18 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ο πάπας Φραγκίσκος στο Ιράκ. Κάρδινάλιος Σάντρι: «Ένα βάλσαμο ειρήνης στις πληγές του Ιράκ και ολόκληρης της Μέσης Ανατολής»

 
 
Ο πάπας Φραγκίσκος αναχωρεί για το Ιράκ την Παρασκευή 5 Μαρτίου (έως τις 8 Μαρτίου), το πρώτο ταξίδι Πάπα στη χώρα της Μέσης Ανατολής. Ένα ταξίδι που επιθυμούσε έντονα και παρά την πανδημία και τις συνεχιζόμενες εντάσεις στη χώρα, πραγματοποιεί. Στην συνοδεία του πάπα Φραγκίσκου μετέχει και ο Πρόεδρος της Συνόδου για τις Ανατολικές Καθολικές Εκκλησίες, καρδινάλιος Λεονάρντο Σάντρι, από τον οποίο το πρακτορείο ειδήσεων SIR ζήτησε μοιραστεί τις σκέψεις του για το πρόγραμμα της επίσκεψης (η παρουσίαση της οποίας έγινε στις 3 Μαρτίου)
 
Καρδινάλιε Σάντρι, επιτέλους ένας Πάπας στο Ιράκ, στη γη του Αβραάμ …
 
Η επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου στο Ιράκ αποτελεί την εκπλήρωση του ονείρου του Ιωάννη Παύλου Β’ να επισκεφτεί τη χώρα, το Ουρ των Χαλδαίων, γενέτειρα του Αβραάμ, πατέρα των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών (Ιουδαϊσμός, Χριστιανισμός και Ισλάμ). Ήταν το όνειρό του να συγκεντρώσει τους πιστούς των τριών Αβρααμικών θρησκειών για να ανοίξει το δρόμο για έναν νέο κόσμο βασισμένο στην αδελφοσύνη, την ειρήνη και τη δικαιοσύνη, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδιαίτερα της θρησκευτικής ελευθερίας, διασφαλίζοντας έτσι την ειρηνική συνύπαρξη για όλους. Ο πάπας Φραγκίσκος φτάνει στο Ιράκ ως πρεσβευτής της ειρήνης και της ελπίδας, για να καταθέσει τη μαρτυρία του για την δυνατότητα ενός νέου κόσμου χωρίς βία και μίσος.
 
Το πρόγραμμα της επίσκεψης – με θέμα «Είστε όλοι αδέλφια» – προβλέπει  συνάντηση με τους ιερείς, τα μέλη της αφιερωμένης ζωής και τους κατηχητές στον Καθολικό Καθεδρικό Ναό της Παναγίας της Σωτηρίας στην Βαγδάτη στις 5 Μαρτίου -μετά την υποδοχή και τους επίσημους χαιρετισμούς από τις Ιρακινές αρχές- ένας συμβολικός τόπος για την τοπική Εκκλησία, καθώς ήταν εκεί που 48 Ιρακινοί μάρτυρες σκοτώθηκαν σε τρομοκρατική επίθεση στις 31 Οκτωβρίου 2010.
 
Η ιρακινή καθολική κοινότητα, στα διάφορα τυπικά της, έχει πληγεί σοβαρά από τον πόλεμο, την τρομοκρατία και την απάνθρωπη βία σε βάρος της, από το ισλαμικό κράτος. Αυτός ο καθεδρικός ναός συνοψίζει το μαρτύριο των Ιρακινών Χριστιανών, συμβολίζει, και υποδηλώνει τα αμέτρητα δεινά και ιστορίες που τελείωσαν με θυσία για τον Χριστό και την Εκκλησία. Επομένως, η απόφαση να αποτίσουμε φόρο τιμής στα θύματα της επίθεσης – που έγινε μια εβδομάδα μετά το τέλος της Συνόδου για τη Μέση Ανατολή (10-24 Οκτωβρίου 2010) που είχε συγκληθεί από τον πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ’- έχει μεγάλη σημασία. Η επίθεση επηρέασε το έργο της οικοδόμησης μιας νέας Εκκλησίας που βασίζεται στην κοινωνία και την μαρτυρία. Ο Πάπας θα αποτίσει φόρο τιμής σε αυτούς τους μάρτυρες – συμπεριλαμβανομένων των ανδρών, των γυναικών, των παιδιών, των ηλικιωμένων, των οικογενειών – κυρίως για να υπενθυμίσει στον κόσμο ότι η πίστη στον Χριστό μπορεί μερικές φορές να απαιτεί κλήση σε μαρτύριο.
 
Εκλαμπρότατε, τον Δεκέμβριο του 2012 καθαγιάσατε τον καθεδρικό ναό, ανοικοδομήθηκε μετά την επίθεση. Ποιες είναι οι σκέψεις σας καθώς ετοιμάζεστε να επιστρέψετε στον τόπο αυτό με τον πάπα Φραγκίσκο;
 
Θα είναι μια πολύ συγκινητική εμπειρία. Είχα έρθει δύο χρόνια μετά την επίθεση, για την καθαγίαση και πολλές εργασίες ανακαίνισης είχαν ολοκληρωθεί, συμπεριλαμβανομένης της κρύπτης με το μνημείο των μαρτύρων. Το ότι ξανάρχομαι μαζί με τον πάπα Φραγκίσκο συνεπάγεται μια βαθύτερη εμπειρία του μαρτυρίου των χριστιανών του σήμερα, που δυστυχώς είναι μια πραγματικότητα σε πολλές χώρες στον κόσμο.
 
 Το ταξίδι του πάπα Φραγκίσκου περιλαμβάνει δύο εξαιρετικά σημαντικές συναντήσεις διαλόγου και περιμένουμε με ανυπομονησία τα μελλοντικά τους αποτελέσματα: την επίσκεψη στο Μεγάλο Αγιατολάχ Sayyid Ali Al-Husayni Al-Sistani στο Νατζάφ και τη διαθρησκευτική συνάντηση στην πεδιάδα του Ουρ των Χαλδαίων, πατρίδα του Αβραάμ…
 
Το σιωπηρό μήνυμα αυτών των δύο συναντήσεων εκτείνεται πέρα ​​από τα ιρακινά σύνορα. Η συνάντηση του Φραγκίσκου στο Νατζάφ με τον Σιίτη, Μεγάλο Αγιατολάχ Αλί αλ-Σιστάνι,  στρέφει αναπόφευκτα την σκέψη μας στη συνάντηση του Αμπού Ντάμπι με τον Μεγάλο Σουνίτη Ιμάμη του Αλ-Αζάρ, τον Άμμαντ Μουχάμαντ Άμμαντ αλ-Σαϊγίμπ.  Η συνάντηση στο Νατζάφ θα υπογραμμίσει την ανθρώπινη αδελφοσύνη που ξεπερνά όλες τις θρησκευτικές διαφορές, ριζωμένες για εμάς στο ανθρώπινο ον που δημιουργήθηκε σύμφωνα με την εικόνα και την ομοιότητα του Θεού. Τα παιδιά του Αβραάμ – Χριστιανοί, Εβραίοι και Μουσουλμάνοι – ομολογούν την πίστη τους σε έναν Θεό, ο οποίος αποτελεί έναν ενωτικό δεσμό.
 
Κατά τη γνώμη σας, θα μπορούσε η συνάντηση με τον σιίτη Αγιατολάχ Al-Sistani να είναι το πρώτο βήμα σε μια διαδρομή αντίστοιχη με αυτήν του Al-Azhar, που ίσως και να οδηγήσει σε ένα έγγραφο παρόμοιο με τη Διακήρυξη του Αμπού Ντάμπι;
 
Αυτό βρίσκεται στα χέρια του Θεού. Οι εξελίξεις είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Καλούμε ολόκληρη την Εκκλησία να προσευχηθεί με θέρμη για την επιτυχία αυτού του ταξιδιού. Με τον όρο επιτυχία εννοώ την επιτυχία στη φιλανθρωπία, την πίστη και την αδελφοσύνη με όλους. Το γεγονός της συνάντησης και της δυνατότητας αυτής της συνάντησης  είναι από μόνη της μια πόρτα που ανοίγει στο μέλλον. Είθε να φέρει καρπούς παρόμοιους με εκείνους που άνθισαν με τη Διακήρυξη του Αμπού Ντάμπι.
 
Η Κυριακή 7 Μαρτίου θα είναι μια άλλη μια γεμάτη μέρα: ο Πάπας θα βρεθεί στο Κουρδιστάν, στη Μοσούλη, την πόλη του Ιράκ που μαρτύρησε και την οποία το Ισλαμικό Κράτος όρισε ως πρωτεύουσά του, και στην Καρακός, στις πεδιάδες της Νινευή, που το 2014 σημειώθηκε μαζική έξοδος Χριστιανών λόγω των πολιτοφυλακών του Ισλαμικού Κράτους. Η Θεία Λειτουργία που θα τελεσθεί στο αθλητικό γήπεδο του Ερμπίλ είναι το τελικό γεγονός της ημέρας. Μιας ημέρας αφιερωμένη στη συνάντηση και με την ιρακινή εκκλησία…
 
Θα είναι κατά κάποιο τρόπο σαν την ημέρα των μαθητών της Εμμαούς: όπως ο Ιησούς με τους μαθητές, ο Πάπας θα ταξιδεύει με την τοπική Εκκλησία σε τοποθεσίες που κάποτε φιλοξενούσαν αμέτρητους πιστούς, Μοσούλη, Καρακός, πεδιάδες της Νινευί. Θα είναι μια μέρα κοινωνίας με τους Ιρακινούς Χριστιανούς, μια συνάντηση ανάμεσα στα ερείπια του πολέμου που εξακολουθεί να προκαλεί πόνο και ανοιχτές πληγές.
 
Ποιες είναι οι ελπίδες σας για αυτήν την επίσκεψη, η οποία -ας θυμόμαστε- πραγματοποιείται λίγες μέρες μετά την συμπλήρωση δέκα χρόνων (15 Μαρτίου 2011) του πολέμου στη γειτονική Συρία;
 
Θα είναι μια επίσκεψη παρηγοριάς και μια επιβεβαίωσης που θα αποτυπωθεί στην Καθολική Εκκλησία του Ιράκ μετά από όλα τα δεινά που υπέστη. Θα χρησιμεύσει ταυτόχρονα ως ισχυρή προτροπή στους ιερείς, τα μέλη της αφιερωμένης ζωής και τους λαϊκούς για την ενίσχυση των δεσμών ενότητας, κοινωνίας και μαρτυρίας. Η χριστιανική μαρτυρία είναι  πιο αποτελεσματική και αξιόπιστη όταν εκφράζεται ως υπηρεσία και αγάπη για όλους. Ο Πάπας έχει την σκέψη του στα δεινά της Μέσης Ανατολής. Ο πόλεμος της Συρίας έχει μπει στο 10ο έτος του. Τα λόγια του Πάπα στο Ιράκ θα είναι ένα πολύτιμο βάλσαμο και για τη Συρία, για τον Λίβανο και για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Ο Πάπας συχνά έχει πει ότι είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς τη Μέση Ανατολή χωρίς Χριστιανούς. Προσευχόμαστε λοιπόν ο πάπας Φραγκίσκος να φέρει στους Χριστιανούς αδελφούς και αδελφές μας στο Ιράκ και τη Μέση Ανατολή ένα βάλσαμο ειρήνης, γαλήνης και ανανεωμένου ζήλου για να προσφέρουν μαρτυρία για τον Χριστό.
 
 
Πηγή: SIR
 
  • Add to Phrasebook
     
    • No word lists for Greek → Greek…
       
    • Create a new word list…
  • Copy
Προηγούμενο Άρθρο

Ο πάπας Φραγκίσκος ζητά την προσευχή των πιστών για την επίσκεψή του στο Ιράκ

Επόμενο Άρθρο

ΤΕΣΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ 2021 …με προσευχή και προσοχή…

You might be interested in …

H Ιερά Σινδόνη Το Πάσχα η έκτακτη προσκύνησή της

    Αυτό το εντελώς διαφορετικό Πάσχα που πρόκειται να ζήσουμε, μια είδηση θερμαίνει τις καρδιές μας και μας γεμίζει με ενθουσιασμό. Το απόγευμα του Μεγάλου Σάββατου, θα είναι δυνατόν όλος ο κόσμος να δει […]

Η οικονομία του Φραγκίσκου «Υπάρχει η σκέψη των νέων του κόσμου που πρέπει να την λάβουμε σοβαρά υπόψη»

  Από 26 έως τις 28 Μαρτίου 2020, στην Ασίζη, θα πραγματοποιηθεί «Η οικονομία του Φραγκίσκου», μια πρωτοβουλία που θα φέρει κοντά νέους οικονομολόγους και επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο, προσκεκλημένους απευθείας από τον πάπα […]

«Ας εργαστούμε όλοι μαζί για μια ανάκαμψη που δεν αφήνει κανένα πίσω»

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020, η ετήσια συνεδρίαση των Προεδρείων της Επιτροπής των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών της Ε.Ε. (COMECE) και του Συμβουλίου Καθολικών Ιεραρχιών Ευρώπης (CCEΕ). Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα του αντίκτυπου της πανδημίας […]