3 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ο πάπας Φραγκίσκος εκφράζει τα συλλυπητήριά του για τα θύματα των βομβιστικών επιθέσεων στη Σρι Λάνκα

 

Ο πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε την βαθιά του θλίψη για την επιθέσεις την Κυριακή του Πάσχα στη Σρι Λάνκα. Επιθέσεις που συμφώνα με τα τελευταία στοιχεία ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στους 290 και με εκατοντάδες τραυματίες.

Τα λόγια θλίψης και οδύνης ήρθαν στο τέλος του μηνύματός του «Προς την Πόλη και τον Κόσμο» (Urbi et Orbi) από το μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου. «Πληροφορήθηκα με θλίψη και οδύνη την είδηση για τις σοβαρές επιθέσεις που ακριβώς σήμερα, την ημέρα του Πάσχα, έφεραν πένθος και οδύνη σε πολλές εκκλησίες και σε άλλα σημεία συνάντησης στη Σρι Λάνκα», είπε ο Πάπας. «Θέλω να εκφράσω την εγκάρδια εγγύτητά μου με τη χριστιανική κοινότητα, που επλήγη την ώρα της προσευχής, και σε όλα τα θύματα αυτής της τόσο ωμής βίας» ανέφερε ο Άγιος Πατέρας. «Εμπιστεύομαι στον Κύριο όλους όσους βρήκαν τραγικό θάνατο και προσεύχομαι για τους τραυματίες και όλους εκείνους που υποφέρουν εξαιτίας αυτού του τραγικού γεγονότος».

Άγνωστοι μέχρι στιγμής δράστες προκάλεσαν τουλάχιστον επτά εκρήξεις το πρωί της Κυριακής του Πάσχα σε τρεις εκκλησίες και τέσσερα ξενοδοχεία, σύμφωνα με το vatican newsΔύο από τις εκκλησίες ήταν καθολικές και η μία ήταν ευαγγελική. Η πρώτη έκρηξη έπληξε το Καθολικό Παρεκκλήσι του Αγίου Αντώνιου στο Κοτσκάκατς, μια περιοχή βόρεια της πρωτεύουσας Κολόμπο, προκαλώντας πολλά θύματα.

Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Καθολική εκκλησία του Αγίου Σεβαστιανού στο Negombo, μια άλλη περιοχή βόρεια του Κολόμπο. Η ευαγγελική εκκλησία ήταν στην Batticaloa στην ανατολική επαρχία, όπου σκοτώθηκαν πάνω από 20 άτομα. Οι εκρήξεις έγιναν σε σύντομο χρονικό διάστημα, όλες τους είχαν ως στόχο τους πιστούς που συμμετείχαν στις Αναστάσιμες Ακολουθίες που εκείνη την στιγμή μόλις άρχιζαν. Την ίδια περίπου ώρα, εκρήξεις έπληξαν τέσσερα ξενοδοχεία στο Colombo, συμπεριλαμβανομένου του ShangriLa Kingsbury, Cinnamon Grand. Τουλάχιστον εννέα αλλοδαποί σκοτώθηκαν στις επιθέσεις της Κυριακής.

Ο καρδινάλιος Malcolm Ranjith, Αρχιεπίσκοπος του Colombo, δήλωσε ότι είναι «μια πολύ, πολύ θλιβερή μέρα για όλους μας. Θα ήθελα λοιπόν να εκφράσω τη βαθύτατή μου θλίψη και τη συμπαράστασή μου σε όλες τις αθώες οικογένειες που έχασαν κάποιον, αλλά και σε εκείνους που τραυματίστηκαν. Καταδικάζω – με όλη μου τη δύναμη- αυτή την πράξη που προκάλεσε τόσους πολλούς θανάτους και πόνο στον λαό». Ενώ κάλεσε κυβέρνηση να κάνει ότι είναι δυνατόν για να βρεθούν οι ένοχοι.

 

Ο πάπας Φραγκίσκος είχε επισκεφτεί την Σρι Λάνκα τον Ιανουάριο του 2015 όπου μάλιστα προΐστατο στην τελετή αγιωνυμίας του ιεραπόστολου Ιωσήφ Βαζ. Αυτή η λειτουργία, με την συμμετοχή περίπου ενός εκατομμυρίου πιστών, είχε γίνει σε πάρκο του Κολόμπο στην ακτή του Ινδικού Ωκεανού και ήταν μια σημαντική στιγμή για τη μικρή καθολική μειονότητα (μόλις το 7% του πληθυσμού). 

Προηγούμενο Άρθρο

Ωσαννά στον υιό Δαβίδ

Επόμενο Άρθρο

Κέρκυρα: Ι. Καθολικός Μητροπολιτικός Ναός Αγίων Ιακώβου & Χριστοφόρου: Πρόγραμμα Μεγάλης Εβδομάδας

You might be interested in …

Μπάουμαν: “Ο Πάπας, μια ευκαιρία για την Εκκλησία και για την ανθρωπότητα”

«Είμαι γοητευμένος από αυτό που ο Φραγκίσκος κάνει: Νομίζω ότι η αρχιερατική διακονία του αποτελεί μια ευκαιρία, όχι μόνο για την Καθολική Εκκλησία, αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα ». Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του […]

Συμφωνία για το νομικό καθεστώς της Καθολικής Εκκλησίας

Καμερούν – Την Δευτέρα 13 Ιανουαρίου, στο Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Καμερούν, στην πρωτεύουσα Γιαουντέ, υπεγράφη συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ της Αγίας  Έδρας και της Δημοκρατίας του Καμερούν σχετικά με το νομικό καθεστώς της Καθολικής Εκκλησίας […]