19 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ο πάπας Φραγκίσκος και ο Bono των U2 εγκαινιάζουν την εκπαιδευτική πρωτοβουλία Scholas

Εγκαινιάζοντας τη Διεθνή Εκπαιδευτική Κίνηση Scholas και του περιβαλλοντικού της προγράμματος, ο πάπας Φραγκίσκος ενθάρρυνε τους νέους, ιδιαίτερα τις γυναίκες, να πρωτοστατήσουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Η προστασία της φύσης σημαίνει προστασία της ποίησης της δημιουργίας, σημαίνει υπεράσπιση της αρμονίας. Είναι ένας αγώνας για την αρμονία. Και οι γυναίκες γνωρίζουν περισσότερα για την αρμονία από εμάς τους άνδρες», είπε ο Πάπας στις 19 Μαΐου κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Ποντιφικό Ουρβάνιο Πανεπιστήμιο της Ρώμης.

Ο τραγουδιστής των U2 Bono, ο οποίος συνόδευσε τον Πάπα στα εγκαίνια, δήλωσε ότι είναι υποστηρικτής του Scholas τα τελευταία τέσσερα χρόνια και ότι «τον τράβηξε αυτή η ιδέα μιας “κουλτούρας της συνάντησης”».

Το Scholas ξεκίνησε σαν πρωτοβουλία στην Αρχιεπισκοπή του πάπα Φραγκίσκου, του Μπουένος Άιρες, υποστηρίζοντας την εκπαίδευση στις φτωχές γειτονιές με τη σύζευξη των σχολείων τους με ιδιωτικά σχολεία και ιδρύματα από πιο πλούσιες περιοχές.

Ο οργανισμός έχει εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες και υποστηρίζει μια ποικιλία προγραμμάτων ανταλλαγής με στόχο την προώθηση της εκπαίδευσης, την ενθάρρυνση της δημιουργικότητας και τη διδασκαλία των νέων για το σεβασμό, την ανεκτικότητα και την ειρήνη.

Αναφερόμενος στη συνεχή επέκτασή του σε όλο τον κόσμο, ο Πάπας υπέγραψε διάταγμα που άλλαξε το καθεστώς του Scholas Occurrentes από ποντιφικό ίδρυμα σε «διεθνή ένωση πιστών». Το διάταγμα δημοσιεύθηκε στις 17 Μαΐου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της 19ης Μαΐου, ο Bono εξήρε το παπικό διάταγμα, το οποίο, όπως είπε, «υιοθετεί τη συμμετοχικότητα στο κανονικό δίκαιο» και δίνει φωνή στους νέους που κάνουν το καθήκον τους για την καταπολέμηση της φτώχειας και της κλιματικής αλλαγής μέσω της εκπαίδευσης.

Ο Ιρλανδός τραγουδιστής βρήκε και την ευκαιρία να κάνει μια ερώτηση στον Πάπα.

«Η εκπαίδευση των κοριτσιών είναι μια υπερδύναμη για την καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας και θα ήθελα να ρωτήσω την Αγιότητά του αν πιστεύει ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια έχουν τον ίδιο δυνατό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε.

«Συνήθως μιλάμε για τη “Μητέρα Γη”, όχι για  “Πατέρα Γη”», απάντησε ο Πάπας χαμογελώντας, προκαλώντας το χειροκρότημα του Bono και του ακροατηρίου. «Επίσης, όπως σας είπα προηγουμένως, από τη στιγμή του μήλου (στον Κήπο της Εδέμ), ηγούνται», πρόσθεσε ο Πάπας.

Ο πάπας Φραγκίσκος είπε ότι τώρα ως διεθνής ένωση, η Scholas Occurrentes μπορεί να βοηθήσει να ενωθούν ακόμη περισσότεροι νέοι για να προστατεύσουν «την αρμονία της δημιουργίας».

«Τώρα είναι στα χέρια σας», είπε ο Πάπας. «Ας ελπίσουμε ότι δεν είναι πολύ αργά, διότι υπάρχει δουλειά που πρέπει να γίνει».

Προηγούμενο Άρθρο

Πάπας: «Η Εκκλησία πρέπει να συμβάλει στη θεραπεία της ανθρώπινης καταστροφικότητας»

Επόμενο Άρθρο

Ετήσια Γενική Συνέλευση της Caritas Europa στην Αθήνα, 10-12 Μαΐου 2022. Η Κάριτας Ελλάς στο Διοικητικό Συμβούλιο της Caritas Europa

You might be interested in …

Ο χριστιανισμός αναπτύσσεται παρά τους χειρότερους διωγμούς στον κόσμο, σύμφωνα με νέα έκθεση

Μια νέα έκθεση από μια χριστιανική ομάδα υπεράσπισης αναφέρει ότι ο χριστιανισμός συνεχίζει να ευδοκιμεί και να αναπτύσσεται παρά τη βίαιη καταστολή και τις προσπάθειες κυβερνήσεων, ομάδων και ατόμων σε όλο τον κόσμο να καταπνίξουν […]

«Η Αγάπη του Κυρίου μας ωθεί στο άγγελμα του Ευαγγελίου». Ετήσια συνέλευση των Ανατολικών Καθολικών Εκκλησιών της Ευρώπης

«Η Αγάπη του Κυρίου μας ωθεί στο άγγελμα του Ευαγγελίου» Τελικό ανακοινωθέν της Συναντήσεως των Ανατολικών Καθολικών της Ευρώπης, με την ευκαιρία της 60ης επετείου ιδρύσεως της Ουκρανικής Επαρχίας της Αγίας Οικογενείας, στο Λονδίνο Λονδίνο […]

Ο Πάπας στο νησί της Λαμπεντούζα “Η Παγκοσμιοποίηση της αδιαφορίας”

Βαθύτατα συγκινημένος ο Άγιος Πατέρας από το πρόσφατο ναυάγιο ενός σκάφους που μετέφερε μετανάστες από την Αφρική, την τελευταία ανάμεσα σε μια σειρά από παρόμοιες τραγωδίες, αποφάσισε να ταξιδέψει το πρωί της 8ης Ιουλίου στο […]