6 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Πάπας Φραγκίσκος προς τους οικονομικούς ηγέτες: Το τέλος της φτώχειας είναι καθήκον μας

 

Ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε τους παγκόσμιους οικονομικούς ηγέτες και οικονομολόγους να τερματίσουν την οικονομική ανισότητα, αναφέροντας ότι οι σύγχρονοι πόροι καθιστούν εφικτό τον τερματισμό της παγκόσμιας φτώχειας – και ευθύνη.

«Ένας πλούσιος κόσμος και μια ζωντανή οικονομία μπορούν και πρέπει να βάλουν ένα τέλος στη φτώχεια, είπε ο Πάπας Φραγκίσκος σε μια μη προγραμματισμένη παρέμβασή του, την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου,  σε συνέδριο του Βατικανού με θέμα «Νέες Μορφές Αλληλεγγύης», το οποίο διοργανώθηκε στη βάση ότι «μια ξεπερασμένη οικονομική δομή θέτει σε κίνδυνο τον πλανήτη μας και διχάζει τις κοινωνίες μας».

«Εσείς, που είχατε την καλοσύνη να συγκεντρωθείτε εδώ, είστε οι οικονομικοί ηγέτες και οι οικονομικοί ειδικοί του κόσμου», είπε ο Πάπας. «Γνωρίζετε από πρώτο χέρι ποιες είναι οι αδικίες της σημερινής παγκόσμιας οικονομίας, ή οι αδικίες κάθε χώρας. Ας συνεργαστούμε για να θέσουμε τέρμα σε αυτές τις αδικίες».

Το συνέδριο οικονομικής αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε εν όψει της διεθνούς οικονομικής συνόδου του Πάπα Φραγκίσκου, «Η Οικονομία του Φραγκίσκου» (ονομάστηκε έτσι για τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης).

Στο συνέδριο αυτό θα συγκεντρωθούν στην Ασίζη 2.000, νέοι οικονομολόγοι και επιχειρηματίες, 26-28 Μαρτίου, για να εξερευνήσουν εναλλακτικές λύσεις στο τρέχον παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, οι οποίες θα είναι πιο επωφελείς για τους φτωχούς και το περιβάλλον. Οι βραβευμένοι με Νόμπελ οικονομολόγοι Αμάρτια Σεν και Μωάμεθ Γιούνους θα κάνουν τις εναρκτήριες ομιλίες.

Στα σχόλιά του, ο πάπας Φραγκίσκος ανέφερε ότι οι 50 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο μπορούν μαζί να βάλουν ένα τέλος στην παιδική φτώχεια.

«Οι 50 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο έχουν πλούτο που ισοδυναμεί με 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτοί οι πενήντα άνθρωποι, μονοί τους, θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν την ιατρική περίθαλψη και την εκπαίδευση κάθε φτωχού παιδιού στον κόσμο, είτε μέσω φόρων, φιλανθρωπικών πρωτοβουλιών είτε και των δύο. Αυτοί οι 50 άνθρωποι θα μπορούσαν να σώσουν εκατομμύρια ζωές», είπε στο συνέδριο.

«Εάν υπάρχει ακραία φτώχεια εν μέσω πλούτου – και ακραίου πλούτου – είναι επειδή έχουμε επιτρέψει στο χάσμα να διευρυνθεί ώστε να γίνει το μεγαλύτερο στην ιστορία», είπε.

Ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε στον Άγιο Ιωάννη Παύλο τον Β’ αρκετές φορές στην ομιλία του, δανειζόμενος τη φράση “δομές αμαρτίας” για να περιγράψει τις «επανειλημμένες φορολογικές μειώσεις για τους πλουσιότερους ανθρώπους» και τους «φορολογικούς παραδείσους για ιδιωτικά και εταιρικά κέρδη».

«Κάθε χρόνο εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία θα πρέπει να καταβάλλονται σε φόρους για τη χρηματοδότηση της ιατρικής περίθαλψης και της εκπαίδευσης, συσσωρεύονται σε λογαριασμούς φορολογικών παραδείσων, αποτρέποντας έτσι τη δυνατότητα αξιοπρεπούς και βιώσιμης ανάπτυξης όλων των κοινωνικών παραγόντων», ανέφερε.

Ο πάπας κατήγγειλε επίσης τις κυβερνητικές δαπάνες για «τη βιομηχανία του πολέμου», λέγοντας: «Ο κόσμος χάνει δισεκατομμύρια δολάρια σε εξοπλισμούς και βιαιοπραγίες κάθε χρόνο, τα οποία θα δώσουν ένα τέλος στη φτώχια και τον αναλφαβητισμό εάν μπορούσαν να ανακατευθυνθούν».

«Μια νέα ηθική σημαίνει να γνωρίζουμε την ανάγκη να δεσμευτούν όλοι να συνεργαστούν για να κλείσουν τους φορολογικούς παραδείσους, να αποφύγουν τις φοροαπάτες και το ξέπλυμα χρημάτων που κλέβουν από την κοινωνία, καθώς επίσης να πούμε στα έθνη για τη σπουδαιότητα της υπεράσπισης της δικαιοσύνης και του κοινού καλού πάνω από τα συμφέροντα των ισχυρότερων επιχειρήσεων και πολυεθνικών — που καταλήγουν να στραγγαλίζουν και να αποτρέπουν την τοπική παραγωγή», δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος.

«Εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων εξακολουθούν να είναι θύματα ακραίας φτώχειας και έλλειψης τροφίμων, στέγασης, ιατρικής περίθαλψης, σχολείων, ηλεκτρικού ρεύματος, πόσιμου νερού και επαρκών και απαραίτητων υπηρεσιών υγιεινής. Εκτιμάται ότι περίπου 5 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 εφέτος θα πεθάνουν από τη φτώχεια. Άλλα 260 εκατομμύρια παιδιά θα στερούνται εκπαίδευσης λόγω έλλειψης πόρων, λόγω πολέμων και μεταναστεύσεων», ανέφερε ο πάπας. «Αυτές οι πραγματικότητες δεν πρέπει να αποτελούν αιτία απελπισίας, όχι, αλλά δράσης».

Προηγούμενο Άρθρο

Μάιος 1955

Επόμενο Άρθρο

Κοινή Έκκληση για να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την αποσυμφόρηση των ελληνικών νησιών

You might be interested in …

Πάπας Φραγκίσκος: Μεταρρύθμιση της Κούρια για την ενίσχυση της χριστιανικής μαρτυρίας

Ο πάπας Φραγκίσκος είπε ότι ο τελικός στόχος της μεταρρύθμισης της Ρωμαϊκής Curia είναι η μεγαλύτερη αρμονία στις εργασίες μεταξύ των υπηρεσιών της Αγίας Έδρας, για να επιτευχθεί μια πιο αποτελεσματική συνεργασία καθώς και η […]

«Οι πρόσφυγες δεν είναι πιόνια στην σκακιέρα της ανθρωπότητας»

«Καμία χώρα δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζει μόνη της τις δυσκολίες που συνδέονται με το φαινόμενο αυτό»   Μετανάστες και Πρόσφυγες: Προς έναν καλύτερο κόσμο. Αυτός είναι ο τίτλος του μηνύματος του πάπα Φραγκίσκου για […]

Η αλληλογραφία του πάπα Φραγκίσκου

Ο κόσμος γράφει στον πάπα Φραγκίσκο: κάθε εβδομάδα φθάνουν στο Βατικανό σωροί από γράμματα. Είναι πάρα πολλοί εκείνοι που αισθάνονται τον πάπα Φραγκίσκο κοντινό τους. Και γι’ αυτό από τις τέσσερεις άκρες του πλανήτη απευθύνονται […]