Μιλώντας στους συμμετέχοντες σε συμπόσιο για την αγιότητα, ο Άγιος Πατέρας αναφέρθηκε στους μάρτυρες και στο παράδειγμα της Asia Bibi, της Πακιστανής χριστιανής που πέρασε σχεδόν εννέα χρόνια στη φυλακή για βλασφημία κατά του Ισλάμ πριν αθωωθεί το 2019. «Δεν υπάρχει εποχή που να μην είχε μάρτυρες, μέχρι σήμερα», είπε κατά τη διάρκεια ακρόασης με τους συμμετέχοντες σε συμπόσιο για την αγιότητα στις 16 Νοεμβρίου 2023.
9 χρόνια χριστιανικής μαρτυρίας
«Ας σκεφτούμε μια περίπτωση χριστιανικής ζωής που ζει με συνεχή μαρτυρία», είπε ο Πάπας για την Bibi, μια μητέρα που καταδικάστηκε σε θάνατο το 2010 και τελικά απελευθερώθηκε από την πακιστανική δικαιοσύνη. «Σχεδόν εννέα χρόνια χριστιανικής μαρτυρίας!» είπε ο Πάπας· είχε δεχθεί την οικογένειά της το 2018 στο Βατικανό.
Το 2009, την παραμονή των 40ων γενεθλίων της, η Asia Bibi, εργάτρια γης από την περιοχή Παντζάμπ, κατηγορήθηκε από μουσουλμάνες ότι βεβήλωσε ένα πηγάδι. Μετά από έναν νομικό μαραθώνιο και την διεθνή κινητοποίηση των μέσων ενημέρωσης και της πολιτικής -ο Βενέδικτος ΙΣΤ’ και στη συνέχεια ο Πάπας Φραγκίσκος ευαισθητοποιήθηκαν ιδιαίτερα από την υπόθεσή της- η Πακιστανή απελευθερώθηκε τελικά από τη φυλακή της στο Μουλτάν τον Νοέμβριο του 2018. Στη συνέχεια κατέφυγε στον Καναδά.
«Πέρασαν πολλά χρόνια προτού οι δικαστές πουν ότι είναι αθώα», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος. «Είναι μια γυναίκα που συνεχίζει να ζει, και υπάρχουν πολλοί, πολλοί σαν κι αυτήν, που μαρτυρούν την πίστη και την ευσπλαχνία», είπε ο Πάπας στους συμμετέχοντες στο ακαδημαϊκό συνέδριο που προώθησε η Ποντιφική Σύνοδος για τις Αγιοκατατάξεις, με τίτλο «Η κοινοτική διάσταση της αγιότητας».
Μετά την απελευθέρωση της Asia Bibi είχε προγραμματιστεί συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο. Ωστόσο, όπως ανέφερε η La Croix το 2020, είχε ακυρώσει την επίσκεψη -μαζί με άλλες δραστηριότητες- επειδή πίστευε ότι θα έθετε σε κίνδυνο τις όποιες πιθανότητες επιστροφής της στο Πακιστάν.
Κόπτες μάρτυρες
Στην ομιλία του, ο Πάπας αναφέρθηκε επίσης στη συμπερίληψη στο ρωμαϊκό μαρτυρολόγιο των 21 χριστιανών μαρτύρων, μεταξύ των οποίων 20 Κόπτες, που σκοτώθηκαν από το ISIS στη Λιβύη το 2015. Η ιστορική αυτή πρωτοβουλία ανακοινώθηκε τον περασμένο Μάιο. Πρόκειται για τους πρώτους αγίους που αναγνωρίζονται από την Καθολική και την Κοπτική Εκκλησία. «Πέθαναν λέγοντας: “Ιησού, Ιησού”», υπενθύμισε ο Πάπας Φραγκίσκος.
Με πληροφορίες από το aleteia.org