ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ, ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ
ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΑΙΚΙΣΤΙΚΟ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ, ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ
Ρώμη 18-20 Σεπτεμβρίου 2018
Τα θέματα που εξετάσθηκαν στην ανωτέρω συνάντηση παραπέμπουν σε πρωτοβουλία οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων! Και όμως ήταν η Αγία Έδρα (μέσω του Οργανισμού για την Προώθηση της Ολοκληρωμένης Ανθρώπινης Ανάπτυξης, που προΐσταται ο Καρδινάλιος Πέτρος Turkson και του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Προώθηση της Ενότητας των Χριστιανών) και το Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών, όπου συμμετέχουν οι κυριότερες διαμαρτυρόμενες και ορθόδοξες Εκκλησίες (μέσω του Γενικού Γραμματέα του, αιδ. Olav Fykse Tveit) που συνδιοργάνωσαν την διάσκεψη, καλώντας 200 περίπου άτομα, ως ομιλητές και ακροατές, από τις 5 ηπείρους! Ανάμεσά τους εξέχουσες προσωπικότητες, όπως η Αρχιεπίσκοπος της Εκκλησίας της Σουηδίας Antje Jackelen, ο Επίσκοπος της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας Heinrich Bedford – Strohn, o Έλληνας Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ, η δρ. Evelyn Parker, από την Επισκοπαλιανή Μεθοδιστική Εκκλησία των ΗΠΑ, η πάστορας Tracy Blackmon, από την Ενωτική Εκκλησία του Χριστού των ΗΠΑ και αρκετοί καθολικοί Επίσκοποι από την Αφρική. Επίσης εκπρόσωποι εκκλησιών από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική, το Πακιστάν, την Ινδία, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, την Αλβανία, πανεπιστημιακοί από πολλές χώρες, μαχητικοί Ιταλοί ιερείς, αρκετοί νομικοί που ασχολούνται με τα δικαιώματα των προσφύγων, εκπρόσωποι καθολικών οργανώσεων, αλλά και ο υπογράφων, λόγω της εκτίμησης του Οργανισμού της Αγίας Έδρας στο έργο της ελληνικής Συνοδ. Επιτροπής «Δικαιοσύνη και Ειρήνη».
Οι εκπρόσωποι της Αγίας Έδρας μετέφεραν το βαθύ προβληματισμό του ίδιου του Πάπα Φραγκίσκου, για τα προβλήματα που προκύπτουν από τη μετακίνηση πληθυσμών, σε όλες τις ηπείρους, λόγω φτώχειας και προσφυγιάς και την αλληλεγγύη, που πρέπει να επιδεικνύουν όσοι είναι χριστιανοί. Εκπρόσωποι Διεθνών Οργανισμών (Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, του ΟΗΕ για τις Μειονότητες, του Συμβουλίου της Ευρώπης κ.α.) και δημοσιογράφοι από όλες τις ηπείρους, παρουσίασαν την διεθνώς αυξανόμενη, δυστυχώς, υποστήριξη ξενοφοβικών απόψεων και την άνοδο των λαϊκιστικών κομμάτων, όχι μόνο στην Ευρώπη).
Έγινε φανερό, από την παρουσίαση επιτυχημένων πρακτικών, σε πολλές χώρες και καταστάσεις, ότι είναι εφικτός στόχος να πεισθούν πολιτικοί και απλοί πολίτες ότι η αποδοχή του μετανάστη και του πρόσφυγα είναι ρεαλιστική αντιμετώπιση σχετικών φαινομένων και όχι μόνο χριστιανική θεωρία.
«Μπορεί να χάνουμε πιστούς, προσωρινά, αλλά η χριστιανική αντιμετώπιση της μετανάστευσης είναι η σωστή λύση» υπογραμμίσθηκε από γερμανούς και σουηδούς επισκόπους. Οφείλουμε να πείσουμε, κόμματα και κόσμο, ότι η ξενοφοβία όχι μόνο είναι ενάντια στις χριστιανικές αξίες αλλά δημιουργεί περισσότερα προβλήματα. Η επικράτηση ειρήνης και δικαιοσύνης στις εμπόλεμες περιοχές, η αντιμετώπιση των αιτιών που φτωχοποιούν τους πληθυσμούς, η συνεχής προσπάθεια κατανόησης των διαφορετικών πολιτισμικών και θρησκευτικών αντιλήψεων, η χορήγηση ασύλου σε όποιον έχει ανάγκη και η ενσωμάτωση των μεταναστών είναι η χριστιανική απάντηση στα προβλήματα ρατσισμού και στην άνοδο ξενοφοβικών απόψεων.
«Οι εκκλησίες δεν είναι ΜΚΟ, αν και πολλές φορές, για να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη υιοθετούν αντίστοιχες πρακτικές. Οι εκκλησίες κηρύττουν το ευαγγελικό μήνυμα, είναι πάντα δίπλα στους έχοντες ανάγκη, οι εκπρόσωποί τους δε φεύγουν ποτέ από εμπόλεμη περιοχή, κηρύττουν την ειρήνη και συνεργάζονται με όλους» παρατήρησε ο εκπρόσωπος της κοινότητας του Αγίου Αιγιδίου.
Ο εκπρόσωπος της Μοναστικής Κοινότητας του Ταιζέ παρουσίασε παραστατικά πώς ενσωμάτωσαν, στο μικρό γαλλικό χωριό που βρίσκεται η Κοινότητά τους, πρόσφυγες που ταλαιπωρούνταν στο Καλαί, με συνεχή συζήτηση με τους κατοίκους της περιοχής και τους ίδιους τους πρόσφυγες, στην προσπάθεια να καταλάβει ο ένας τον άλλον. Ανέφερε, χαρακτηριστικά, πόσο δύσκολο ήταν για ένα παιδί από το Αφγανιστάν να καταλάβει την ισότιμη συμπεριφορά και την… ενδυμασία των γυναικών της περιοχής απέναντι στους άνδρες συντρόφους τους και την αναταραχή που προκλήθηκε όταν, κατά το γαλλικό δίκαιο, έπρεπε να γίνει νεκροψία σε μουσουλμάνο πρόσφυγα…
Η αλληλοκατανόηση είναι δύσκολη αλλά όχι αδύνατη.
Το Μήνυμα που υιοθέτησε, με διαλογική συζήτηση, η Διάσκεψη αναφέρεται στα βασικότερα προβλήματα ρατσισμού και ξενοφοβίας της εποχής μας. Το πλήρες κείμενο, στις βασικές ευρωπαϊκές γλώσσες, έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Εκκλησίας μας.
Ο Πάπας Φραγκίσκος, δεχόμενος σε ακρόαση όσους συμμετείχαμε στη Διάσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Καρδινάλιος TURKSON παρουσίασε το Μήνυμα, μας έδωσε κουράγιο να συνεχίσουμε και την πατρική του ευλογία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ