Την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020, ημέρα της Πανηγύρεως τελέστηκε Αρχιερατική πανηγυρική Θεία Λειτουργία στις 6 το απόγευμα στην οποία συλλειτούργησαν όλοι οι ιερείς της Τήνου και ο εφημέριος Κινίου Σύρου π. Ανδρέας ο οποίος έφτασε με μερικούς ενορίτες του για να συμμετάσχουν στην πανήγυρη.
Συμμετείχαν πολλά λαϊκά μέλη της Εκκλησίας μας όπως επίσης και εκπρόσωποι των Δημοτικών αλλά και άλλων θεσμών του νησιού με επί κεφαλής το Δήμαρχο Τήνου, κ. Ιωάννη Σιώτο.
Ήταν αληθινά μία όμορφη γιορτή στην οποία συμμετείχαν ενεργά όλοι οι παρόντες δημιουργώντας μία λειτουργική Σύναξη που βοηθούσε αληθινά στην προσευχή.
Η παρουσία των Ιερέων και του λαού του Θεού, βοήθησε όλη την Εκκλησία να αισθανθεί ενωμένη και να απευθύνει την δοξολογία και την Ευχαριστία της προς τον Θεό Πατέρα για όσα Μεγαλεία έκανε στο λαό του, μέσω της Παναγίας, την οποία κατέστησε Μητέρα του Υιού Του αλλά και όλων των ανθρώπων.
Η πανήγυρη της Παναγίας του Ροδαρίου τα τελευταία χρόνια ταυτίζεται με την έναρξη της νέας ποιμαντικής χρονιάς κατά την οποία χαράσσεται το γενικό πρόγραμμα που θα ακολουθήσει η τοπική Εκκλησία για να ανταποκριθεί όσο το δυνατό καλύτερα στην αποστολή της, που δεν είναι άλλη από το να είναι σημείο σωτηρίας μέσα στον κόσμο.
Μετά την ανάγνωση του ιερού Ευαγγελίου ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε στην Εκκλησία και είπε:
Συχνά ο Κύριος μας υπενθυμίζει ότι: «αν δεν γίνετε απλοί και ταπεινοί σαν τα μικρά παιδιά δεν μπορείτε να μπείτε στη Βασιλεία του Θεού».
Το παράδειγμα της ζωής της Παναγίας αποτελεί το αποκορύφωμα της αυτής της απλότητας και ταπεινότητας, που μας ζητά ο Κύριος. Η νεαρή Μαρία από τη Ναζαρέτ, ενώ κατά τον απρόσμενο και θεόσταλτο ευαγγελισμό της αποκαλείται από τον Αρχάγγελο «κεχαριτωμένη», δεν υπερηφανεύεται, μπροστά σ’ αυτό το ακατάληπτο και μοναδικό μεγαλείο και με υποταγή στο θέλημα του Θεού, με ταπεινότητα απαντά: «είμαι η δούλη του Κυρίου, ας γίνει σε μένα σύμφωνα με το λόγο σου».
Η απλότητα και η ταπεινότητα είναι το χαρακτηριστικό της αγάπης. «Ο ίδιος ο Υιός του Θεού, αν και ήταν Θεός… επισκίασε τη θεότητά του και πήρε μορφή δούλου», γράφει ο Απόστολος Παύλος στους Φιλιππισίους (Φιλιπ. 1,6). Όταν κάποιος αληθινά αγαπά, τότε υποχωρεί, ταπεινώνει τον εαυτό του, δεν ταπεινώνει τους άλλους. Η Παναγία, ενώπιον του Θεού και του Αρχαγγέλου και σήμερα ενώπιον μας, αποκαλεί τον εαυτόν της «δούλη του Κυρίου». Και αυτός ο αυτοπροσδιορισμός της αποτελεί το μεγαλείο της και την καθιστά Παναγία.
Αυτό το μάθημα της απλότητας και ταπεινότητας προσφέρει και σήμερα ο Λόγος του Κυρίου στην συναγμένη εδώ Εκκλησία μας. Ο λόγος του Κυρίου δεν απευθύνεται σε μας μόνο για να τον γνωρίσουμε, αλλά προπάντων για να τον υλοποιήσουμε. Αν δεν υπάρχει συνέχεια και συνέπεια μεταξύ των λόγων και των έργων μας, τότε ματαιοπονούμε και κανένα δεν πείθουμε. Αυτό όσο πιο γρήγορα το αντιληφθούμε τόσο περισσότερο θα ωφελήσουμε την Εκκλησία.
Καλώ τον εαυτό μου, την κάθε μια και τον κάθε ένα σας, κατά τη σημερινή πανήγυρη και επίσημη έναρξη της νέας ποιμαντικής χρονιάς, να κάνουμε μια ειλικρινή εξέταση συνείδησης, για να δούμε κατά πόσον με τη συμπεριφορά μας οικοδομούμε την Εκκλησία. Η Εκκλησία δεν οικοδομείται με λόγια αλλά με έργα και τα πιο σημαντικά είναι η μεταξύ μας αγάπη, η ενότητα και η αδελφοσύνη. Η Εκκλησία οικοδομείται όχι με την ατομική εργασία, αλλά με την αδελφική συνεργασία μας. Στην Εκκλησία όλα τα μέλη της είναι χρήσιμα. Η ποικιλία των χαρισμάτων που το Άγιο Πνεύμα έχει μοιράσει σε όλους μας και σε όλες σας δεν πρέπει να τα φυλάξουμε σε κάποιο το χαρισματοκιβώτιο, αλλά με τη χάρη του Θεού να τα πολλαπλασιάσουμε και να τα διαθέτουμε στην υπηρεσία της Εκκλησίας και της κοινωνίας.
Αδελφοί μου και αδελφές μου, μέσα στο 2020 συνέβησαν αρκετά γεγονότα και στη ζωή της τοπικής Εκκλησίας μας.
1.- Η γνωστή πανδημία άλλαξε αρκετά και στη ζωή της Εκκλησίας όπως και όλης της ανθρώπινης κοινωνίας. Αυτό το διαπιστώνουμε και σήμερα κοιτάζοντας τα πρόσωπά μας. Ο Κύριος, ας φωτίσει με το Πνεύμα του, τους ηγέτες του κόσμου και τους επιστήμονες της γης να χρησιμοποιήσουν το βασικό φάρμακο εναντίον και του κορωνοϊού που υπάρχει και λέγεται «προστασία της δημιουργίας», αλλά και αυτό που αναζητούν και θα πρέπει όταν το ανακαλύψουν να το διαθέσουν δωρεάν και πρώτα στους πιο φτωχούς.
2.- Η Εκκλησία μας αντιμετώπισε ένα μεγάλο πρόβλημα εφημερίου, του οποίου το τέλος ήταν με δική του απόφαση άδοξο.
3.- Η Εκκλησία μας έχασε έναν ιερέα με το θάνατο του π. Αντωνίου.
4.- Πρόσφατα έκλεισαν δύο μοναχικές κοινότητες στην Τήνο. Η μία με το απρόσμενο θάνατο της αδελφής Θηρεσίας και η άλλη με την αναχώρηση για την Αθήνα και του τελευταίου Ιησουίτη ιερομονάχου π. Δημητρίου. Ο Κύριος όμως μας προετοίμασε ανοίγοντας μας δύο άλλες πόρτες μοναχικών κοινοτήτων, εκείνη των «πατέρων του Ενσαρκωμένου Λόγου» και την άλλη των «Δούλων του Κυρίου και της Αειπαρθένου Μαρίας».
5.- Το Προσκύνημα της Ιεράς Καρδίας στο Εξώμβουργο πέρασε από τις 4 Σεπτεμβρίου 2020 στη φροντίδα της Αρχιεπισκοπής μας, αυξάνοντας τις ποιμαντικές υποχρεώσεις μας.
Τη φροντίδα για το Προσκύνημα της Ιεράς Καρδίας σύντομα θα το αναθέσω στους Πατέρες του Ενσαρκωμένου Λόγου, αλλά έως να γίνει αυτή η ανάθεση το έχω αναλάβει προσωπικά.
6.- Η πανδημία του κορωνοϊού όπως γνωρίζετε δεν δημιούργησε προβλήματα μόνο στα σχολεία αλλά και στα κατηχητικά μας. Επειδή τα προβλήματα ακόμη υπάρχουν, οι ιερείς και εγώ αποφασίσαμε για τη φετινή κατηχητική χρονιά να αναλάβουν οι εφημέριοι την κατήχηση στις ενορίες τους με τις υπάρχουσες.
Το έτος 2021 θα δοθεί η πρώτη κοινωνία στα παιδιά της δευτέρας και της τρίτης δημοτικού και το Μυστήριο του Χρίσματος στα παιδιά μόνο της τετάρτης Δημοτικού. Θα υπάρξει αναλυτικότερη ενημέρωση και συζήτηση με τους ίδιους τους γονείς των παιδιών.
7.-Η προσοχή μας, το ενδιαφέρον μας και η αγάπη μας θα στραφούν και πάλι προς τους έφηβους, τους νέους και τις νέες.
Την Ποιμαντική για τη νεολαία θα αναλάβουν ο π. Ιωάννης Σκλάβος και η θεολόγος Μαρία Δελασούδα, οι οποίοι θα δημιουργήσουν μια ομάδα εμψυχωτών που θα εργάζεται και θα βοηθά τους έφηβους και τους νέους μας.
8.- Θα συνεχιστεί η συστηματική προετοιμασία των μελλονύμφων που γίνεται δυο φορές το χρόνο το μήνα Νοέμβριο και το μήνα Μάιο. Την προετοιμασία αυτή θα αναλάβουν οι πατέρες: Φραγκίσκος Βιδάλης και Φερνάνδος Bravo.
9.-Θα ολοκληρώσω τις σκέψεις μου για την ποιμαντική χρονιά με δύο ευχάριστες ειδήσεις:
α.-Μέσα στο μήνα Νοέμβριο προβλέπω να ονομάσω εφημέριο για πρώτη φορά στην ιστορία των δύο ενοριών της Πάρου τον Πολωνό Ιερέα του εφημεριακού Κλήρου π. Marek Vysochi, ο οποίος είναι 48 ετών και εργάστηκε πέντε στην Καθολική Επισκοπή Κρήτης. Μιλά ελληνικά, ιταλικά, αγγλικά και γερμανικά και είναι διδάκτορας της Βιβλικής Θεολογίας
β.- Στις 8 Νοεμβρίου ημέρα Κυριακή στις 4 το απόγευμα θα γίνει εδώ στον Καθεδρικό μας Ναό η ιερατική χειροτονία του διακόνου μας Αλεξάνδρου.
Και τα δύο αυτά ευχάριστα γεγονότα θα προσφέρουν στην Εκκλησία μας νέες δυνάμεις πνευματικές και σωματικές και είναι μία απόδειξη και αυτή ότι ο Κύριος μένει μαζί μας.
Είθε η Παναγία του Ροδαρίου να μας μετατρέψει σε ένα ζωντανό Ροδάριο, ώστε η ενότητά μας και η μεταξύ μας αγάπη και η αδελφική συνεργασία μας να συμβάλλουν στην αποτελεσματική συνέχιση της αποστολής μας, ως Εκκλησία, που θα αποδίδει τιμή στην Παναγία και δόξα στον Ένα και Τριαδικό Θεό μας. Αμήν
Μετά τη Θεία Λειτουργία ο Δήμαρχος Τήνου θέλησε κατά τη φετινή πανήγυρη να φροντίσει ο ίδιος προσωπικά το κέρασμα που έγινε σε όλους τους παρόντες. Τον ευχαριστούμε.
ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΡΟΔΑΡΙΟΥ
ΠΡΟΣΤΑΤΙΣΣΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΝΟΥ
Η εορτή της Παναγίας του Ροδαρίου ορίστηκε σε ανάμνηση της νίκης των Χριστιανικών Δυνάμεων εναντίον της πανίσχυρης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου στον Πατραϊκό κόλπο, στις 7 Οκτωβρίου 1571.
Στην αρχή ονομαζόταν εορτή της Παναγίας της Νίκης, αργότερα ονομάστηκε εορτή του Αγίου Ροδαρίου και τελικά ο Πάπας Παύλος ο 6ος το έτος 1969 την μετονόμασε σε εορτή της Παναγίας του Ροδαρίου όπως παραμένει μέχρι σήμερα.
Η Παναγία του Ροδαρίου είναι η Προστάτιδα της τοπικής Εκκλησίας της Τήνου από το έτος 1725:
Όταν η Τήνος στα 1715 παραδόθηκε στους Οθωμανούς, εκείνοι κατεδάφισαν την πόλη που βρισκόταν στο Κάστρο και ανάγκασαν τους κατοίκους του να μεταφερθούν αλλού. Κάποιοι έφυγαν για τα χωριά, άλλοι για την παραλία του Αγ. Νικολάου, όπως ονομαζόταν τότε η Χώρα της Τήνου και άλλοι απλώς βγήκαν από τα ερειπωμένα τείχη και οικοδόμησαν τις κατοικίες τους έξω από τα παλαιά τείχη του Κάστρου, ιδρύοντας τον οικισμό του Εξώμπουργου. Το 1720 ο τότε επίσκοπος Νικόλαος Σιγάλας έκτισε το νέο Καθεδρικό ναό, αφιερωμένο στον Αγ. Ιωάννη τον Πρόδρομο, ερείπια του οποίου υπάρχουν ακόμη σήμερα λίγο πριν κάτω από το Προσκύνημα της Ιεράς Καρδίας. Σε πλαϊνό βήμα του ναού υπήρχε η εικόνα της Παναγίας του Ροδαρίου με το προνόμιο λυσιποίνων.
Ο ίδιος επίσκοπος το έτος 1725 αφιέρωσε όλη την τοπική Εκκλησία στην Παναγία του Ροδαρίου και όρισε τον τρόπο με τον οποίο θα εορτάζεται.
Το αντίγραφο αυτής της απόφασης φυλάσσεται στο Αρχείο της Αρχιεπισκοπής (ΑΚΤ, φακ. 2, εσ. 6α, φ. 29) και έχει ως εξής:
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΙΓΑΛΑΣ
με τη χάρη του Θεού και της Αποστολικής Έδρας της Ρώμης
Επίσκοπος Τήνου και Μυκόνου.
Επειδή διακρίναμε εμείς, με ύψιστη αγαλλίαση και ικανοποίησή μας, την ιδιαίτερη ευλάβεια που έχουν όλοι αυτοί οι πολύ αγαπητοί μας πιστοί προς την Αγιότατη Παναγία του Ροδαρίου, καθώς και τη μεγάλη συρροή τους για να αποκτήσουν τα Λυσίποινα κατά την Πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου, που είναι αφιερωμένη στην πανήγυρη αυτής της εορτής.
Μην έχοντας, μετά την κατεδάφιση αυτού του Κάστρου, όπου βρισκόταν ο Καθεδρικός μας ναός, κανένα διακηρυγμένο άγιο ως διαφεντευτή και προστάτη όπως συνηθίζεται, κρίναμε στον κατάλληλο καιρό ότι είναι αναγκαίο να διακρίνουμε, όπως κάνουμε με τον παρόν έγγραφό μας, και διακηρύττουμε και ορίζουμε ως Διαφεντεύτρια και Προστάτισσα αυτής της τοπικής μας Εκκλησίας τη ΜΑΚΑΡΙΑ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟ ΜΑΡΙΑ ΤΟΥ ΡΟΔΑΡΙΟΥ.
Ορίζουμε και ρητά διατάζουμε σε όλους τους αιδεσιμότατους ιερείς και ιερομόναχους ότι υποχρεούνται να απαγγέλουν την Ιερή Ακολουθία της εορτής, ότι οφείλουν να πανηγυρίζουν κατ’ αυτή την εορτή και στην ογδοάδα της, ώστε όλο και περισσότερο να αυξάνει η ευλάβεια σ’ αυτόν το Λαό, ελπίζοντας στην ευσπλαχνία της, ως Μητέρας του Ελέους, στη διαφέντεψη και την προστασία της σ’ αυτόν τον τόπο.
Το παρόν Διάταγμα πρέπει να δημοσιευθεί για να το γνωρίσουν οι πάντες, ώστε σε όλα να γίνεται εκτελεστό και να αποβαίνει σε ευεργεσία των πάντων και προς μεγαλύτερη δόξα της Μητέρας του Θεού και για την ακριβή εκτέλεσή του.
20 Σεπτεμβρίου 1725,
Νικόλαος Σιγάλας, Επίσκοπος Τήνου και Μυκόνου
Στα μισά του 19ου αιώνα ο επίσκοπος Τήνου Ιωάννης Μαραγκός αποφάσισε να ανεγείρει νέο Καθεδρικό Ναό στην Ξινάρα. Κοντά στο Ναό αποφασίστηκε και η ανέγερση νέου επισκοπικού οίκου, που θα στέγαζε όχι μόνο τον επίσκοπο, αλλά και όλες τις δραστηριότητες της τοπικής Εκκλησίας, μεταξύ των οποίων και ένα μικρό ιεροσπουδαστήριο. Αποφασίστηκε επίσης η αφιέρωση του νέου Καθεδρικού Ναού και όλου του σχεδίου στην Παναγία του Ροδαρίου, που ήταν ιδιαιτέρως αγαπητή στην Τήνο.
Οι πολιτιστικές, μορφωτικές και ιστορικές δραστηριότητες της Αρχιεπισκοπής Νάξου-Τήνου-Άνδρου –Μυκόνου στην Τήνο ανατέθηκαν σε ένα νέο Θεσμό που ονομάστηκε «Αποστολικό Κέντρο Πίστη και Πολιτισμός».
You might be interested in …
Πασχαλινό Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Νάξου Τήνου κ.κ.Νικολάου
ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ προς Το πλήρωμα της Καθολικής Εκκλησίας Νάξου- Πάρου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου-Χίου-Μυτιλήνης και Σάμου Αδελφοί μου και Αδελφές μου, Χριστός Ανέστη! Με αυτόν τον χαιρετισμό η Εκκλησία αναγγέλλει την παρουσία του Αναστημένου Χριστού μέσα στην […]
– Τήνος : Μήνυμα του σεβ/του Αρχιεπισκόπου π.Νικολάου για την Τεσσαρακοστή
+ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΝΑΞΟΥ-ΤΗΝΟΥ-ΑΝΔΡΟΥ-ΜΥΚΟΝΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΣ ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΗΣ ΧΙΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΑΝΤΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΗΝΥΜΑ Προς το πλήρωμα της Εκκλησίας Νάξου-Πάρου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου-Χίου-Μυτιλήνης-Σάμου για την Αγία Τεσσαρακοστή 2011
Τήνος: Πανηγύρισε ο ενοριακός ναός της Ποταμιάς
Με την παρουσία όλων των ενοριτών αλλά και ευλαβών και φιλέορτων από τη Χώρα και χωριά του νησιού πανηγύρισε ο Ενοριακός Ναός της Παναγίας του Καρμήλου στον οικισμό της Ποταμιάς Τήνου. Την παραμονή της εορτής Δευτέρα 15 […]
Πρόσφατα άρθρα
- Υπάρχει ο Αντίχριστος και ποιος είναι;
- Ανακοίνωση της Ι.Σ.Κ.Ι.Ε. για την επίσκεψη Ad Limina Apostolorum
- Η Εορτή Χριστού Βασιλιά, Προστάτη της Νεολαίας στην Ι. Αρχιεπισκοπή Καθολικών Αθηνών
- Απεβίωσε ο π. Δημήτριος Δαλέζιος τ.Ι. – Την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου η Εξόδιος Ακολουθία
- Ο Πάπας Φραγκίσκος απευθύνεται στους συμμετέχοντες στον διάλογο της Ποντιφικής Ακαδημίας για τη Ζωή με θέμα το Κοινό καλό.