22 Δεκεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Πασχαλινό Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Νάξου-Τήνου κ.κ.Νικολάου

sev_tin

+ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ
ΝΑΞΟΥ-ΤΗΝΟΥ-ΑΝΔΡΟΥ-ΜΥΚΟΝΟΥ

 

Τήνος 20/04/2016

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ 2016

Αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές,
Σ’ αυτό το Πάσχα, που είναι η καρδιά του έκτακτου Ιωβηλαίου έτους της Ευσπλαχνίας, θα ήθελα, να χρησιμοποιήσω στην Πασχαλινή ευχή μου προς όλους, αλλά και στον καθένα και την καθεμιά χωριστά, δύο λέξεις που ο Πάπας Φραγκίσκος χρησιμοποίησε στην Εγκύκλιο Επιστολή του «Χαρά του Ευαγγελίου»: να είμαστε στην αποστολή της Εκκλησίας «όχι θεατές αλλά πρωταγωνιστές». Θα επιθυμούσα αυτή η ευχή να φθάσει σε όλα τα μέλη της Εκκλησία μας, αλλά και σε κάθε άνθρωπο καλής θέλησης.

Κάθε μέλος της Εκκλησίας θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι, δεν είναι θεατής της αποστολής της, ούτε μόνο δέκτης της διακονίας της, αλλά ενεργό μέλος και πομπός που αναμεταδίδει με τη ζωή του το μήνυμα και τη χαρά του Ευαγγελίου.
Η αποστολή της Εκκλησίας δεν είναι ένα κήρυγμα, μία κατήχηση, μία συγκεκριμένη ηθική, αλλά μίμηση ζωής, της ζωής του ίδιου του Χριστού, που δεν ήλθε για να τον υπηρετήσουν, αλλά να υπηρετήσει και να δώσει τη ζωή Του για πολλούς. (Ματθ. 20, 28). Δεν πρέπει λοιπόν να ακούμε παθητικά, αλλά να εμπλακούμε ενεργά. Να πάμε σε συνάντηση των απομακρυσμένων και των ξεχασμένων, των φτωχών και των δυστυχισμένων. Σημαίνει να μη φοβόμαστε να μπούμε σε πορεία, όποιες κι αν είναι οι δυσκολίες και τα εμπόδια που θα συναντήσουμε. Να είμαστε θαρραλέοι και δημιουργικοί, να δεσμευτούμε και να τολμήσουμε να περάσουμε από τον εαυτό μας στον κάθε αδελφό μας. Γνωρίζουμε καλά πού πηγαίνουμε και ποιός μας συνοδεύει σ’ αυτή την πορεία μας.
Πάσχα σημαίνει πέρασμα: από τη σκλαβιά στην ελευθερία, από τον πόνο στη χαρά, από τον Γολγοθά στην Ανάσταση, από το θάνατο στη ζωή, από την αμαρτία στη χάρη του Θεού.
Ο Κύριος συχνά περνά ανάμεσά μας. Χρειάζεται όμως το Πνεύμα του Θεού για να αναγνωρίσουμε αυτό το πέρασμά Του.
Είμαστε ευτυχείς αδελφοί μου και αδελφές μου, που ο Κύριος μέσα στο Ιωβηλαίο έτος της Ευσπλαχνίας, μέσα στο έτος της χάρης μας έδωσε τη χαρά να περάσει και πάλι ανάμεσά μας. Πέρασε στο πρόσωπο των «τριών Ιεραρχών», του Πάπα Φραγκίσκου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, των «τριών αγγέλων» της Γραφής, τους οποίους έστειλε ο Κύριος να επισκεφθούν όχι τον Αβραάμ στη σκηνή του, (Γεν. 18,1), αλλά τους απογόνους του Αβραάμ στις σκηνές της κράτησής τους, εκεί στο προνομιούχο νησί της Λέσβου.
Ο Κύριος ήρθε και πάλι ανάμεσά μας, αφήνοντας τα ίχνη του περάσματός του να μας υπενθυμίζουν πως οφείλουμε να συνεχίσο-υμε την πορεία μας για να τον συναντήσουμε και να συναντηθούμε όλοι «εν Χριστώ».
Οι δυστυχισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες αδελφοί μας στο νησί της Λέσβου, σε τόσα άλλα ακριτικά νησιά και σε άλλους χώρους φιλοξενίας της Πατρίδας, περιμένουν να τους ανοίξουμε τις πόρτες τις καρδιάς μας και να δεχτούν τη ζεστασιά της ευαγγελικής αγάπης που πρέπει να μας χαρακτηρίζει. Περιμένουν από τους Άρχοντες αυτού του κόσμου να ανοίξουν τα σύνορα των Χωρών τους, ώστε να τους προστατεύσουν τη ζωή τους προσφέροντάς τους μια αξιοπρεπή ανθρώπινη ζωή. Περιμένουν να σταματήσουν τους πολέμους, τη βία και την τρομοκρατία.
Εμείς οι Χριστιανοί ας μάθουμε να αγαπιόμαστε και να αγαπάμε περισσότερο. Ας μη βάζουμε εμπόδια στο πέρασμα του Κυρίου που χρησιμοποιεί την καρδιά, το νου, τα πόδια και τα χέρια των σημερινών αποστόλων της σημερινής Εκκλησίας, για να περάσουν ανάμεσα στο σύγχρονο άνθρωπο, ελεύθερο ή σκλαβωμένο, φτωχό ή πλούσιο, δυνατό ή αδύνατο, αμαρτωλό ή άγιο για να μεταφέρουν τη χαρά του Ευαγγελίου, τη σιγουριά και τη βεβαιότητα ότι ο Θεός τους αγαπά. Ο Θεός μας αγαπά, αγαπά κάθε άνθρωπο και θέλει όλοι οι άνθρωποι να σωθούν. Αυτό δεν είναι απλώς μια θεϊκή επιθυμία, αλλά το θέλημά Του, η απόφασή Του, το θεϊκό σχέδιο της λύτρωσης και σωτηρίας που υλοποιείται με τρόπο παράδοξο: «Έτσι αποδείχτηκε η αγάπη του Θεού για μας: Απέστειλε τον Υιό Του τον Μονογενή στον κόσμο για να μας χαρίσει τη νέα ζωή».(Α’ Ιωάν. 4,9).

Είθε, αδελφοί μου και αδελφές μου, η νέα ζωή που ο Αναστημένος Κύριος μας δωρίζει, να φθάσει σε κάθε σπίτι, ιδιαίτερα στα σπίτια που υπάρχει πόνος, αρρώστια, δυστυχία αλλά προπάντων θρησκευτική αδιαφορία, απομάκρυνση από το Χριστό και την Εκκλησία Του, σε κάθε μας ενοριακή και άλλη κοινότητα, ιδιαίτερα σ’ εκείνες που περιορίζονται στις τυπικές υποχρεώσεις τους. Να φθάσει προπάντων στην καρδιά όλων μας.
Ο Αναστημένος Χριστός ας μας συνοδεύει στην πορεία μας προς τους αδελφούς. Ας μην αφήσουμε τον εαυτό μας να μαραθεί από τη μετριότητα και την παθητικότητα, που μας καθιστά απλούς «ακροατές» ή «θεατές», αλλά να μας αναγεννήσει στη θεϊκή του ζωή (Ιωαν. 3,3), που γεννά «πρωταγωνιστές», οι οποίοι τρέχουν μαζί με τους σύγχρονους μαθητές και τις μυροφόρες για να αναγ-γείλουν με χαρά το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Καλό Πάσχα

+Νικόλαος
Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου
Αποστολικός Τοποτηρητής Καθολικής Επισκοπής Χίου
(Λέσβου-Σάμου)

Προηγούμενο Άρθρο

Αθήνα: Πρόγραμμα Μεγάλης Εβδομάδας καθεδρικού Ναού Αγίου Διονυσίου

Επόμενο Άρθρο

Πασχαλινό μήνυμα Αρχιεπισκόπου Καθολικών Αθηνών Σεβαστιανού

You might be interested in …

Πανηγύρισε ο Καθεδρικός Ναός μας στην Τήνο

Την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020, ημέρα της Πανηγύρεως τελέστηκε  Αρχιερατική πανηγυρική Θεία Λειτουργία στις 6 το απόγευμα στην οποία συλλειτούργησαν όλοι οι ιερείς της Τήνου και  ο εφημέριος Κινίου Σύρου π. Ανδρέας ο οποίος έφτασε […]

tin_50sti_1

Η Γιορτή της Πεντηκοστής στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Ροδαρίου, στην Ξινάρα Τήνου

Με επισημότητα και με συμμετοχή ευλαβών Χριστιανών από όλη την Τήνο, εορτάστηκε η Μεγάλη Γιορτή της Πεντηκοστής στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Ροδαρίου, στην Ξινάρα Τήνου, την Κυριακή 3 Ιουνίου 2012, όπου τελέσθηκε Αρχιερατική […]