Την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, στο Γραφείο Τύπου της Αγίας Έδρας, οι διοργανωτές και οι υπεύθυνοι της επόμενης παγκόσμιας συνάντησης των νέων παρουσίασαν την Παγκόσμια Ημέρα Νέων (ΠΗΝ) 2027 που θα φιλοξενηθεί στη Σεούλ της Νότιας Κορέας.
Το θέμα αυτής της 41ης Παγκόσμιας Ημέρας Νέων (2026 και Σεούλ 2027) προέρχεται από το Ευαγγέλιο του Ιωάννη, υπενθυμίζοντας τα λόγια του Ιησού: «Έχετε θάρρος, επειδή εγώ έχω νικήσει τον κόσμο» (Ιωαν 16, 33). Ανακοινώθηκε επίσης το θέμα για την 40η Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας που θα προηγηθεί το 2025, επίσης από το Ευαγγέλιο του Ιωάννη, όταν ο Ιησούς λέει: «Αλλά και εσείς θα δώσετε μαρτυρία για μένα, γιατί εξαρχής είστε μαζί μου» (Ιωαν 15, 27).
Λεπτομέρειες για την παγκόσμια γιορτή της πίστης στη Σεούλ παρουσίασαν ο Καρδινάλιος Kevin Farrell, Επικεφαλής της Ποντιφικής Συνόδου για τους λαϊκούς την Οικογένεια, και τη Ζωή, του γραφείου της Αγίας Έδρας που επιβλέπει τις εκδηλώσεις της Π.Η.Ν., ο Αρχιεπίσκοπος Peter Soon-Taick Chung της Σεούλ της Νότιας Κορέας και Πρόεδρος της Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής της Σεούλ 2027, ο Επίσκοπος Paul Kyung Sang Lee της Νότιας Κορέας, Γενικός Συντονιστής της Π.Η.Ν. Σεούλ 2027 και η κα Gabriela Su-Ji Kim, μια νεαρή Κορεάτισσα που συμμετείχε και σε προηγούμενες Παγκόσμιες Ημέρες Νεολαίας, η οποία μοιράστηκε τις εμπειρίες και τις ελπίδες της.
Στην ομιλία του ο Επίσκοπος Kyung Sang Lee ευχαρίστησε τον Πάπα Φραγκίσκο για την επιλογή του θέματος «Έχετε θάρρος, επειδή εγώ έχω νικήσει τον κόσμο» (Ιωαν 16, 33), λέγοντας ότι «συντονίζεται βαθιά με τις συνθήκες που αντιμετωπίζει η Καθολική Εκκλησία της Κορέας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η σημερινή νεολαία». Σημείωσε επίσης ότι «η Κορέα βρίσκεται σε ένα μοναδικό πλαίσιο που διαφέρει από τους προηγούμενους οικοδεσπότες της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας, που χαρακτηρίζεται από την αρμονική συνύπαρξη διαφορετικών θρησκευτικών παραδόσεων» και μπορεί να προσφέρει μια μοναδική και πλούσια εμπειρία για τους νέους από όλο τον κόσμο. Αναφερόμενος στη διαίρεση της Κορέας, είπε ότι «η Εκκλησία εργάστηκε επιμελώς για την επίλυση των συγκρούσεων που ενυπάρχουν σε αυτή τη διαίρεση τις τελευταίες επτά δεκαετίες, επιδιώκοντας την ειρήνη και την ενότητα για τον κορεατικό λαό».
Εκτός από την παρουσίαση οργανωτικών λεπτομερειών και εκδηλώσεων για την προώθηση της ΠΗΝ 2027, ο Επίσκοπος Kyung-sang Lee παρουσίασε το λογότυπο της εκδήλωσης, σημειώνοντας ότι κεντρικό σημείο του λογότυπου είναι ένας σταυρός με το κόκκινο και το μπλε χρώμα που συμβολίζει τη θριαμβευτική νίκη του Χριστού επί του κόσμου. Το αριστερό στοιχείο, που φτάνει προς τα πάνω, συμβολίζει τον Θεό στον Ουρανό, ενώ το δεξί στοιχείο, που δείχνει προς τα κάτω, συμβολίζει τη Γη, απεικονίζοντας την εκπλήρωση του θελήματος του Θεού στη Γη μέσω της ενότητάς τους, όλα εμπνευσμένα από την παραδοσιακή κορεατική τέχνη.
Ο Αρχιεπίσκοπος Soon-taick Chung της Σεούλ, υπογράμμισε πως η Καθολική Εκκλησία στην Κορέα «στέκεται ως μαρτυρία της εθελοντικής και δυναμικής πίστης των πρώτων πιστών της, οι οποίοι αγκάλιασαν τους σπόρους του Ευαγγελίου χωρίς τη βοήθεια ιεραποστόλων, καθοδηγούμενοι από το Άγιο Πνεύμα». Είπε ότι αυτή η διάσταση θα είναι πολύτιμη για τους πολλούς νέους που θα φθάσουν το 2027, όταν θα συναντήσουν τους νέους πιστούς της Κορέας, «οι οποίοι έχουν κληρονομήσει την ακλόνητη πίστη των προγόνων τους. Μαζί, θα αναζωπυρώσουν έναν παθιασμένο ζήλο για την πίστη».
Ο καρδινάλιος Farrell περιέγραψε πώς οι εκδηλώσεις της ΠΗΝ θα έχουν μεγάλα πνευματικά οφέλη για την Εκκλησία στην Κορέα, την Ασία και την Εκκλησία παγκοσμίως. Σημείωσε επίσης ότι το φυσικό άνοιγμα της Ασίας στη συνύπαρξη των πολιτισμών, το διάλογο και τη συμπληρωματικότητα, «θα είναι μεγάλη βοήθεια για τους νέους προσκυνητές στην πορεία τους να μάθουν να είναι αγγελιοφόροι της ειρήνης σε έναν κόσμο που σπαράσσεται από συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις». Επίσης, αναφέρθηκε με θαυμασμό στον δυναμισμό της Ασίας που «θα βοηθήσει τους νέους να σκεφτούν τον διάλογο μεταξύ πίστης και νεωτερικότητας».
Η κα Suji Gabriella μίλησε για το πάθος της για την καθοδήγηση των νέων και τις ελπίδες της να συμβάλει στην αναζωπύρωση της πίστης. Είπε ότι η πανδημία του Covid προκάλεσε τη διάλυση ορισμένων κοινοτήτων πίστης και είπε ότι «αντιμετωπίζουμε την πρόκληση ενός διάσπαρτου ποιμνίου, που αγωνίζεται να μεταδώσει την εμπειρία της πίστης». Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η ΠΗΝ Σεούλ 2027 θα προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία για να αναζωπυρωθεί η φλόγα της πίστης, όχι μόνο στην Κορέα αλλά και σε όλο τον κόσμο». Εξέφρασε ενθουσιασμό για την οικοδόμηση ενός «μονοπατιού ενότητας, ελπίδας, θάρρους και πάθους, που θα υποδέχεται ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα, όχι μόνο Καθολικούς πιστούς, για να περπατήσουν μαζί σε αρμονία» με εμπιστοσύνη στον Κύριο ότι «θα βαδίσει μαζί μας σε αυτό το προσκύνημα στην “Άπω Ανατολή” και πέρα από αυτήν» μαζί με όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης.