+ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ
ΝΑΞΟΥ-ΤΗΝΟΥ-ΑΝΔΡΟΥ-ΜΥΚΟΝΟΥ
ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ 2018
Αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές,
Με την πορεία της Τεσσαρακοστής φτάνουμε στην Κυριακή των Βαΐων και του Πάθους του Κυρίου. Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει με την ανάμνηση της θριαμβευτικής εισόδου του Ιησού στα Ιεροσόλυμα που έγινε την Κυριακή πριν από το Πάσχα.
Ο Ιησούς, ο οποίος ήταν πάντα αντίθετος σε κάθε δημόσια εκδήλωση προς τιμήν Του και ο οποίος την απέφευγε κάθε φορά που ο λαός ήθελε να τον κάνει βασιλιά (Ιω. 6:15), την Κυριακή των Βαΐων δέχτηκε να συνοδευτεί θριαμβευτικά στην Ιερουσαλήμ. Μόνο τώρα, που πλησιάζει το Πάθος του, δέχεται να αναγνωριστεί δημόσια ως Μεσσίας, διότι ακριβώς πεθαίνοντας πάνω στο σταυρό θα αποδειχθεί ότι είναι ο Μεσσίας, ο Σωτήρας, ο Βασιλιάς, ο Νικητής.
Δέχεται να αναγνωριστεί ως βασιλιάς, αλλά ένας βασιλιάς με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: ταπεινός και πράος, ο οποίος εισέρχεται στην Αγία Πόλη καθισμένος πάνω σε ένα γαϊδουράκι, σύμβολο της φτώχειας. Η είσοδος του Ιησού στα Ιεροσόλυμα γίνεται με μια αυθόρμητη απόδοση τιμής στον Ιησού, ο οποίος οδηγείται μέσω του πάθους και του θανάτου, στην πλήρη φανέρωση της θεϊκής βασιλείας Του. Όλο αυτό το πλήθος των ανθρώπων που ζητωκραύγαζε το «Ωσαννά» δε μπορούσε να συλλάβει την πλήρη έννοια αυτής της εκδήλωσης, αλλά η σημερινή κοινότητα των πιστών που επαναλαμβάνει αυτή την εκδήλωση μπορεί να κατανοήσει το βαθύτερο νόημά της.
Θα ακολουθήσουμε τον Κύριο αυτή την εβδομάδα βήμα-βήμα από την είσοδο στα Ιεροσόλυμα επαναλαμβάνοντας τις δικές μας ζητωκραυγές του Ωσαννά μέχρι εκεί στο Γολγοθά όπου δυστυχώς θα φθάσει σχεδόν μόνος, εγκαταλειμμένος από όλους εκείνους που του ήταν κοντά, από τους πιο αγαπημένους φίλους που ο ίδιος είχε διαλέξει και για τους οποίους τώρα προσφέρει τη ζωή Του.
Τα γεγονότα επισπεύδονται, όλα φαίνεται να βυθίζονται στο σκοτάδι. Όμως στην καρδιά της μοναξιάς και της αγωνίας ο Ιησούς ελκύει και ενώνει όλους τους ανθρώπους του σύμπαντος κόσμου. Όλα φαίνονται χαμένα. Η αλήθεια όμως είναι πως τώρα όλα αρχίζουν.
Το Πάσχα είναι μια νέα αρχή: η λέξη “Πάσχα” σημαίνει πέρασμα. Ήταν τότε το πέρασμα του Εβραϊκού λαού από τη σκλαβιά της Αιγύπτου στην ελευθερία της γης της Επαγγελίας. Είναι τώρα το πέρασμα του Ιησού από το θάνατο στη ζωή.
Το αντίφωνο του αντιφωνικού ψαλμού της Κυριακής του Πάσχα μας προτρέπει: «Αυτή είναι η ημέρα που έκανε ο Κύριος. Ας αγαλλιάσουμε και ας ευφρανθούμε κατ’ αυτήν». Είναι η πιο όμορφη και πιο χαρούμενη ημέρα διότι «ο Κύριος της ζωής ήταν νεκρός, αλλά τώρα ζει και θριαμβεύει».
Εάν ο Ιησούς δεν είχε αναστηθεί, μάταιη θα ήταν η ενσάρκωσή Του και ο θάνατός Του δε θα έδινε ζωή στους ανθρώπους. «Αν ο Χριστός δεν είχε αναστηθεί – γράφει ο άγιος Παύλος – η πίστη σας θα ήταν μάταιη και θα ήσασταν ακόμη μέσα στις αμαρτίες σας» (1 Κορ. 15:17). Ποιος πράγματι μπορεί να πιστέψει ένα νεκρό; Όμως ο Χριστός δεν είναι νεκρός, αλλά ζωντανός: «Γιατί ζητάτε το ζωντανό ανάμεσα στους νεκρούς; Αναστήθηκε, δεν είναι εδώ»(Μάρ. 16: 6).
Η είδηση της ανάστασης του Ιησού, στην αρχή δημιούργησε φόβο και τρόμο, τόσο που «οι γυναίκες έφυγαν μακριά … και δεν είπαν τίποτα σε κανέναν, διότι φοβόντουσαν. Όμως όταν έφθασαν στο μνήμα ο Πέτρος και ο Ιωάννης «είδαν και πίστεψαν». Αυτός είναι ο δρόμος για να φθάσει κανείς στον Ιησού. Ο Πέτρος και ο Ιωάννηςβλέπουν με τα φυσικά τους μάτια τον τάφο ανοικτό και την ταφόπλακα απομακρυσμένη, το σουδάριο και το σεντόνι σε μια άκρη τυλιγμένα, βλέπουν τα «σημάδια» της Ανάστασης και πιστεύουν. Ναι είναι ο Θεός.
Αν και με άλλη μορφή, τα «σημάδια» της Ανάστασης εξακολουθούν και σήμερα να υπάρχουν στον κόσμο μας: η ηρωική πίστη, η ευαγγελική ζωή τόσων και τόσων απλών και αφανών ανθρώπων, η ζωτικότητα της Εκκλησίας που παρά τους σκληρούς διωγμούς και τους άσπονδους αγώνες εναντίον της δεν καταφέρνουν να την εξαφανίσουν. Η Ευχαριστία και η ζωντανή παρουσία του Ιησού συνεχίζουν να ελκύουν τόσους ανθρώπους.
Εναπόκειται σε εμάς να δούμε αυτά τα «σημάδια» και να πιστέψουμε όπως πίστευαν οι απόστολοι.
Ο Χριστός αναστήθηκε για να ενώσει όλους τους ανθρώπους στην πραγματικότητα της ανάστασής Του και να τους οδηγήσει εκεί όπου Εκείνος τώρα ζει αιώνια μέχρι να τους κάνει μέτοχους της δικής Του δόξας.
Αυτή είναι, αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές, η πασχαλινή ευχή μου: Να μπορέσουμε με το Πάσχα, που με αγωνία περιμένουμε, να ενδυναμώσουμε την πίστη μας στον Αναστημένο Ιησού και να μαρτυρούμε με τη ζωή μας την καλή αγγελία: ο Θεός μας αγαπά και έστειλε τον Υιό Του στη γη, ώστε μέσω της Αναστάσεώς Του να μπορέσουμε να έχουμε τη ζωή, η οποία στο λεξιλόγιο του Ευαγγελιστή Ιωάννη σημαίνει κοινωνία με το Θεό, αναγνώριση της πατρότητάς Του και, κατά συνέπεια, της αδελφοσύνης που πρέπει πάντοτε να χαρακτηρίζει όσους πιστεύουν στο Χριστό.
Είθε όλοι οι Χριστιανοί της γης όχι μόνο να ευχόμαστε το “Χριστός Ανέστη” αλλά αδελφωμένοι, αγαπημένοι και ενωμένοι να κηρύττουμε με τη ζωή μας και το «Αληθώς Ανέστη».
Καλό Πάσχα
+Νικόλαος
Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου
Αποστολικός Τοποτηρητής Καθολικής Επισκοπής Χίου-Λέσβου-Σάμου
Μητροπολίτης παντός Αιγαίου