22 Ιανουαρίου 2025
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Πάπας Φραγκίσκος: Η πορεία προς την ανθεκτικότητα του κλίματος εμποδίζεται από τη βραχυπρόθεσμη απληστία

Ο Πάπας Φραγκίσκος μίλησε στους συμμετέχοντες σε σύνοδο κορυφής στο Βατικανό για την κλιματική κρίση και ενθαρρύνει τη διεθνή κοινότητα να αξιοποιήσει την αναγεννητική δύναμη της φύσης για να κινηθεί προς την κατεύθυνση της κλιματικής ανθεκτικότητας.

Οι Ποντιφικές Ακαδημίες Επιστημών και Κοινωνικών Επιστημών διοργανώνουν τριήμερη σύνοδο κορυφής στο Βατικανό, στην οποία συμμετέχουν δήμαρχοι, κυβερνήτες και ειδικοί για να διερευνήσουν το θέμα: “Από την κλιματική κρίση στην κλιματική ανθεκτικότητα”.

Ο Πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκε με τους συμμετέχοντες στη διάσκεψη την Πέμπτη, τη δεύτερη ημέρα της συνάντησης.

Στην ομιλία του, ο Πάπας εξέφρασε τη λύπη του για την επιδείνωση των δεδομένων σχετικά με την κλιματική αλλαγή, ζητώντας επείγουσα δράση “για την προστασία των ανθρώπων και της φύσης”.

Καθώς τα αναπτυσσόμενα έθνη υφίστανται πιο άμεσα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, έθεσε στους πολιτικούς ηγέτες από διάφορα έθνη το ερώτημα αν “εργαζόμαστε για μια κουλτούρα ζωής ή για μια κουλτούρα θανάτου”.

“Τα πλουσιότερα έθνη, περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι, παράγουν περισσότερους από τους μισούς ρύπους που παγιδεύουν τη θερμότητα”, δήλωσε ο Πάπας. “Αντίθετα, τα 3 δισεκατομμύρια φτωχότεροι άνθρωποι συμβάλουν λιγότερο από το 10%, ωστόσο υφίστανται το 75% των ζημιών που προκύπτουν”.

Από θύματα της κλιματικής κρίσης σε φορείς αλλαγής

Ο Πάπας Φραγκίσκος υπενθύμισε ότι η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι “προσβολή κατά του Θεού” και “δομική αμαρτία” που θέτει σε κίνδυνο όλους τους ανθρώπους.

“Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με συστημικές προκλήσεις που είναι διακριτές αλλά και αλληλένδετες: κλιματική αλλαγή, απώλεια της βιοποικιλότητας, περιβαλλοντική παρακμή, παγκόσμιες ανισότητες, έλλειψη επισιτιστικής ασφάλειας και απειλές για την αξιοπρέπεια των λαών που πλήττονται από αυτές”, είπε.

Καθένα από αυτά τα ζητήματα, πρόσθεσε ο Πάπας, πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως και συλλογικά, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των φτωχών του κόσμου, ιδίως των γυναικών και των παιδιών, που φέρουν δυσανάλογο βάρος.

Ωστόσο, σημείωσε, οι ίδιες αυτές γυναίκες δεν είναι απλώς θύματα της κλιματικής αλλαγής, αλλά και μια “ισχυρή δύναμη ανθεκτικότητας και προσαρμογής”.

Καταπολέμηση της απληστίας και του βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα

Ο Πάπας κατήγγειλε τα γρανάζια των παγκόσμιων αλλά και εθνικών πολιτικών που εμποδίζουν τις δράσεις για την προστασία των πιο ευάλωτων που εκτίθενται στην κλιματική αλλαγή.

“Μια συγκροτημένη πρόοδος”, είπε, “ανακόπτεται από την άπληστη επιδίωξη βραχυπρόθεσμων κερδών από τις ρυπογόνες βιομηχανίες και από τη διάδοση της παραπληροφόρησης, η οποία δημιουργεί σύγχυση και εμποδίζει τις συλλογικές προσπάθειες για αλλαγή πορείας”.

Οι κοινότητες διαλύονται και οι οικογένειες διασκορπίζονται βίαια, είπε, προσθέτοντας ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση στοιχίζει εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο.

Περίπου 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι είναι ευάλωτοι στην κλιματική αλλαγή και ως εκ τούτου είναι πιο πιθανό να μεταναστεύσουν, θέτοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο κατά τη διάρκεια “απελπισμένων ταξιδιών”.

Έκκληση για πολιτική αλλαγή

Ως απάντηση σε αυτή την κρίση, ο Πάπας Φραγκίσκος πρόσθεσε τη φωνή του στην επείγουσα έκκληση που απηύθυναν τα μέλη της συνόδου κορυφής.

Μαζί τους, ζήτησε “καθολική προσέγγιση και αποφασιστική δραστηριότητα” για να υπάρξει πολιτική αλλαγή κατεύθυνσης.

Ο Πάπας υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να “αντιστραφεί η καμπύλη της υπερθέρμανσης του πλανήτη”, μειώνοντας κατά το ήμισυ τον ρυθμό της υπερθέρμανσης μέσα στα επόμενα 25 χρόνια.

Τέλος, προέτρεψε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αξιοποιήσουν την αναγεννητική δύναμη της φύσης προκειμένου να απομακρύνουν τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Ανέφερε ιδιαίτερα τη λεκάνη του Αμαζονίου και το Κονγκό, τους τυρφώνες, τα μαγκρόβια, τους ωκεανούς, τους κοραλλιογενείς υφάλους, τις γεωργικές εκτάσεις και τα παγοκαλύμματα.

“Αυτή η ολιστική προσέγγιση μπορεί να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τη διπλή κρίση της απώλειας της βιοποικιλότητας και της ανισότητας, καλλιεργώντας τα οικοσυστήματα που συντηρούν τη ζωή”, είπε.

Επείγουσα ανάγκη, συμπόνια, αποφασιστικότητα

Καταλήγοντας, ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε σε προσπάθειες για τη δημιουργία συνέργειας και διεθνούς αλληλεγγύης, καθώς και σε μια “νέα οικονομική αρχιτεκτονική”, ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες του πλανητικού Νότου και των νησιωτικών κρατών που πλήττονται από τις κλιματικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

“Υπάρχει ανάγκη να δράσουμε με επείγοντα ρυθμό, συμπόνια και αποφασιστικότητα, καθώς το διακύβευμα δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο”.

Προηγούμενο Άρθρο

Δύο δεκαετίες συνεργασίας

Επόμενο Άρθρο

Συνεχίζονται οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου

You might be interested in …

Δήλωση του Γενικού Γραμματέα της COMECE, για προγραμματισμένη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζήτηση

Δήλωση του Γενικού Γραμματέα της Επιτροπής των Συνόδων των Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COMECE), για την προγραμματισμένη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζήτηση με τίτλο «Παγκόσμιες απειλές για τα δικαιώματα στην άμβλωση: η πιθανή ανατροπή των […]

7 Οκτωβρίου Ημέρα Προσευχής και νηστείας για την Ειρήνη

Ο Πάπας Φραγκίσκος επισημαίνει ότι «σε αυτή τη δραματική ώρα της ιστορίας μας, ενώ οι άνεμοι του πολέμου και οι φωτιές της βίας συνεχίζουν να καταστρέφουν ολόκληρους λαούς και έθνη», η χριστιανική κοινότητα υπενθυμίζει το […]