20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Kυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία το βιβλίο του πάπα Φραγκίσκου «Για μια Εκκλησία φτωχή και των φτωχών. Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στον π. Αντόνιο Σπαντάρο»

Από την Παρασκευή 4 Απριλίου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία το βιβλίο του πάπα Φραγκίσκου «Για μια Εκκλησία φτωχή και των φτωχών. Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στον π. Αντόνιο Σπαντάρο»

Μετάφραση: Θεόδωρος Κοντίδης

Επίμετρο: Σταύρος Ζουμπουλάκης

 

Αυτό που χρειάζεται περισσότερο η Εκκλησία σήμερα είναι η ικανότητα να γιατρέψει τις πληγές και να θερμάνει τις καρδιές των πιστών, η προσέγγιση, η εγγύτητα.

Η Εκκλησία ορισμένες φορές κλείνεται σε μικρά πράγματα, σε μικρές εντολές. Το πιο σημαντικό όμως είναι η πρώτη αγγελία: «Ο Ιησούς Χριστός σε έσωσε!». Οι λειτουργοί της Εκκλησίας πρέπει να είναι, πριν από όλα, λειτουργοί της ευσπλαχνίας.

Εγώ έχω μία δογματική βεβαιότητα: ο Θεός βρίσκεται στη ζωή κάθε ανθρώπου. Ο Θεός είναι στη ζωή καθενός. Ακόμα και αν η ζωή ενός ανθρώπου υπήρξε αποτυχία, αν καταστράφηκε από ελαττώματα, από τα ναρκωτικά ή από οτιδήποτε άλλο, ο Θεός είναι μαζί του. Μπορούμε και πρέπει να τον αναζητήσουμε σε κάθε ανθρώπινη ζωή.

πάπας Φραγκίσκος

***

Η απλότητα του βίου και η υπέρ των φτωχών διδασκαλία, αξεχώριστα μεταξύ τους, τα οποία εκτιμούν οι άνθρωποι, πιστοί και μη, στον πάπα Φραγκίσκο, δεν είναι πολιτική, δεν είναι διπλωματίες, δεν είναι επικοινωνιακά τερτίπια, πολύ περισσότερο όμως δεν είναι κάποια δική του επινόηση ή προσωπική ανακάλυψη. Είναι η αιώνια διδασκαλία της Εκκλησίας, όσο και αν η ζωή των μελών της δεν συμμορφώθηκε πάντα με αυτή. Η Εκκλησία του εκουσίως πτωχεύσαντος Θεού δεν μπορεί παρά να είναι μια Εκκλησία φτωχή και των φτωχών. Αυτή είναι η φυσική στάση κάθε ανθρώπου που πήρε κάποτε την απόφαση να ζήσει τη ζωή του ως μαθητής του Χριστού, ο οποίος γεννήθηκε από μια φτωχή Εβραιοπούλα σε ένα παχνί, διότι οὐκ ἦν αὐτοῖς τόπος ἐν τῷ καταλύματι. Έτσι έζησε, έπραξε, δίδαξε και ο π. Χόρχε Μπεργκόλιο όταν ήταν στην Αργεντινή, με τον ίδιο τρόπο ζει, ενεργεί και διδάσκει και τώρα από την έδρα της Ρώμης, ως προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας, έχοντας διαλέξει ως όνομά του, μόνος στην ιστορία της παποσύνης, το όνομα του αγίου των φτωχών.

Από το επίμετρο του Σταύρου Ζουμπουλάκη

***

Ο πάπας Φραγκίσκος, κατά κόσμον Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, γεννήθηκε το 1936 στο Μπουένος Άιρες, από γονείς Ιταλούς μετανάστες. Σπούδασε τεχνολόγος χημικός μηχανικός και στη συνέχεια φιλοσοφία και θεολογία. Είναι διδάκτωρ της Φιλοσοφικής και

Θεολογικής Σχολής Sankt Georgen της Φραγκφούρτης. Το 1958 εισήλθε στο τάγμα των ιησουιτών, χειροτονήθηκε ιερέας το 1969 και από το 1969 έως το 1973 διετέλεσε επαρχιακός προϊστάμενος του τάγματος στην Αργεντινή. Το 1992 χειροτονήθηκε επίσκοπος, το 1998 ορίστηκε αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες και το 2001 καρδινάλιος. Από το 2005 ώς το 2011 ήταν πρόεδρος της Επισκοπικής Συνόδου της Αργεντινής. Δίδαξε λογοτεχνία, ψυχολογία και θεολογία σε καθολικά Πανεπιστήμια και Ινστιτούτα.

Στις 13 Μαρτίου 2013 εκλέχτηκε πάπας, ο πρώτος στην ιστορία από το τάγμα των ιησουιτών. Επέλεξε το όνομα Φραγκίσκος προς τιμήν του αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης. Τον Νοέμβριο 2013 εξέδωσε την αποστολική παραίνεση Χαρά του Ευαγγελίου, όπου εκφράζει το όραμά του για την Εκκλησία.

Έχει δημοσιεύσει μεταξύ άλλων τα βιβλία: Meditaciones para religiosos, Reflexiones sobre la vida apostόlica και Reflexiones de esperanza.

(σελίδες: 81 • isbn: 978-960-435-439-9 • τιμή: 9 ευρώ)

Προηγούμενο Άρθρο

Ιησουίτης πατέρας, ένας “άνθρωπος της ειρήνης”, δολοφονήθηκε στην Συρία

Επόμενο Άρθρο

Αθήνα: Ι.Καθεδρικός Ναός Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτου: Πρόγραμμα Μεγάλης Εβδομάδας

You might be interested in …

logo comece

Η προσφυγική κρίση απαιτεί μια κοινή ευρωπαϊκή λύση

Η προσφυγική κρίση απαιτεί μια κοινή ευρωπαϊκή λύση COMECE Δελτίο Τύπου 11/09/2015 Δήλωση της Μόνιμης Επιτροπής της COMECE, της Επιτροπής των Συνόδων των Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με την κατάσταση στο προσφυγικό και […]

Ο πάπας Φραγκίσκος και ο Bono των U2 εγκαινιάζουν την εκπαιδευτική πρωτοβουλία Scholas

Εγκαινιάζοντας τη Διεθνή Εκπαιδευτική Κίνηση Scholas και του περιβαλλοντικού της προγράμματος, ο πάπας Φραγκίσκος ενθάρρυνε τους νέους, ιδιαίτερα τις γυναίκες, να πρωτοστατήσουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. «Η προστασία της φύσης σημαίνει προστασία της ποίησης […]