Ο Πάπας Φραγκίσκος στην ομιλία του για την «Κατάσταση του Κόσμου» κατά την ετήσια ακρόαση των μελών του διπλωματικού σώματος που είναι διαπιστευμένα στην Αγία Έδρα και απεύθυνε έκκληση για μια διπλωματία της ελπίδας βασισμένη στην αλήθεια, τη συγχώρεση, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη.
Κατά την ετήσια ακρόασή του για τα μέλη του Διπλωματικού Σώματος που είναι διαπιστευμένα στην Αγία Έδρα την Πέμπτη, ο Πάπας Φραγκίσκος ανέπτυξε το όραμά του για μια «διπλωματία της ελπίδας» που θα βασίζεται στην αλήθεια, τη συγχώρεση, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη.
Ο Άγιος Πατέρας ξεκίνησε την ομιλία του -η οποία, μετά τον αρχικό χαιρετισμό, διαβάστηκε από τον Msgr. FilippoCiampanelli, υπογραμματέα της Ποντιφικής Συνόδου για τις Ανατολικές Εκκλησίες- σημειώνοντας τη σημασία του Ιωβηλαίου έτους για την Καθολική Εκκλησία, λέγοντας ότι καλεί τον καθένα μας να ανακαλύψει εκ νέου «τι είναι πραγματικά ουσιώδες».
Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τις ιταλικές αρχές για τις προσπάθειές τους να προετοιμάσουν την πόλη της Ρώμης για να υποδεχθεί εκατομμύρια προσκυνητές που θα ταξιδέψουν στην Αιώνια Πόλη το 2025.
Καθώς ξεκινά το έτος, σημείωσε ο Πάπας, βρίσκουμε τον κόσμο μας να σπαράσσεται από πολυάριθμες συγκρούσεις, τρομοκρατικές ενέργειες, κοινωνικές εντάσεις και τη δημιουργία νέων φραγμών που χωρίζουν τους ανθρώπους.
Κάλεσε όλους τους ανθρώπους να αφήσουν στην άκρη τη «λογική της αντιπαράθεσης» και να υιοθετήσουν μια «λογική της συνάντησης, έτσι ώστε το μέλλον να μη μας βρει χωρίς ελπίδα να περιπλανιόμαστε, αλλά να προχωρήσουμε μπροστά ως προσκυνητές της ελπίδας, άτομα και κοινότητες σε κίνηση, αφοσιωμένοι στην οικοδόμηση ενός μέλλοντος ειρήνης».
Διπλωματία της ελπίδας στην αλήθεια
Ο Πάπας Φραγκίσκος εξέθεσε στη συνέχεια το όραμά του για μια «διπλωματία της ελπίδας», η οποία, όπως είπε, μπορεί να σαρώσει τα πυκνά σύννεφα του πολέμου με τους «ανανεωμένους ανέμους της ειρήνης».
Όλοι οι άνθρωποι, είπε, είναι προικισμένοι με μια έμφυτη δίψα για την αλήθεια και λαχταρούν να ακούσουν τα χαρμόσυνα νέα που ανταποκρίνονται στην ανάγκη της ανθρωπότητας για κάποιον να μας σώσει από τη δυστυχία μας.
Ταυτόχρονα, σημείωσε, «σχεδόν καμία γωνιά του κόσμου μας δεν έχει μείνει ανέγγιχτη από την ευρεία πολιτιστική μεταμόρφωση που επέφερε η ραγδαία πρόοδος της τεχνολογίας, η ευθυγράμμιση της οποίας με τα εμπορικά συμφέροντα γίνεται όλο και πιο εμφανής, δημιουργώντας μια κουλτούρα που έχει τις ρίζες της στον καταναλωτισμό».
Ως απάντηση, είπε ο Πάπας, η διπλωματία της ελπίδας πρέπει επομένως να είναι μια «διπλωματία της αλήθειας», η οποία συνδέει την πραγματικότητα, την αλήθεια και τη γνώση, προκειμένου να παρέχει στους ανθρώπους μια κοινή γλώσσα εδραιωμένη στην πραγματικότητα.
Η γλώσσα είναι ιδιαίτερα σημαντική στις διπλωματικές σχέσεις, σημείωσε, εκφράζοντας τη λύπη του για τις προσπάθειες αλλαγής του νοήματος των όρων ή τη μονομερή επανερμηνεία του περιεχομένου των συνθηκών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Αντιπροσωπεύει μια μορφή γνήσιου ιδεολογικού αποικισμού που επιχειρεί, σύμφωνα με προσεκτικά σχεδιασμένες ατζέντες, να ξεριζώσει τις παραδόσεις, την ιστορία και τους θρησκευτικούς δεσμούς των λαών», είπε, καταδικάζοντας ως “απαράδεκτες” τις προσπάθειες να κατοχυρωθεί «ένα υποτιθέμενο ”δικαίωμα στην άμβλωση”».
Η συγχώρεση για να προχωρήσουμε πέρα από το μίσος
Ο Πάπας συνέχισε καλώντας για μια «διπλωματία της συγχώρεσης», η οποία μπορεί να βρει τρόπους να διορθώσει τις σχέσεις που έχουν διαρραγεί από το μίσος και τη βία με τρόπους που να φροντίζουν τα θύματα.
Απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να θέσει τέλος στους πολέμους στην Ουκρανία και τη Γάζα, υπενθυμίζοντας τον τεράστιο φόρο αίματος που έχουν προκαλέσει οι συγκρούσεις αυτές σε αθώους πολίτες.
«Ταυτόχρονα», πρόσθεσε, «πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι ο πόλεμος τροφοδοτείται από τη συνεχή διάδοση όλο και πιο εξελιγμένων και καταστροφικών όπλων», επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό του ότι «ο πόλεμος είναι πάντα μια αποτυχία».
Ο Πάπας Φραγκίσκος υπενθύμισε επίσης τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στη Μιανμάρ, το Σουδάν, το Σαχέλ, το Κέρας της Αφρικής, τη Μοζαμβίκη και τις ανατολικές περιοχές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.
Καταδίκασε τις αυξανόμενες εκφράσεις αντισημιτισμού και τις διώξεις κατά των χριστιανικών κοινοτήτων.
«Δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική ειρήνη χωρίς την εγγύηση της θρησκευτικής ελευθερίας, η οποία συνεπάγεται σεβασμό της συνείδησης των ατόμων και τη δυνατότητα δημόσιας εκδήλωσης της πίστης και της συμμετοχής σε μια κοινότητα», είπε.
Ο Πάπας εξέφρασε τις ελπίδες του για το μέλλον της Συρίας, λέγοντας ότι όλοι οι Σύροι, συμπεριλαμβανομένων των χριστιανών, θα πρέπει να συμμετέχουν στο κοινό καλό ολόκληρου του έθνους.