8 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ιησουίτης πατέρας, ένας “άνθρωπος της ειρήνης”, δολοφονήθηκε στην Συρία

Ο Ολλανδός πατέρας Ιησουίτης Frans van der Lugt , ένας ιερέας που έζησε τον πόλεμο στη συριακή πόλη Χομς, σκοτώθηκε στις 8-4-14. Ο π. Alex Basili, περιφερειακός Ηγούμενος των Ιησουιτών στη Μέση Ανατολή και το Μαγκρέμπ, επιβεβαίωσε την είδηση στο καθολικό πρακτορείο ειδήσεων Fides. Όπως αναφέρει το Fides την Δευτέρα 7 Απριλίου γύρω στις οκτώ, ο πατέρας Frans van der Lugt απήχθη από ενόπλους, οι οποίοι τον χτύπησαν και στη συνέχεια τον εκτέλεσαν με δύο σφαίρες στο κεφάλι μπροστά από την κατοικία των Ιησουιτών στο Homs.

Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αγίας Έδρας, Ιησουίτης πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι, είπε ότι ο πατέρας Frans van der Lugt «πέθανε ως άνθρωπος της ειρήνης, ο οποίος με μεγάλο θάρρος, σε εξαιρετικά επικίνδυνες και δύσκολες καταστάσεις, θέλησε να παραμείνει πιστός στο συριακό λαό, στον οποίο είχε αφιερώσει τόσα χρόνια της ζωής του καθώς και τις πνευματικές του υπηρεσίες. Όταν οι άνθρωποι πεθαίνουν, οι πιστοί ποιμένες τους πεθαίνουν μαζί τους. Σε αυτήν την περίοδο μεγάλης θλίψης, εκφράζουμε τη συμμετοχή μας στην προσευχή, αλλά και τη μεγάλη υπερηφάνεια και ευγνωμοσύνη για το γεγονός ότι είχαμε έναν αδελφό τόσο κοντά σε αυτούς που υποφέρουν περισσότερο στην μαρτυρία της αγάπης του Ιησού μέχρι το τέλος.

Ο πατέρας van der Lugt ζούσε στη Συρία από το 1966, μετά από μια σύντομη περίοδο που πέρασε στο Λίβανο. Ήταν επίσης ψυχοθεραπευτής και συμμετείχε στον διαθρησκειακό διάλογο. Στην Χομς στη δεκαετία του 1980, ίδρυσε το Al Ard ("η γη"), ένα κέντρο πνευματικότητας χτισμένο ακριβώς έξω από την πόλη. Το κέντρο στεγάζει περίπου 40 παιδιά με διανοητική αναπηρία από τα γύρω χωριά. Κατά τα τελευταία τρία χρόνια του πολέμου, ζούσε σε ένα μοναστήρι που βρίσκεται στην παλιά πόλη, όπου οι άμαχοι   πολιορκήθηκαν για πολλούς μήνες από τον τακτικό στρατό. Ο κληρικός πολύ συχνά έκανε εκκλήσεις για φάρμακα, τρόφιμα και ενίσχυση των πολιορκημένων αμάχων, ζητώντας επειγόντως βοήθεια εξ ονόματος των πολιτών που ζούσαν παγιδευμένοι στις συγκρούσεις.

Προηγούμενο Άρθρο

Αθήνα: Δρόμος του Σταυρού

Επόμενο Άρθρο

Kυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία το βιβλίο του πάπα Φραγκίσκου «Για μια Εκκλησία φτωχή και των φτωχών. Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στον π. Αντόνιο Σπαντάρο»

You might be interested in …

Νέα μέλη στους οργανισμούς της Ρωμαϊκής Κουρίας

Από την Αγία Έδρα ανακοινώθηκε ότι ο πάπας Φραγκίσκος έχει συμπεριέλαβε μεταξύ των μελών των οργανισμών της Ρωμαϊκής Κουρίας τους ακόλουθους ιεράρχες που ονομάσθηκαν καρδινάλιοι στο πρόσφατο κονσιστόριο της 14ης Φεβρουαρίου 2015:

Η δύναμη της οικονομίας και των μίντια

  Την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου ο Άγιος Πατέρας επισκέφθηκε το Σεμινάριο της Ρώμης με την ευκαιρία της γιορτής της προστάτιδάς του, Madonna della Fiducia, η γιορτή της οποίας ήταν το Σάββατο. Ο Άγιος Πατέρας επισκέφθηκε […]

Ο Πάπας στο κίνημα των τυφλών: Να βάλουμε στο κέντρο τους φτωχούς και τους περιθωριακούς

  “Εσείς είστε δυνατά ενωμένοι τυφλοί και βλέποντες, συμμεριζόμενοι  μια κοινή πορεία αλληλεγγύης και προώθησης του ατόμου με ειδικές ανάγκες, όχι μόνο διότι  προβλέπεται  από τα καταστατικά σας, αλλά προπάντων για εκείνη τη φυσική φιλία […]