Στην πρώτη επίσημη ομιλία της οκτάωρης επίσκεψής του στο Λουξεμβούργο, ο Πάπας Φραγκίσκος υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο του μικρού έθνους στην καρδιά της Ευρώπης στην προώθηση της ευρωπαϊκής ενότητας και ειρήνης και αποδοκιμάζει την αναζωπύρωση του εθνικισμού και των πολέµων.
«Το Λουξεμβούργο μπορεί να δείξει σε όλους τα πλεονεκτήματα της ειρήνης έναντι της φρίκης του πολέμου… και τα οφέλη της συνεργασίας μεταξύ των εθνών έναντι των βλαβερών συνεπειών της σκλήρυνσης των θέσεων και της εγωιστικής και κοντόφθαλμης ή και βίαιης επιδίωξης των δικών μας συμφερόντων».
Κατά την άφιξή του στο Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου το πρωί της Πέμπτης, ο Πάπας Φραγκίσκος ενθάρρυνε τις τοπικές κυβερνητικές αρχές να διατηρήσουν τη μακροχρόνια δέσμευσή τους για την ειρήνη και την οικοδόμηση «μιας ενωμένης και αδελφικής Ευρώπης» εν μέσω της αναζωπύρωσης του εθνικισμού και του πολέμου που απειλεί την ήπειρο.
Ο ιστορικός ρόλος του Λουξεμβούργου στην προώθηση της ειρήνης και της ενότητας στην Ευρώπη
Απευθυνόμενος στις αρχές, την κοινωνία των πολιτών και το διπλωματικό σώμα στην πρώτη του ομιλία στο Μεγάλο Δουκάτο στο παλάτι Cercle Cité, ο Πάπας υπενθύμισε ότι το Λουξεμβούργο βρέθηκε συχνά στο σταυροδρόμι των πιο σημαντικών ιστορικών γεγονότων της Ευρώπης και αναγνώρισε τον κρίσιμο ρόλο του στην προώθηση της ειρήνης και της ενότητας στην Ευρώπη μετά τις καταστροφές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ως ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης .
Εξήρε τη «στέρεη δημοκρατική δομή» της, η οποία προάγει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και το κράτος δικαίου, επιτρέποντας σε αυτό το μικρό έθνος στην καρδιά της Ευρώπης να ευημερεί και να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο ηπειρωτικό πλαίσιο.
«Πράγματι», σημείωσε ο Πάπας, «δεν είναι το μέγεθος της χώρας ούτε ο αριθμός των κατοίκων που λειτουργούν ως απαραίτητες προϋποθέσεις για να διαδραματίσει ένα κράτος σημαντικό ρόλο στη διεθνή σκηνή ή για να γίνει ένα οικονομικό και χρηματοπιστωτικό νευραλγικό κέντρο».
Ο πλούτος περιλαμβάνει την ευθύνη απέναντι στους πιο ευάλωτους
Αντλώντας από τα λόγια του Αγίου Ιωάννη Παύλου Β’ κατά το Αποστολικό Ταξίδι του στο Λουξεμβούργο το 1985, ο Πάπας Φραγκίσκος επανέλαβε την ανάγκη για αλληλεγγύη μεταξύ των εθνών, ιδίως για τη στήριξη των φτωχότερων χωρών.
Ενθάρρυνε το Λουξεμβούργο, στο ρόλο του ως «σημαντικό σταυροδρόμι πολιτισμών», να συνεχίσει την αποστολή του για την προώθηση της συνεργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο, έτσι ώστε «όλοι να γίνουν πρωταγωνιστές σε μια οργανωμένη διαδικασία ολοκληρωμένης ανάπτυξης», σύμφωνα με το κοινωνικό δόγμα της Εκκλησίας.
Ζήτησε ειδικότερα ένα μοντέλο ανάπτυξης που σέβεται το περιβάλλον και αντιτίθεται στον κοινωνικό αποκλεισμό, υπενθυμίζοντας στο ακροατήριο ότι «η κατοχή πλούτου συνεπάγεται και ευθύνη».
«Για να είναι η ανάπτυξη αυθεντική και ολοκληρωμένη, δεν πρέπει να λεηλατούμε ή να υποβαθμίζουμε το κοινό μας σπίτι. Ομοίως, δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τους λαούς ή τις κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται στο περιθώριο».
Ο Πάπας επέμεινε στο καθήκον των πλούσιων εθνών, όπως το Λουξεμβούργο, να βοηθήσουν τις μειονεκτούσες χώρες να ξεφύγουν από τη φτώχεια, καθώς και να «εξασφαλίσουν τη μείωση του αριθμού εκείνων που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν».
Από αυτή την άποψη, σημείωσε, το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου, με την ιστορία και τον πολυπολιτισμικό πληθυσμό του, μπορεί να αποτελέσει πρότυπο υποδοχής και ενσωμάτωσης μεταναστών και προσφύγων.
Είθε οι αξίες του Ευαγγελίου να καθοδηγήσουν τους ηγέτες του κόσμου προς την ειρήνη
Επιστρέφοντας στο σημερινό δραματικό παγκόσμιο πλαίσιο, ο Πάπας Φραγκίσκος επέκρινε την αναζωπύρωση των ένοπλων συγκρούσεων στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο, λέγοντας ότι η ανθρωπότητα φαίνεται να επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη του παρελθόντος, τα οποία σήμερα γίνονται ακόμη χειρότερα «λόγω της μεγαλύτερης τεχνολογικής δύναμης που διαθέτουν πλέον οι άνθρωποι».
Για να μην υποκύψει η λογική στην ανοησία του πολέμου με το «τεράστιο ανθρώπινο κόστος και τις περαιτέρω άχρηστες σφαγές», ο Άγιος Πατέρας τόνισε την ανάγκη οι λαοί και οι ηγέτες τους «να παρακινούνται από ευγενείς και βαθιές πνευματικές αξίες».
Επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευση της Εκκλησίας να υπηρετεί την ανθρωπότητα και να προωθεί την ειρήνη, την αλληλεγγύη και τη δικαιοσύνη, ζήτησε το Ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού να καθοδηγεί τα άτομα και τις κοινωνίες προς τη συμφιλίωση και την ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων.
Ο Πάπας προέτρεψε τους ηγέτες του κόσμου να εμπλακούν «αποφασιστικά» σε ειλικρινείς διαπραγματεύσεις για την επίλυση των διαφορών, μαζί με την «προθυμία να βρουν έντιμους συμβιβασμούς, οι οποίοι δεν υπονομεύουν τίποτα και μπορούν αντίθετα να οικοδομήσουν την ασφάλεια και την ειρήνη για όλους».
«Μία από τις κλήσεις σας είναι να βοηθήσετε τον κόσμο να κάνει ειρήνη».
«Να υπηρετείτε»
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Πάπας Φραγκίσκος εξήγησε ότι το σύνθημα της επίσκεψής του «Pour servir» – «Να υπηρετούμε» – αναφέρεται στην αποστολή της Εκκλησίας, αλλά ισχύει για όλους ως ευγενές καθήκον και τρόπος ζωής που πρέπει να ακολουθείται καθημερινά.
«Είθε ο Θεός να σας δώσει τη δυνατότητα να υπηρετείτε πάντα με μια χαρούμενη και γενναιόδωρη καρδιά», κατέληξε.