22 Δεκεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Παγκόσμια Ημέρα Ιεραποστολών 2018: Μαζί με τους νέους ας φέρουμε σε όλους το Ευαγγέλιο

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΩΝ 2018

Μαζί με τους νέους ας φέρουμε σε όλους το Ευαγγέλιο

Αγαπητοί νέοι, επιθυμώ να συλλογισθώ μαζί σας στην αποστολή την οποία ο Ιησούς μάς εμπιστεύτηκε. Απευθυνόμενος σ᾽εσάς προτίθεμαι να συμπεριλάβω όλους τους χριστιανούς που βιώνουν μέσα στην Εκκλησία την περιπέτεια της ύπαρξής τους ως τέκνα του Θεού. Αυτό που με ωθεί να μιλήσω προς όλους, συνομιλώντας μαζί σας, είναι η βεβαιότητα ότι η χριστιανική πίστη παραμένει πάντοτε νέα όταν ανοίγεται προς την ιεραποστολή την οποία ο Ιησούς μας παρέδωσε. “Η ιεραποστολή αναζωογονεί την πίστη” (Εγκύκλιος Επιστολή Η Αποστολή του Σωτήρα, 2), έγραφε ο άγιος Ιωάννης Παύλος ο Β’, ένας Πάπας που τόσο αγαπούσε τους νέους και ο οποίος ήταν τόσο αφιερωμένος σε αυτούς.

Με την ευκαιρία της Συνόδου που θα τελέσουμε στην Ρώμη τον μήνα Οκτώβριο (μήνας αφιερωμένος στις ιεραποστολές) θα μας δοθεί η δυνατότητα να κατανοήσουμε καλύτερα, υπό το φως της πίστης, αυτό που θέλει να πει σ᾽εσάς τους νέους ο Ιησούς και, διαμέσου εσάς, στις χριστιανικές κοινότητες.

Η ζωή είναι μια ιεραποστολή

Κάθε άνδρας και γυναίκα «είναι» μία ιεραποστολή και γι᾽αυτό τον σκοπό βρίσκεται επάνω στη γη. Η έλξη για κάποιο σκοπό και η αποστολή προς αυτόν είναι δύο τάσεις της καρδιάς μας, (ιδιαίτερα της νεότερης ηλικίας), τις οποίες νιώθει ως εσωτερικές δυνάμεις της αγάπης και υπόσχονται το μέλλον και δίνουν ώθηση στην ύπαρξή μας. Κανείς δεν νιώθει όπως οι νέοι την ορμητικότητα της ζωής και την ελκτική επίδρασή της. Το να ζει κανείς με χαρά την προσωπική ευθύνη για τον κόσμο είναι μια μεγάλη πρόκληση. Γνωρίζω καλά τις φωτεινές και τις σκοτεινές πτυχές της νεότητας και αν αναλογιστώ τα δικά μου νεανικά χρόνια και την οικογένεια μου θυμάμαι την ένταση της ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον. Το γεγονός ότι βρισκόμαστε σ᾽αυτό τον κόσμο, χωρίς τη δική μας απόφαση, μάς κάνει να υποθέσουμε ότι υπάρχει κάποια πρωτοβουλία που προηγείται και μας κάνει να υπάρχουμε. Ο καθένας μας καλείται να συλλογισθεί επάνω σε αυτή την πραγματικότητα: “Εγώ «είμαι» μία ιεραποστολή σε αυτή τη γη και γι᾽αυτό τον λόγο βρίσκομαι σ᾽αυτό τον κόσμο” (Αποστολική Παραίνεση Η Χαρά του Ευαγγελίου, 273).

Σας αναγγέλλουμε τον Χριστό

Η Εκκλησία αναγγέλλοντας αυτό που έλαβε ως δωρεά (πρβ. Μτ 10,8. Πρξ. 3,6) μπορεί να μοιραστεί μ᾽εσάς τους νέους την οδό και την αλήθεια τα οποία οδηγούν στο νόημα της ζωής σ᾽αυτή τη γη. Ο Ιησούς Χριστός, που πέθανε και αναστήθηκε για μας, προσφέρεται σ᾽εμάς και προκαλεί την ελευθερία μας να αναζητήσει, να ανακαλύψει και να αναγγείλει αυτό το αληθινό και πλήρες νόημα της ζωής. Αγαπητοί νέοι, μη φοβάστε τον Χριστό και την Εκκλησία! Εκεί βρίσκεται ο θησαυρός που γεμίζει με χαρά τη ζωή. Σας το λέω από πείρα: χάρη στην πίστη βρήκα το θεμέλιο των προσδοκιών μου και τη δύναμη να τις πραγματοποιήσω. Είδα πολύ πόνο, πολλή φτώχια να παραμορφώνει τα πρόσωπα πολλών ανθρώπων. Κι όμως, για όποιον είναι με τον Ιησού, το κακό γίνεται μια πρόκληση που τον ωθεί να αγαπά περισσότερο. Πολλοί άνδρες και γυναίκες, πολλοί νέοι πρόσφεραν γενναιόδωρα τον εαυτό τους και μάλιστα ορισμένες φορές έως το μαρτύριο, από αγάπη για το Ευαγγέλιο στην υπηρεσία των αδελφών. Από τον σταυρό του Ιησού μαθαίνουμε τη θεϊκή λογική της προσφοράς του εαυτού μας (πρβ. Α’ Κορ. 1,17-25) σαν μια αναγγελία του Ευαγγελίου για τη ζωή του κόσμου. (πρβ. Ιω. 3,16). Όποιος φλέγεται από την αγάπη του Χριστού αναλώνεται και μεταμορφώνεται, φωτίζεται και θερμαίνεται στη Θεία φλόγα της.(πρβ. Β’ Κορ. 5,14). Μαζί με τους Αγίους οι οποίοι μας φανερώνουν πόσο απέραντοι είναι οι ορίζοντες του Θεού, σάς προσκαλώ να αναρωτιέστε σε κάθε περίσταση: “Τι θα έκανε ο Χριστός στη θέση μου;”.

Μεταδίδοντας την πίστη μέχρι τα πέρατα της γης

Κι εσείς, αγαπητοί νέοι, με το Βάπτισμα γίνατε ζωντανά μέλη της Εκκλησίας και μαζί έχουμε την αποστολή να αναγγείλουμε το Ευαγγέλιο σε όλους. Τώρα η ζωή ανθίζει σ᾽εσάς. Ωριμάζοντας μέσα στη χάρη της πίστης που μας μεταδόθηκε από τα Ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας, συμπεριλαμβανόμαστε σε μια ροή διαφορετικών γενεών χριστιανών, όπου η σοφία όσων έχουν την πείρα γίνεται μαρτυρία και ενθάρρυνση για όσους ανοίγουν τα φτερά τους προς το μέλλον και η καινοτομία των νέων γίνεται με τη σειρά της στήριγμα και ελπίδα για όποιον είναι κοντά στο τέλος της επίγειας πορείας του. Στη συμβίωση διαφορετικών ηλικιών της ζωής, η αποστολή της Εκκλησίας δημιουργεί γέφυρες μεταξύ των γενεών, στις οποίες η πίστη στον Θεό και η αγάπη προς τον πλησίον αποτελούν παράγοντες βαθιάς ενότητας.

Αυτή η μετάδοση της πίστης, που είναι η καρδιά της ιεραποστολής της Εκκλησίας, πραγματοποιείται, λοιπόν, από την μεταδοτικότητα της αγάπης όπου η χαρά και ο ενθουσιασμός εκφράζουν την επανεύρεση του νοήματος και της πληρότητας της ζωής. Η διάδοση της πίστης δια της προσέλκυσης απαιτεί καρδιές ανοικτές, διεσταλμένες από την αγάπη. Στην αγάπη δεν μπορούμε να θέσουμε όρια: δυνατή σαν τον θάνατο είναι η αγάπη (πρβ. Ασμ.8,6). Αυτή η διαπλάτυνση της καρδιάς γεννά τη συνάντηση, τη μαρτυρία, την αναγγελία· γεννά το βίωμα της αγάπης με όλους εκείνους οι οποίοι απομακρυσμένοι από την πίστη, αποδεικνύουν την αδιαφορία τους προς αυτή και ορισμένες φορές την εχθρότητα και την εναντίωσή τους. Είναι περιβάλλοντα ανθρώπινα, πολιτισμικά και θρησκευτικά ξένα ακόμη προς το Ευαγγέλιο του Ιησού και τη Μυστηριακή παρουσία της Εκκλησίας τα οποία εκπροσωπούν τις ακραίες περιφέρειες, τα “πέρατα της γης”, προς τα οποία, ήδη από το Πάσχα του Χριστού, οι μαθητές ως ιεραπόστολοι στάλθηκαν με τη βεβαιότητα ότι θα έχουν για πάντα μαζί τους τον Κύριο (πρβ. Μτ. 28,20. Πρξ. 1,8). Σ᾽αυτό συνίσταται ό,τι ονομάζουμε missio ad gentes (αποστολή προς τα έθνη). Η πιο απομακρυσμένη περιφέρεια της ανθρωπότητας που έχει ανάγκη τον Χριστό είναι η αδιαφορία προς την πίστη ή ακόμη πιο πολύ το μίσος ενάντια στη θεϊκή πληρότητα της ζωής. Κάθε φτώχεια υλική ή πνευματική, κάθε διάκριση ανάμεσα στους ανθρώπους είναι πάντοτε συνέπεια της άρνησης του Θεού και της αγάπης του.

Τα πέρατα της γης, αγαπητοί νέοι, είναι για σας σήμερα πολύ σχετικά και πάντοτε με εύκολη πρόσβαση. Ο ψηφιακός κόσμος, τα κοινωνικά δίκτυα που μας κατακλύζουν, απαλείφουν τα σύνορα, διαγράφουν τα περιθώρια και τις αποστάσεις και περιορίζουν τις διαφορές. Φαίνεται σαν να είναι τα πάντα στο χέρι μας, τόσο κοντά και άμεσα. Κι όμως χωρίς το συναρπαστικό δώρο της προσφοράς της ζωής μας μπορούμε να έχουμε εκατομμύρια επαφών, αλλά δε θα έχουμε ποτέ δημιουργήσει μία αληθινή κοινωνία ζωής. Η αποστολή προς τα πέρατα της γης απαιτεί τη δωρεά του εαυτού μας (πρβ. Λκ. 9,23-25). Θα τολμούσα να πω ότι για κάποιο νέο που θέλει να ακολουθήσει τον Χριστό, το ουσιαστικό είναι η αναζήτηση και η αποδοχή της προσωπικής του Κλήσης.

Η μαρτυρία της αγάπης

Ευχαριστώ κάθε εκκλησιαστική κοινότητα οι οποία σας επιτρέπει να συναντήσετε προσωπικά τον Χριστό ζωντανό μέσα στη Εκκλησία του: τις ενορίες, τις οργανώσεις, τα κινήματα, τις κοινότητες της αφιερωμένης ζωής, τις ποικίλες εκφράσεις υπηρεσίας των ιεραποστολικών έργων. Πολλοί νέοι βρίσκουν στον ιεραποστολικό εθελοντισμό μία μορφή να υπηρετήσουν τους “πιο μικρούς” (Μτ. 25,40), προωθώντας την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και μαρτυρώντας τη χαρά να αγαπάς και να είσαι χριστιανός. Αυτές οι εκκλησιαστικές εμπειρίες καθιστούν τη μόρφωση του καθένα όχι μόνο ως προετοιμασία για την προσωπική επαγγελματική επιτυχία, αλλά και ως ανάπτυξη και φροντίδα της δωρεάς του Κυρίου ώστε να υπηρετούμε καλύτερα τους άλλους. Αυτές οι επαινετές μορφές προσωρινής ιεραποστολικής υπηρεσίας είναι μία γόνιμη αρχή η οποία, με τη βοήθεια της πνευματικής διάκρισης της Κλήσης, μπορεί να σας διαφωτίσει να αποφασίσετε την ολοκληρωτική δωρεά του εαυτού σας ως ιεραπόστολοι της Εκκλησίας.

Από νέες καρδιές γεννήθηκαν και τα Ποντιφικά Ιεραποστολικά Έργα, για να στηρίξουν την αναγγελία του Ευαγγελίου σε όλα τα έθνη, συνεισφέροντας στην ανθρώπινη και πολιτισμική ανάπτυξη τόσων λαών που διψούν την Αλήθεια. Οι προσευχές και η υλική βοήθεια που γενναιόδωρα διοχετεύονται από τα Ποντιφικά Ιεραποστολικά Έργα βοηθούν την Αγία Έδρα να στηρίξει εκείνους που επωφελούνται να δώσουν μαρτυρία με τη σειρά τους στο περιβάλλον όπου ζουν. Κανείς δεν είναι τόσο φτωχός ώστε να μην μπορεί να δώσει αυτό που έχει, αλλά ακόμη πιο πριν αυτό που είναι. Μου αρέσει να επαναλάβω την παραίνεση που έκανα προς τους Χιλιανούς νέους: “Μην σκέφτεσαι ποτέ ότι δεν έχεις τίποτα να δώσεις ή ότι δεν έχεις ανάγκη κανένα. Πολλοί έχουν ανάγκη εσένα, σκέψου το. Ο καθένας σας ας σκεφτεί μέσα στην καρδιά του: πολύς κόσμος με έχει ανάγκη” (Συνάντηση με τους νέους, Προσκυνηματικός ναός του Μαϊπού, 17 Ιανουαρίου 2018).

Αγαπητοί νέοι, τον Οκτώβριο (μήνας αφιερωμένος στις ιεραποστολές) θα διενεργηθεί η Σύνοδος που θα είναι αφιερωμένοι σε εσάς και θα είναι μία περαιτέρω ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε ως ιεραπόστολοι μαθητές του το πάθος μας για τον Χριστό και την αποστολή του έως τα πέρατα του κόσμου. Ζητώ από την Υπεραγία Θεοτόκο Μαρία, Βασίλισσα των Αποστόλων, τους αγίους Φραγκίσκο Ξαβέριο και Θηρεσία του Βρέφους Ιησού, και τον μακάριο Παύλο Μάννα να μεσιτεύσουν για όλους εσάς και να σας συνοδεύουν πάντοτε.

Βατικανό, 20 Μαΐου 2018, Πανήγυρη της Πεντηκοστής

Πάπας Φραγκίσκος

Προηγούμενο Άρθρο

Αθήνα Έτος Αγίας Γραφής: Συναυλίας Θρησκευτικής Μουσικής με έργα εμπνευσμένα από την Παλαιά Διαθήκη

Επόμενο Άρθρο

Αθήνα: Χειροτονία εις Πρεσβύτερον του π. Ζανβιέ

You might be interested in …

Επίσκοποι της Ιρλανδίας: Δημοψήφισμα για τον Γάμο, «σκεφθείτε πριν από την αλλαγή»

Στις 22 Μαΐου οι πολίτες της Ιρλανδίας θα κληθούν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα που θα αλλάξει το νόημα του γάμου στο Σύνταγμα της Ιρλανδίας. Οι Καθολικοί Επίσκοποι τονίζουν τη σημασία της βαθιάς περισυλλογής στην πορεία […]

13 νέοι Καρδινάλιοι για την ιεραποστολική Εκκλησία

Ο Άγιος πατέρας ο Πάπας Φραγκίσκος, χθες, κατά τη θεομητορική προσευχή της Κυριακής στην Πλατεία του Αγίου ανάφερε τα ονόματα εκείνων που στις 15 Οκτωβρίου, παραμονή της έναρξης της Συνόδου για την Αμαζονία  θα λάβουν […]

Η ελπίδα που ο κόσμος αναζητά

Με την ολοκλήρωση των προβληματισμών, των συζητήσεων και αναλύσεων για τη θέση της Εκκλησίας στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, οι επίσκοποι αποφάσισαν να συνταχθούν με την ελπίδα, γιατί είναι αυτό που η σύγχρονη Ευρώπη έχει ανάγκη, ενώ […]