Ο πάπας Φραγκίσκος, απευθυνόμενος στις πολιτικές αρχές και το διπλωματικό σώμα της Πορτογαλίας στη Λισαβόνα, μοιράστηκε τα «όνειρά» του για μια πιο ειρηνική και συμπεριληπτική Ευρώπη και παροτρύνει τους νέους που παρευρίσκονται στην Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας να εμπνεύσουν τους άλλους για να χτίσουν μαζί ένα καλύτερο μέλλον αντιμέτωποι με τις πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα.
Κατά την άφιξή του στη Λισαβόνα, τον Τετάρτη, ο πάπας Φραγκίσκος έκανε έκκληση προς την Ευρώπη να αναζωογονήσει τις ιδέες των ιδρυτών της και να επιδιώξει να χτίσει γέφυρες ειρήνης, αδελφοσύνης και συμπερίληψης με «δημιουργικότητα» σε έναν κόσμο που είναι ανίκανος να αντιμετωπίσει ευρέως διαδεδομένα προβλήματα «με ενωμένο τρόπο». Ο πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε την ελπίδα του ότι η Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας στη Λισαβόνα μπορεί να αποτελέσει μία “προτροπή προς ένα οικουμενικό άνοιγμα» για την Ευρώπη, η οποία, όπως είπε, χρειάζεται τον ρόλο της ως γέφυρας και ειρηνοποιού για τη Μεσόγειο, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Ωστόσο, ο Πάπας επέκρινε την κατεύθυνση που έχει πάρει η Ευρώπη και γενικά η Δύση για να φέρει αποτελεσματικά ειρήνη στον κόσμο, αναφέροντας ως παράδειγμα την πόλεμο της Ουκρανίας. Εξέφρασε την ανησυχία του για τις όλο και περισσότερες επενδύσεις σε όπλα, που αντιπροσωπεύουν «εξάντληση πόρων του αυθεντικού ανθρώπινου κεφαλαίου: αυτό της εκπαίδευσης, της υγείας, του κοινωνικού κράτους πρόνοιας». Κάλεσε την Ευρώπη να επενδύσει στο μέλλον των νέων και να ενθαρρύνει την αλληλεγγύη μεταξύ γενεών, προωθώντας πολιτικές που διορθώνουν τις ανισορροπίες μιας αγοράς που παράγει πλούτο αλλά δεν τον διανέμει δίκαια.
Ο Πάπας επισήμανε ακόμα τη σημασία της προστασίας της δημιουργίας και της κοινής μας οικίας απέναντι στις απειλές της κλιματικής αλλαγής και της ρύπανσης, η οποία επηρεάζει και τους ωκεανούς.
Ο Πάπας κάλεσε την Ευρώπη και τη Δύση να δράσουν με φιλανθρωπία και σύνεση, δίνοντας ελπίδα στον κόσμο και προωθώντας μια κοινωνία που να θεωρεί όλους μέλη της οικογένειας της ανθρωπότητας.
Το δεύτερο σημείο που επισήμανε ως πεδίο ελπίδας είναι το μέλλον, με ειδική αναφορά στους νέους που αντιμετωπίζουν την έλλειψη θέσεων εργασίας, τον αυξανόμενο ρυθμό σύγχρονης ζωής, την αύξηση του κόστους διαβίωσης και τις δυσκολίες στην εύρεση στέγασης. Εξέφρασε την ανάγκη για διαγενεακή αλληλεγγύη που θα συνδέει τους νέους και τους ηλικιωμένους και τόνισε τη σημασία της εκπαίδευσης που αποσκοπεί στην κοινωνική φιλία και την αξιοποίηση των θρησκευτικών και κοινωνικών διαστάσεων της ανθρώπινης ύπαρξης.
Τέλος, ο τρίτος πυλώνας της ελπίδας που πρότεινε ο Πάπας είναι αυτός της αδελφοσύνης, την οποία οι Χριστιανοί μαθαίνουν από τον Χριστό. Σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο που μας φέρνει κοντά αλλά δεν δημιουργεί φιλική εγγύτητα, ο Πάπας υπογράμμισε την ανάγκη καλλιέργειας της κοινοτικότητας και της αλληλεγγύης. Μίλησε μάλιστα για τη Missão País, ένα πρόγραμμα που προωθείται από φοιτητές του Πορτογαλικού Καθολικού Πανεπιστημίου και περιλαμβάνει εμπειρίες αλληλεγγύης στις περιφέρειες και την υποστήριξη των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι τους.
Ο πάπας Φραγκίσκος ολοκλήρωσε την ομιλία του καλώντας τις πολιτικές αρχές να προσφέρουν ελπίδα στην Πορτογαλία και στον κόσμο. Οι χιλιάδες νέοι που συγκεντρώνονται στη Λισαβόνα από όλες τις ηπείρους προσφέρουν μια ελπίδα για το μέλλον, καθώς διαδίδουν το μήνυμα της ενότητας, της ειρήνης και της αδελφοσύνης. Η Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας αντιπροσωπεύει μια ευκαιρία «να χτίσουμε μαζί», ενώ ενθάρρυνε την επιθυμία για κάτι νέο και διαφορετικό και να ανοίξουμε πανιά μαζί προς το μέλλον.