+Νικόλαος
Αρχιεπίσκοπος των εν Αθήναις Καθολικών
Προς το χριστεπώνυμο Πλήρωμα της Ι. Αρχιεπισκοπής Καθολικών Αθηνών
Χριστός ανέστη!
Για δεύτερη συνεχή χρονιά ολόκληρη η χριστιανοσύνη ομολογεί και γιορτάζει την ίδια Κυριακή την Ανάσταση του Κυρίου. Σε όλη την οικουμένη σήμερα αντηχεί το χαρμόσυνο κήρυγμα της Αναστάσεως και κάθε χριστιανική καρδιά χαίρεται και αγάλλεται για τη νίκη του Χριστού επί της αμαρτίας και του θανάτου, νίκη στην οποία συμμετέχει κάθε μέλος του Σώματος του Χριστού.
Εκείνος, ως Κεφαλή της Εκκλησίας, πέρασε από την οδυνηρή πύλη του πόνου και του θανάτου κατά τη Μεγάλη Παρασκευή, υπέμεινε τη σιωπή του τάφου κατά το Μεγάλο Σάββατο, και σήμερα, Πρώτη Ημέρα της Εβδομάδος, βγαίνει νικητής και τροπαιοφόρος από το μνήμα και χορηγεί σε όλο το ανθρώπινο γένος τη χαρά και την αφθαρσία με την ένδοξη Ανάστασή του.
Επί σαράντα ημέρες, μαζί με τον Κύριο, ανεβήκαμε κι εμείς την πνευματική οδό της Τεσσαρακοστής. Μαζί του βρεθήκαμε στο Υπερώο, κατά το Μυστικό του Δείπνο. Τον ακολουθήσαμε στον κήπο των Ελαιών κατά την αγωνία του και εν συνεχεία στο Συνέδριο και στο Πραιτόριο, για να φθάσουμε μαζί του στο φρικτό Γολγοθά και να συμμετάσχουμε στην εσπερινή του Θυσία για τη λύτρωση του κόσμου. Το Μεγάλο Σάββατο υπήρξε και για μας ημέρα σιωπής, μπροστά στο σφραγισμένο μνήμα. Και σήμερα, με τις Μυροφόρες, ακούμε το μήνυμα του αγγέλου: «Ο Ιησούς αναστήθηκε, όπως το είχε πει! Πηγαίνετε γρήγορα να πείτε στους μαθητές του: Αναστήθηκε από τους νεκρούς»! (βλ. Μτ 28, ).
Αυτό το Μήνυμα, που πρώτες οι Μυροφόρες έφεραν στους Αποστόλους, είναι το καθημερινό κήρυγμα της Εκκλησίας, από την ημέρα της Πεντηκοστής μέχρι σήμερα και θα είναι μέχρι τη συντέλεια του κόσμου.
Πρώτοι οι άγιοι Απόστολοι και κατόπιν οι πρώτοι χριστιανοί κήρυξαν το Μήνυμα της Αναστάσεως δίνοντας ακόμη και τη ζωή τους γι’ αυτήν την αλήθεια. Κι από τότε, όσοι ακολούθησαν και ακολουθούν τον Κύριο Ιησού, αυτό το Μήνυμα κηρύττουν, αυτό πιστεύουν κι αυτό ομολογούν. Πάνω σ΄ αυτή την αλήθεια βασίζεται η χριστιανική μας πίστη. (βλ. Α΄Κορ 15, 12-20). Η πίστη στην Ανάσταση του Κυρίου στήριξε και εδραίωσε την Εκκλησία δια μέσου των αιώνων, παρά τους διωγμούς, τις δυσκολίες και τα διάφορα προβλήματα που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει μέχρι σήμερα. Διότι πρόκειται για την πίστη σε έναν Κύριο Ζωντανό και Ζωοδότη, στον Κύριο της ζωής και του θανάτου, στον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό.
Στον εικοστό πρώτο αιώνα ο κόσμος μας έχει ανάγκη να ξανακούσει αυτό το χαρμόσυνο Μήνυμα, το οποίο ο απόστολος Παύλος συνόψιζε γράφοντας στους χριστιανούς της Κορίνθου: «Σας θυμίζω, αδελφοί, το Ευαγγέλιο το οποίο σας κήρυξα, το οποίο και παραλάβατε και στο οποίο παραμένετε σταθεροί. Μέσω αυτού του Ευαγγελίου σώζεστε. (…) Σας παρέδωσα αυτό που κι εγώ παρέλαβα: ότι ο Χριστός πέθανε για τις αμαρτίες μας, σύμφωνα με τις Γραφές, ότι ενταφιάστηκε και ότι αναστήθηκε την τρίτη ημέρα, σύμφωνα με τις Γραφές, κι ότι φανερώθηκε στον Κηφά και έπειτα στους δώδεκα». (…) Λοιπόν, είτε εγώ είτε εκείνοι, έτσι κηρύττουμε και έτσι πιστέψατε» (βλ. Α΄ Κορ 15, 1-11).
Όμως, η πίστη στην Ανάσταση του Κυρίου πρέπει να φανερώνεται με τα έργα μας, με τη ζωή μας. Μέσα σ’ έναν κόσμο ανάστατο και απάνθρωπο εξ αιτίας της αμαρτίας, και ιδιαίτερα της κοινωνικής αδικίας, οι χριστιανοί οφείλουμε να δίνουμε την καθημερινή μαρτυρία της νέας ζωής εν Χριστώ, για να δει και να πιστέψει ο κόσμος ότι, κοντά στο Χριστό, υπάρχει λύση στα προβλήματά του κι ότι η πραγματική ευτυχία του ανθρώπου δεν βρίσκεται στα επίγεια αγαθά, τα οποία παραμένουν μέσα για την επίτευξη ενός ανώτερου σκοπού, αλλά σ’ Εκείνον, ο οποίος, με το Θάνατο και την Ανάστασή του, μας καλεί να ατενίζουμε προς τα άνω, περνώντας μέσα από τα επίγεια χωρίς να λησμονούμε τα ουράνια, όπου ο ίδιος μας περιμένει για μας δοξάσει κοντά του.
Εύχομαι το εφετινό Πάσχα, μέσα στις δύσκολες μέρες που περνούμε, να είναι μια αφορμή για μια ζωή ανανεωμένη και σύμφωνη με τις υποσχέσεις που δώσαμε κατά το Άγιο Βάπτισμα, ώστε να συμβάλουμε στη δημιουργία μιας ηθικής και πραγματικά ανθρώπινης κοινωνίας.
Πάσχα 2011
+Νικόλαος
Αρχιεπίσκοπος