20 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Πάρος : Οι Αδελφές της Μητέρας Τερέζας της Καλκούτας

Paros

Paros

Τις μέρες αυτές η Εκκλησία της Πάρου και της Νάξου έζησαν στιγμές ιστορικές. Οι Αδελφές της Μητέρας Τερέζας της Καλκούτας ολοκλήρωσαν μία ιεραποστολή στα δύο αυτά νησιά. Ιεραπόστολοι της αγάπης, όπως ονομάζονται επίσης, μετά από πρόσκλησή μας, θέλησαν να προσφέρουν μία πολύτιμη υπηρεσία στους μετανάστες Αλβανούς που προέρχονται από Καθολικές οικογένειες και είναι σκορπισμένοι κατά εκατοντάδες και στα δύο αυτά νησιά, αναζητώντας μία καλύτερη ζωή για τους ιδίους και τις οικογένειές τους.

        Οι Μοναχές παρέμειναν στα δύο αυτά νησιά από τις 15 Ιανουαρίου 2011 και μοίρασαν το χρόνο της παραμονής τους, το μισό στη Νάξο και τον άλλο μισό στην Πάρο. Οι μετακινήσεις τους από το ένα νησί στο άλλο γίνονταν με χορηγία των Ναυτιλιακών Εταιρειών NEL και   BLUE STAR τις οποίες και πάλι ευχαριστούμε θερμά για την ευγενική και άμεση απάντησή τους στο σχετικό αίτημά μας.

Οι αδελφές αναζήτησαν στο διάστημα αυτό τις Καθολικές οικογένειες   με τη βοήθεια των ίδιων των μεταναστών και εξασφάλισαν συχνές επισκέψεις στα σπίτια τους. Ταυτόχρονα εξασφάλισαν σειρά κατηχήσεων στο Ναό του Αγίου Αντωνίου στην Παροικία και του Αγίου Γεωργίου στη Νάουσα της Πάρου. Η συμμετοχή των κατηχουμένων ήταν πολύ καλή και αρκετοί έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την πρωτοβουλία της τοπικής Εκκλησίας, και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για κατήχηση.  

Paros_2

Ήταν παραδειγματική η συμμετοχή των ατόμων, όχι μόνο εκείνων που λόγω του δικτατορικού άθεου καθεστώτος της Αλβανίας επί της εποχής του Χότζα δεν μπόρεσαν να λάβουν τα Μυστήρια αλλά και όσων είχαν λάβει τα Μυστήρια, αλλά θέλησαν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για το Χριστό και την Εκκλησία. Η συμμετοχή τους στις κατηχήσεις των Μοναχών ήταν τακτική και γινόταν τρεις φορές την εβδομάδα. Έβλεπε κανείς ανθρώπους που ενδιαφέρονταν να συμπληρώσουν τα κενά της πίστης τους που δημιούργησε η έλλειψη της θρησκευτικής ελευθερίας στη Χώρα τους, την οποία στερήθηκε για πολλά χρόνια. Οι Χριστιανοί της Αλβανίας αλλά και οι Μουσουλμάνοι αναγκάστηκαν να ζήσουν για πολλά χρόνια μέσα στις κατακόμβες. Εκεί με την πίστη των προγόνων τους διατήρησαν την ελπίδα ότι κάποτε θα έλθει και η ώρα που ελεύθερα θα μπορούν να εκδηλώνουν την πίστη τους, όπως και έγινε.

 Paros_3

Θαυμάσαμε τη σοβαρότητα με την οποία οι Μοναχές εκτελούσαν την αποστολή τους ανάμεσα σ’ αυτούς τους ανθρώπους. Οι κόποι που κατέβαλαν και η υπομονή που έδειξαν στη διάρκεια αυτών των τριών μηνών της παρουσίας τους στα δύο νησιά, οι συχνές ταλαιπωρίες για τη μετάβαση από το ένα νησί στο άλλο αλλά και η αναζήτηση των ανθρώπων στα σπίτια τους, σκορπισμένα μέσα σε όλο το νησί, έφεραν πνευματικούς καρπούς που είναι προς όφελός τους και προς όφελος της τοπικής Εκκλησίας.

Σίγουρα υπάρχουν ακόμη πάρα πολλοί που δεν έμαθαν για την αποστολή των Μοναχών ή έμαθαν, αλλά δεν ανταποκρίθηκαν ακόμη και είναι ανάγκη να αναζητηθούν και αυτοί και να τους γίνει ο ευαγγελισμός και η απαραίτητη κατήχηση που θα τους δώσει τη δυνατότητα να φθάσουν στην πληρότητα της πίστης.

Με την παρουσία του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου π. Νικολάου, την Τρίτη 12 Απριλίου στο Ναό του Αγίου Αντωνίου στην Παροικία, τελέστηκε Αρχιερατική θεία λειτουργία στην οποία συλλειτούργησε και ο εφημέριος Πάρου και Μυκόνου π. Ριχάρδος Ταράσκεβιτς. Πρέπει να σημειώσουμε ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο που ο π. Ριχάρδος διαδέχθηκε στη θέση του εφημερίου Πάρου τον π. Μανώλη, έχει επιτελέσει σημαντικό έργο με αποτέλεσμα που καθημερινά γίνεται φανερό.

Στη διάρκεια της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας 21 ενήλικες άνδρες και γυναίκες έλαβαν τα μυστήρια της χριστιανικής μύησης. Ο Ναός του Αγίου Αντωνίου γνώρισε στιγμές όμορφες και πρωτόγνωρες. Όλα έγιναν με τάξη και κατάνυξη, όπως αρμόζει στην τέλεση των Μυστηρίων.

Την επομένη ημέρα η ενοριακή κοινότητα της Πάρου συγκεντρώθηκε και πάλι στον Ενοριακό Ναό του Αγίου Αντωνίου στην Παροικία για να συμμετάσχει στη χαρά δύο νέων ζευγαριών, τα οποία, αφού έλαβαν τα Μυστήρια της Χριστιανικής μύησης, ζήτησαν από την Εκκλησία να ευλογήσει και το Γάμο τους.  

Αυτό έγινε κατά την τέλεση της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας. Τώρα, με τη χάρη του Θεού, οι ίδιοι με τη βοήθεια του εφημερίου θα κατηχήσουν τα παιδιά τους για να λάβουν εν καιρώ το Μυστήριο του Βαπτίσματος.

Προηγούμενο Άρθρο

Σύρος : Το Ιερό Πασχαλινό Τριήμερο

Επόμενο Άρθρο

Νάξος : Κυριακή των Βαΐων

You might be interested in …

“Άξιος” αναφώνησε κλήρος και λαός για τον νέο ιερέα μας π. Μάριο Φώσκολο

Μέσα σε κλίμα δοξολογίας προς τον Κύριο, πνευματικής ανάτασης, συγκίνησης και  χαράς την Κυριακή 28 Ιουλίου τελέστηκε η χειροτονία σε πρεσβύτερο του διακόνου π. Μάριου Φώσκολου, από το χωριό Σμαρδάκιτο της Τήνου, στον Καθεδρικό μας […]

Τήνος: Επίσημη υποδοχή Σεβασμιοτάτου π. Ιωσήφ Πρίντεζη

ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΝΑΞΟΥ – ΤΗΝΟΥ – ΑΝΔΡΟΥ – ΜΥΚΟΝΟΥ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΧΙΟΥ-ΛΕΣΒΟΥ-ΣΑΜΟΥ   Επίσημη υποδοχή Σεβασμιοτάτου π. Ιωσήφ Πρίντεζη  Ο Αρχιεπίσκοπος και ο Ιερός Κλήρος με χαρά σας αναγγέλλουμε ότι την Τετάρτη 19 Μαΐου 2021 […]

Τήνος: Μήνυμα του σεβ. π.Νικολάου για την περίοδο της Τεσσαρακοστής

+ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΝΑΞΟΥ-ΤΗΝΟΥ-ΑΝΔΡΟΥ-ΜΥΚΟΝΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΣ ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΗΣ ΚΑΘ. ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΧΙΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΑΝΤΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ         Μήνυμα   προς το πλήρωμα της Εκκλησίας μας Αγαπητοί  μου Αδελφοί και Αδελφές,