4 Φεβρουαρίου 2025
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ο Πάπας Φραγκίσκος ανακοινώνει ότι θα γράψει Αποστολική παραίνεση αφιερωμένη στα παιδιά

Κλείνοντας την πρώτη Διεθνή Σύνοδο Κορυφής για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ο Πάπας τόνισε ότι τα παιδιά σε όλο τον κόσμο «μας παρακολουθούν για να δουν πώς προχωράμε στη ζωή».

Η 3η Φεβρουαρίου 2025 ήταν μια ημέρα αφιερωμένη στα παιδιά. Το Βατικανό διοργάνωσε την πρώτη Διεθνή Σύνοδο Κορυφής για τα Δικαιώματα του Παιδιού στο Αποστολικό Παλάτι με την παρουσία του Πάπα Φραγκίσκου, υποστηρικτών και επικεφαλής ΜΚΟ.

Ομιλητές από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν την παγκόσμια κρίση των εκατομμυρίων παιδιών που δεν έχουν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Το μήνυμα που κυριάρχησε σε όλη τη Σύνοδο ήταν ότι «τίποτα δεν αξίζει περισσότερο από τη ζωή ενός παιδιού».

Μια αποστολική παραίνεση αφιερωμένη στα παιδιά

Σε έναν κόσμο που σημαδεύεται από τη φτώχεια, τον πόλεμο, την έλλειψη εκπαίδευσης και την εκμετάλλευση, τα παιδιά αντιμετωπίζουν παντού αδικίες και είναι ευάλωτα. Ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς όλους τους συμμετέχοντες και τους ομιλητές που έκαναν «τις αίθουσες του Αποστολικού Παλατιού ένα “παρατηρητήριο” επικεντρωμένο στην πραγματικότητα της παιδικής ηλικίας παγκοσμίως».

Περισσότερο από έναν απλό τόπο παρατήρησης, ο Πάπας περιέγραψε τη Σύνοδο ως «εργαστήριο» και τόνισε μια φράση που χρησιμοποίησε ο π. Αβραάμ Φάλτας, Βικάριος της Κουστωδίας των Αγίων Τόπων: «Τα παιδιά μάς παρακολουθούν». Εξήγησε ότι τα παιδιά μάς παρακολουθούν «για να δουν πώς προχωράμε στη ζωή».

Ο Πάπας ολοκλήρωσε τον προβληματισμό του δηλώνοντας ότι σκοπεύει να γράψει μια Αποστολική παραίνεση αφιερωμένη στα παιδιά για να «δώσει συνέχεια σε αυτή τη δέσμευση και να την προωθήσει σε όλη την Εκκλησία».

Κάθε παιδί έχει δικαίωμα στην προστασία μας

Επτά πάνελ κάλυψαν μια σειρά θεμάτων: από τα δικαιώματα των παιδιών στον σύγχρονο κόσμο και την πρόσβαση στην εκπαίδευση μέχρι το δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο και το δικαίωμα στην τροφή και την υγειονομική περίθαλψη.

Σε ένα από τα πρώτα μηνύματα σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών στον σύγχρονο κόσμο, η βασίλισσα Ράνια Αλ Αμπντάλα της Ιορδανίας προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να φροντίσει κάθε παιδί ανεξάρτητα από την κατάστασή του. Τόνισε ότι αυτή ήταν η υπόσχεση που έδωσε ο κόσμος στα παιδιά, διότι «κάθε παιδί έχει ίσες αξιώσεις για την προστασία και τη φροντίδα μας».

Η βασίλισσα τόνισε ένα συγκλονιστικό στατιστικό στοιχείο για τα παιδιά στη Γάζα: το 96% ανέφερε ότι αισθάνεται ότι ο θάνατός του είναι επικείμενος και σχεδόν το 50% δήλωσε ότι επιθυμεί να πεθάνει. Έθεσε το ερώτημα: «Πώς αφήσαμε την ανθρωπιά μας να φτάσει σε αυτό το σημείο;». Μόνο αν ο άνθρωπος καταβάλει συνειδητή προσπάθεια, συνέχισε η βασίλισσα Αλ Αμπντάλα, μπορεί να επιτευχθεί το όμορφο όραμα ενός καλύτερου κόσμου.

Ένας πλανήτης στο χείλος του γκρεμού

Ένας άλλος ομιλητής ήταν ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ, ο οποίος προειδοποίησε για την απειλή της οικολογικής καταστροφής, η οποία «είναι ένα βάρος που έχουμε φορτώσει στα παιδιά του πλανήτη μας». Είπε ότι μια «εσκεμμένη τύφλωση» έχει εμποδίσει πολλούς να δουν τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, των αερίων του θερμοκηπίου και άλλων μορφών κλιματικής αλλαγής. Ο Γκορ, ιδρυτής και πρόεδρος του Climate Reality Project, τόνισε ότι δεν είναι η σημερινή γενιά που θα ζήσει με τις συνέπειες, αλλά οι γενιές των παιδιών μας.

Βρείτε το πρόβλημα πίσω από τα προβλήματα

«Τα παιδιά είναι η ομορφιά του κόσμου», δήλωσε ο πρόεδρος της GKSD Investment Holding Group, Kamel Ghiribi. Υποστήριξε ότι πρέπει να κοιτάξουμε πέρα από την απλή εξεύρεση λύσης για την πείνα και την αδικία των παιδιών, «πρέπει να αναζητήσουμε το πρόβλημα πίσω από το πρόβλημα, να αναζητήσουμε το γιατί».

Προσκάλεσε όλους τους παρευρισκομένους και τη διεθνή κοινότητα να κάνουν αυτή τη Σύνοδο να διαφέρει από τις άλλες, ξεπερνώντας τα λόγια και ζώντας αυτό το κάλεσμα για τη βοήθεια των παιδιών για πολύ καιρό μετά το τέλος της Συνόδου. Αντί απλώς να συγκεντρωθούν όλοι μαζί, ακούγοντας όμορφες ομιλίες, ο Ghiribi προέτρεψε τα μέλη της Συνόδου να αναλάβουν δράση. «Ελπίζω ότι όταν όλοι μας φύγουμε από εδώ σήμερα, θα κάνουμε συγκεκριμένες χειρονομίες».

Ένα κάλεσμα για δράση

Στο τέλος της Συνόδου Κορυφής, ο Πάπας Φραγκίσκος, μαζί με άλλους ομιλητές, υπέγραψε μια δήλωση 8 αρχών σχετικά με την προστασία και τη φροντίδα των δικαιωμάτων των παιδιών. Και με αυτό το κάλεσμα για δράση και με στόχο τη δημιουργία ενός δίκαιου μέλλοντος, παρόλο που η Σύνοδος Κορυφής τελειώνει σήμερα, η αποστολή της θα συνεχιστεί μέχρις ότου κάθε παιδί έχει πρόσβαση στα πιο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Προηγούμενο Άρθρο

Δεύτερη Ημερίδα Επιμόρφωσης των Κατηχητών

Επόμενο Άρθρο

Βραβεία Zayed 2025 για την Ανθρώπινη Αδελφοσύνη

You might be interested in …

«Συμμαχία για τη Ρώμη» Θρησκευτικής και πολιτικής ηγεσίας

    Η πρακτικότητα αποτελεί “σήμα κατατεθέν” του Πάπα Φραγκίσκου και αυτή εφαρμόζει επιτυχημένα αφότου ανέλαβε. Πρακτικότητα σημαίνει συνεργασία όλων για το καλύτερο αποτέλεσμα και αυτό φαίνεται ότι θα γίνει και στο θεσμό του “Θεϊκού […]

Σύνοδος για την Συνοδικότητα. Αρχίζουν οι εργασίες για την προετοιμασία του Instrumentum laboris

Περίπου είκοσι θεολόγοι από όλο τον κόσμο έφτασαν στη Ρώμη για να αρχίσουν να εργάζονται πάνω στο Instrumentum laboris για τη δεύτερη σύνοδο της 16ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Συνόδου των Επισκόπων. Με το έγγραφο […]

Ο Πάπας στέλνει 430 οικογένειες της «Νεοκατηχουμενικής Πορείας» σε ιεραποστολή

Στις 27 Ιουνίου 2022, με τη λήξη της 10ης Παγκόσμιας Συνάντησης των Οικογενειών που έγινε στη Ρώμη, ο πάπας Φραγκίσκος υποδέχτηκε με χαρά και απέστειλε σε ιεραποστολή 430 οικογένειες της Νεοκατηχουμενικής Πορείας, μαζί με τα […]