινή πορεία αλληλεγγύης και προώθησης του ατόμου με ειδικές ανάγκες, όχι μόνο διότι  προβλέπεται  από τα καταστατικά σας, αλλά προπάντων για εκείνη τη φυσική φιλία που χαρακτηρίζει την πορεία σας στην πίστη”. Αυτός είναι ο χαιρετισμός  στα μέλη του Αποστολικού Κινήματος των τυφλών, που έγιναν δεκτά προ ημερών από τον Άγιο Πατέρα με την ευκαιρία  των 90 χρόνων της ζωής του Κινήματος και των 50 χρόνια από την έναρξη της συνεργασίας μεταξύ των λαών. Οι δύο αυτές επέτειοι γιορτάστηκαν στo πλαίσιο της Ημέρας της αλληλεγγύης που γιορτάζεται  στο Frascati (Roma) στο Κέντρο Ιωάννης 23ος και ολοκληρώνεται σήμερα. “Η καλύτερη απάντηση  που μπορούμε να δώσουμε  στην κοινωνία μας που συχνά περιθωριοποιεί τα άτομα με ειδικές ανάγκες, είναι  η χρήση του «όπλου αγάπη», όχι της προσποιητής, της ευσεβίστικης  και ψεύτικης αλλά της σταθερής, της αληθινής και της γεμάτης από σεβασμό”. “Στο βαθμό που γίνονται δεκτά και αγαπητά, ενσωματωμένα στην κοινωνία, συνοδευμένα για να βλέπουν το μέλλον με αισιοδοξία, αναπτύσσεται  η αληθινή πρόοδος της ζωής και γίνεται εμπειρία μιας διαρκούς ευτυχίας”, βεβαίωσε ο Πάπας Φραγκίσκος, για τον οποίο “είναι αιτία χαράς να ξέρει ότι εσείς, και σήμερα, από διάφορους ιεραπόστολους του Ευαγγελίου, είστε ανοικτοί στις ανάγκες  των πιο φτωχών και πονεμένων  του κόσμου. Αντί να κλείνεστε στον εαυτό σας απαντήσατε στο κάλεσμα του Ιησού: ‘Πείνασα και μου δώσατε να φάω, ήμουν γυμνός και με ντύσατε, ήμουν άρρωστος και με επισκεφθήκατε’”.

Δύο είναι κατά τον Πάπα Φραγκίσκο τα χαρίσματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες:

“Το πρώτο είναι κατανόηση μεταξύ των βλεπόντων και των τυφλών, ως καρπός  της αλληλεγγύης  μέσα στην αμοιβαιότητα, με  προοπτική  μιας γόνιμης πορείας  για μια εκκλησιαστική και κοινωνική ένταξη. 

Το δεύτερο είναι η επιλογή των φτωχών, επιλογή, η οποία με διάφορους τρόπους  και μορφές, είναι κτήμα όλης της Εκκλησίας. Συνεργαστείτε λοιπόν για να υπάρξει μια φτωχή εκκλησία που θα φροντίζει για τους φτωχούς, βιώνοντας ότι έχουν πολλά να μας διδάξουν και ότι η τοποθέτησή τους στο κέντρο είναι ένας προνομιούχος τρόπος ευαγγελισμού. Η συγκεκριμένη δέσμευσή σας να βοηθήσετε και να στηρίξετε τους φτωχούς σας κάνει πρωταγωνιστές στο έργο της ευαγγελισμού που κάνει η Εκκλησία με τον ρυθμό της τελευταίας».

«Σας συγχαίρω για το έργο που επιτέλεσε σε αυτά τα πενήντα χρόνια συνεργασίας με εκατοντάδες ιεραποστόλους και εργάτες στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικής ενσωμάτωσης», αυτή είναι η προτροπή του Πάπα: «Και αυτό το ιεραποστολικό έργο σας και το πλησίασμα των πιο φτωχών αδελφών μας κοντά στους φτωχότερους,  έκανε σε σας να αδιεγείρονται και μεγάλωσε σε σας η προσοχή και στην τελευταία και πιο μακρινή χώρα, σας βοήθησε να αναπτυχθεί η προσοχή και για τους πιο απομακρυσμένους σε εθνικό επίπεδο προς όφελος των ηλικιωμένων τυφλών, των τυφλών μαθητών,  των  ατόμων με πολλαπλές αναπηρίες, τους γονείς και τα παιδιά που ζουν το πρόβλημα της τύφλωσης. Όλα αυτά βοηθούν στη διάδοση της κουλτούρας της φιλοξενίας, βοηθώντας πολλούς ανθρώπους και οικογένειες».

kantam.gr

 

Προηγούμενο Άρθρο

Τήνος: Διπλή γιορτή στο Μοναστήρι

Επόμενο Άρθρο

7η Ημερίδα Επιμόρφωσης Διδακτικού Προσωπικού των Ελληνογαλλικών σχολείων

You might be interested in …

Η Χαρά του Ευαγγελίου, το προγραμματικό κείμενο της Εκκλησίας σήμερα

  Ο Πρόεδρος της Συνόδου για την Ευαγγελισμό των Λαών, καρδινάλιος Φερνάντο Filoni, πραγματοποίησε ποιμαντική επίσκεψη στο Βιετνάμ. Την Τρίτη 20/1 είχε συναντήσεις στο Ανόι με τα μέλη της Συνόδου των Επισκόπων του Βιετνάμ και […]

Το Γραφείο Τύπου της Αγίας Έδρας, σχετικά με τις παρατηρήσεις της Επιτροπής των Η.Ε. για τα δικαιώματα του παιδιού

Πόλη του Βατικανού, 5 Φεβρουαρίου 2014(VIS). Σήμερα το πρωί το Γραφείο Τύπου της Αγίας Έδρας εξέδωσε Δελτίο Τύπου σχετικά με τις παρατηρήσεις της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα του παιδιού :

Σπίτια για 19 άστεγες οικογένειες στη Γουατεμάλα

Ο Καρδινάλιος Robert Sarah, Πρόεδρος του Ποντιφικού Συμβουλίου «Καρδία Μία», βρέθηκε στη Γουατεμάλα στις 18-21 Μαρτίου. Ο σκοπός της επίσκεψής του ήταν να εγκαινιάσει ένα συγκρότημα από 19 σπίτια και ένα παρεκκλήσιο για 19 οικογένειες […]