8 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ο Πάπας στο Σεράγεβο προτρέπει τους νέους να οικοδομήσουν μια πιο δίκαιη και ειρηνική κοινωνία

Ο πάπας Φραγκίσκος προέτρεψε τους νέους της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης να είναι πρωταγωνιστές στην οικοδόμηση μιας πιο δίκαιης, αξιοπρεπούς και ειρηνικής κοινωνίας στη χώρα τους. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εκδήλωσης της μονοήμερης επίσκεψής του στο Σεράγεβο, ο Πάπας άκουσε πολλούς καθολικούς και ορθοδόξους νέους, άνδρες και γυναίκες, να περιγράφουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, λόγω των προκαταλήψεων, στην προώθηση μιας κουλτούρας διαλόγου και σεβασμού στην εθνικά διαιρεμένη χώρα.

 Όπως έκανε νωρίτερα το απόγευμα με τους ιερείς και τα μέλη των μοναχικών ταγμάτων στον καθεδρικό ναό του Σεράγεβο, ο Πάπας άφησε στην άκρη το κείμενο που είχε προετοιμάσει, και απάντησε σε ερωτήσεις που του έθεσαν οι νέοι για το πώς θα πρέπει να προσπαθήσουν να ζήσουν την πίστη τους στη σύγχρονη κοινωνία. Τους κάλεσε, ως την πρώτη μεταπολεμική γενιά στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, να ενεργούν με εντιμότητα και ακεραιότητα, οικοδομώντας γέφυρες μεταξύ των ανθρώπων και να  βοηθούν στην προώθηση ενός πολιτισμού ειρήνης.

Στο προετοιμασμένο κείμενό του, το οποίο δόθηκε, ο Πάπας λέει ότι ελπίζει οι νέες γενιές να προσφέρουν «πραγματικές προοπτικές για ένα αξιοπρεπές μέλλον» στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αποφεύγοντας έτσι αυτό που αποκαλείται «το θλιβερό φαινόμενο της μαζικής μετανάστευσης». Οι τοπικοί φορείς, όπως είπε, καλούνται να θέσουν σε εφαρμογή τα επίκαιρα και θαρραλέα σχέδια που θα βοηθήσουν τους νέους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν τις προσδοκίες τους για το μέλλον.

Η τοπική Εκκλησία, είπε ο πάπας Φραγκίσκος, μπορεί να συμβάλει σε αυτό το ιδανικό μέσω ποιμαντικών έργων, ενώ, επικεντρώθηκε στην εκπαίδευση των πολιτών και την ηθική συνείδηση ​​της νεολαίας. Η δέσμευση της Εκκλησίας είναι ήδη ορατή, είπε, κυρίως μέσα από το έργο των καθολικών σχολείων, τα οποία είναι ανοιχτά, όχι μόνο στους Καθολικούς, αλλά και σε μαθητές άλλων χριστιανικών κοινοτήτων και άλλων θρησκειών.

Παράλληλα με τις οικονομικές δυσκολίες και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στη χώρα, ο Πάπας μίλα ακόμα για την «κρίση ηθικών αξιών και την μειωμένη αίσθηση του σκοπού της ζωής» που αντιμετωπίζουν σήμερα οι άνθρωποι στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Μερικοί νέοι, λέει, μπορεί να ενδώσουν στον πειρασμό να φύγουν, ή να γίνουν εγωιστές, καταφεύγοντας στο αλκοόλ, τα ναρκωτικά, ή σε ιδεολογίες που κηρύσσουν το μίσος και τη βία. Αυτές είναι πραγματικότητες που γνωρίζω καλά, πρόσθεσε, επειδή «δυστυχώς υπάρχουν και στο Μπουένος Άιρες, από όπου κατάγομαι». Αλλά ο Πάπας ενθάρρυνε τους νέους ακροατές του να αφήσουν τη δύναμη της χριστιανικής τους πίστης «να ανθίσει χωρίς φόβο», δίνοντάς τους τη δυνατότητα να «σπείρουν τους σπόρους για μια πιο δίκαιη, αδελφική, φιλόξενη και ειρηνική κοινωνία». Επαινώντας τους για τις διαχριστιανικές και διαθρησκευτικές  προσπάθειές τους, ο πάπας Φραγκίσκος λέει ότι αν είναι ανοικτοί στον Χριστό, μπορούν να ξεπεράσουν την απαισιοδοξία, και να γίνουν, αντιθέτως, προφήτες και μάρτυρες της ελπίδας.

 

Προηγούμενο Άρθρο

Ο διαθρησκειακός διάλογος είναι «απαραίτητη προϋπόθεση για την ειρήνη» και «καθήκον για όλους τους πιστούς».

Επόμενο Άρθρο

Αθήνα: Πανήγυρη της Αγίας Δωρεάς

You might be interested in …

Οι ιερείς πρέπει να είναι άνθρωποι της ειρήνης και της συμφιλίωσης

Με αφορμή την 500ή επέτειο από την εκλογή του πάπα Αδριανού ΣΤ’, του προτελευταίου Πάπα που προέρχεται από τα Γερμανικά Φύλα, τα Γερμανικά φύλα ή Γερμανικοί λαοί ήταν αρχαία ομάδα ανθρώπων που ζούσαν στην Κεντρική […]

Προσευχή για τις ελληνορθόδοξες μοναχές στη Συρία

Στο τέλος της Γενικής ακρόασης της Τετάρτης 4 Δεκεμβρίου, ο πάπας Φραγκίσκος κάλεσε όλους να προσευχηθούν για την ομάδα ορθόδοξων μοναχών που απήχθησαν από το γυναικείο μοναστήρι της Αγίας Θέκλας στην αρχαία χριστιανική πόλη Μααλούλα […]

Στην Πόλη και στον Κόσμο

Μετά τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής του Πάσχα, ο Πάπας Φραγκίσκος έδωσε την παραδοσιακή ευλογία στην Πόλη της Ρώμης και σε όλο τον Κόσμο. Στο μήνυμά του ζήτησε την καθολική και άμεση κατάπαυση του πυρός, […]