20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Πανήγυρη στο Εξώμβουργο

tin_jul_2

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΣΤΟ ΕΞΩΜΒΟΥΡΓΟ

Στο Ναό της Ιεράς Καρδίας του Ιησού στο Εξώμβουργο Τήνου τελέσθηκε την Κυριακή 8 Ιουλίου 2012 πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Καθολικό Αρχιεπίσκοπο Νάξου – Τήνου π. Νικόλαο και Ιερείς από την Τήνο και εκτός αυτής.

        tin_jul_2

 Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος εισήγαγε στη Θεία Λειτουργία τους παρόντες λέγοντας:

Αδελφοί αγαπητοί,

Σήμερα με πανηγυρικό τρόπο τελούμε την Ευχαριστία μας για την άπειρη αγάπη του Θεού Πατέρα η οποία φανερώθηκε σε μας μέσω του Ιησού Χριστού και μπορούμε να τη νιώσουμε χάρη στην ενέργεια του Αγίου Πνεύματος. Ξεκινώντας την τέλεση του Μυστηρίου της Ευχαριστίας, σας καλώ να ζητήσουμε το έλεος και τη χάρη του Θεού για να το τελέσουμε ολιγότερο ανάξια και να λάβουμε τη μυστηριακή χάρη, η οποία θα μας βοηθήσει να ανταποκριθούμε στην αγάπη του Χριστού με όλη τη ζωή μας.

Σήμερα έχουμε την τιμή και τη χαρά, εκτός από όλους εσάς τους παρόντες και τις παρούσες στην πανήγυρη, να έχουμε ανάμεσά μας, μία αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Ελλήνων Καθολικών Σύρου, αλλά και τον Αιδεσιμότατο κ. Μελέτιο Μελετιάδη, εκπρόσωπο της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας, τον κ. Ιωάννη Τσεβά, Διευθυντή του Ελληνικού Ιστορικού Ευαγγελικού Αρχείου και την εκλεκτή συνοδεία τους.

Σας καλωσορίζουμε όλους ενώπιον του Κυρίου και σας ευχόμαστε την ευλογία του Θεού.

Όπως ήδη γνωρίζετε, σήμερα το απόγευμα θα προχωρήσουμε στην αδελφοποίηση των δύο εκκλησιαστικών θεσμών: του «Ελληνικού Ιστορικού Ευαγγελικού Αρχείου» και του «Αποστολικού μας Κέντρου Πίστη και Πολιτισμός», που θα γίνει στις 7:30 στην Ξινάρα.

Ευχαριστούμε τους υψηλούς επισκέπτες μας, διότι μας προσφέρουν μία ευκαιρία να ανανεώσουμε την αγάπη μας και την εκτίμησή μας προς αδελφούς, άλλου μεν χριστιανικού δόγματος αλλά της μιας του Χριστού πίστης, η οποία πίστη προϋποθέτει την   έμπρακτη ευαγγελική αγάπη.

Για να γίνει δεκτή η Θυσία μας, σας καλώ να ομολογήσουμε την αμαρτία μας και όλοι μαζί να πούμε : ΟΜΟΛΟΓΩ…

 

Στην πανήγυρη συμμετείχαν ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας κ. Μελέτιος Μελετιάδης με την εκλεκτή συνοδεία του, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Μαχαιρίδης, 
ο Δήμαρχος Τήνου, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Μακρυωνίτης, Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ν. Αιγαίου, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι Τήνου, o Αντιδήμαρχος Σύρου κ. Δ. Ρούσος και ο πρώην Βουλευτής κ. Γ. Παπαμανώλης. Το Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιότατος αναφερόμενος στην Αγάπη της Καρδίας του Ιησού.

Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος και είπε:

 

Η σημερινή ευαγγελική περικοπή μάς διηγείται ένα γεγονός στο οποίο ο ευαγγελιστής Ιωάννης φαίνεται πως δίνει ιδιαίτερη σημασία: «ένας από τους στρατιώτες τρύπησε την πλευρά του Ιησού με τη λόγχη κι αμέσως βγήκε από την πληγή αίμα και νερό» (Ιωάν. 19,34).

Το περιστατικό αυτό έχει έναν πολύ δυνατό συμβολισμό. Ας δούμε: τι σημαίνουν για τον Ιωάννη αυτό το αίμα και το νερό που αναβλύζουν από τη λογχισμένη καρδιά του Ιησού τη στιγμή της ύστατης προσφοράς της ζωής του για μας;

Τα δύο αυτά στοιχεία στην Καινή Διαθήκη συμβολίζουν το σύνολο των αγαθών που πηγάζουν και κατευθύνονται προς κάθε άνθρωπο, χάρη στην ανεξιχνίαστη αγάπη του Χριστού για μας. Αντιπροσωπεύουν το δώρο της αληθινής ζωής, της αιώνιας και θεϊκής.

Το «αίμα» μάς φέρνει στη μνήμη το έκτο κεφάλαιο του Ευαγγελίου του Ιωάννη, όπου ο Ιησούς βεβαιώνει τους μαθητές του και στα πλήθη που τον ακολουθούν ότι: «η σάρκα μου είναι αληθινή τροφή και το αίμα μου αληθινό ποτό. Όποιος τρώει τη σάρκα μου και πίνει το αίμα μου είναι ενωμένος μαζί μου κι εγώ με αυτόν» (Ιωάν. 6, 56-7).

Για το νερό ο Ιησούς μίλησε αρκετά στη συνάντησή του με τη Σαμαρείτισσα. Σ’ αυτή τη συνάντηση, την οποία αναφέρει στο Ευαγγέλιο ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, ο Ιησούς βεβαιώνει ότι Εκείνος προσφέρει το ζωντανό νερό που δε διώχνει απλώς κάθε εσωτερική και πνευματική δίψα αλλά γίνεται και πηγή που αναβλύζει νερό ζωής αιώνιας» (Ιωάν. 4, 7-15). «Όποιος διψάει να έρθει σ’ εμένα και να πιεί. Μέσα από εκείνον που πιστεύει σ’ εμένα, ποτάμια ζωντανό νερό θα τρέξουν». Και συμπληρώνει ο Ευαγγελιστής: «Αυτό το είπε ο Ιησούς εννοώντας το Πνεύμα που θα λάβαιναν όσοι πίστευαν εις αυτόν» (Ιωάν.4,7-15; και 7,37-39).

Αυτά είναι τα πολύτιμα και ανεκτίμητα δώρα του Εσταυρωμένου, που τα προσφέρει στη θυσία του Σταυρού, όταν άδειασε τον εαυτόν του από καθετί, ακόμη και από την ίδια τη ζωή του, για να έχουμε κι εμείς ζωή και μάλιστα περίσσεια.

Αυτά τα θεϊκά αγαθά μάς προσφέρονται με την ακρόαση και τη μελέτη του λόγου Του, αλλά ιδιαίτερα με την ενεργό συμμετοχή μας στα Μυστήρια της Εκκλησίας. Ειδικά μέσω των τριών μυστηρίων της χριστιανικής μύησης: του Βαπτίσματος, του Χρίσματος και προπάντων της Ευχαριστίας, που μας ανοίγουν την πόρτα της νέας «εν Χριστώ ζωής» και μας εισάγουν   στο Μυστήριο της Σωτηρίας.

Χάρη στα δώρα αυτά εμείς αντλούμε από την καρδιά του Σωτήρα τα αγαθά της λύτρωσης και της σωτηρίας.

Αδελφοί μου και αδελφές μου, η σημερινή πανήγυρη αυτήν ακριβώς την πραγματικότητα μας υπενθυμίζει, που είναι η άπειρη αγάπη του Θεού για μας, εφόσον μας αγάπησε μέχρι τέλους.

Σ’ αυτή την προσφορά αγάπης ο Κύριος περιμένει τη δική μας απάντηση, μια διπλή απάντηση. Την αγάπη μας προς Εκείνον και την αγάπη μας προς τον πλησίον. «Σας δίνω μία νέα εντολή, να αγαπάτε ο ένας τον άλλο. Όπως σας αγάπησα εγώ, να αγαπάτε κι εσείς ο ένας τον άλλο. Έτσι θα σας ξεχωρίζουν όλοι πως είστε μαθητές μου, αν έχετε αγάπη ο ένας για τον άλλο». (Ιωάν. 13, 34-35).

Δυστυχώς όμως συχνά δεν τα καταφέρνουμε. Πολλές φορές δεν ανταποκρινόμαστε σωστά σ’ αυτήν την εντολή της ευαγγελικής αγάπης. Δεν αγαπάμε χριστιανικά. Αγαπάμε επιλεκτικά και συναισθηματικά. Μετράμε πόσους μας αγαπούν και όχι πόσους αγαπάμε. Η χριστιανική αγάπη δε γνωρίζει επιλογές ούτε φραγμούς και σύνορα. Η χριστιανική αγάπη είναι πολύ δυνατή και ταυτόχρονα μοναδική. Πρέπει να είναι τόσο δυνατή που να φθάνει και μέχρις εκείνους, που μας μισούν. Αυτή είναι η ομορφιά του Χριστιανισμού! Πόσο όμως μακριά βρισκόμαστε κάποιες φορές από αυτήν την πραγματικότητα!

Ας αφήσουμε λοιπόν την καρδιά του Ιησού να μας ελκύει. Ας αντλήσουμε από την καρδιά του τα δώρα της αγάπης του. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη δική μας καρδιά, όταν από πέτρινη και σκληρή γίνει σάρκινη και ευαίσθητη, όπως η καρδιά του Ιησού κατ’ εικόνα της οποίας και είναι πλασμένη. Αντλούμε από την καρδιά του Ιησού τη θεϊκή αγάπη, για να την ενσαρκώνουμε καθημερινά στη ζωή μας. Τότε και η δική μας καρδιά θα γίνει όχι μόνο δέκτης της θεϊκής αγάπης, αλλά και πομπός της ανθρώπινης αγάπης, για να την εκπέμπει προς κάθε κατεύθυνση.

Ο σημερινός πανηγυρικός εορτασμός της αγάπης του Χριστού προς κάθε άνθρωπο, συμβολίζεται και με την ανοικτή αγκαλιά του ομοιώματός του το οποίο δεσπόζει αυτού του Ιερού Ναού. Ας μας βοηθήσει, λοιπόν, να καταλάβουμε μαζί με όλους τους αγίους, κατά τον Απόστολο Παύλο: ποιο είναι το πλάτος, το μήκος, το ύψος και το βάθος του μυστηρίου της σωτηρίας και να γνωρίσουμε την αγάπη του Χριστού που ξεπερνά κάθε γνώση, ώστε κι εμείς να πλημμυρίσουμε από την πλούσια χάρη του Θεού. Αμήν.

 

tin_jul_3

 

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, στο προαύλιο του Ναού μπροστά στο ομοίωμα της Ιεράς Καρδίας τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των πολλών Τηνίων Καθολικών που έπεσαν στα πεδία των μαχών για την ελευθερία της Πατρίδας. Έγινε κατάθεση στεφάνου από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Μαχαιρίδη, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και εψάλη ο Εθνικός Ύμνος.

Στην αυλή του προσκυνήματος δόθηκε η ευκαιρία στους προσκυνητές και φιλέορτους να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Μετά προσφέρθηκε γεύμα αγάπης από τη Διοικούσα Επιτροπή του Ιερού Προσκυνήματος σε πενήντα άτομα μεταξύ των οποίων οι εκπρόσωποι της Ευαγγελικής Εκκλησίας και οι εκπρόσωποι πρώτου και δευτέρου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης.

tin_jul_4

Προηγούμενο Άρθρο

Η Ενοριακή Κοινότητα της Σάμου

Επόμενο Άρθρο

Αδελφοποίηση του Αποστολικού Κέντρου «Πίστη & Πολιτισμός»

You might be interested in …

Τήνος: Απλές πρωτοβουλίες μεγάλης πνευματικής αξίας.

Πολλές φορές στα ΜΜΕ προβάλλεται μόνο ό,τι  είναι μεγαλειώδες και επιβλητικό. Ό,τι διοργανώνεται από συλλογικούς φορείς και ειδικούς θεσμούς. Όμως  στον τόπο μας υπάρχουν και απλά πράγματα τα οποία διοργανώνονται από απλούς ανθρώπους με σκοπό […]

Η καθολική νεολαία της Ελλάδος στην Τήνο

   ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ  ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΕΦΙ Ειδική επιτροπή με την καθοδήγηση του ιεροδιακόνου Ιωάννη Σκλάβου, αναπληρωτή Εκκλησιαστικού Παραστάτη της Καθολικής Νεολαίας Ελλάδος και Εκκλησιαστικού Παραστάτη της Καθολικής Νεολαίας Τήνου και την άψογη συνεργασία με […]