Νικόλαος
Αρχιεπίσκοπος των εν Αθήναις Καθολικών
Προς το χριστεπώνυμο Πλήρωμα της Ι. Αρχιεπισκοπής
Χριστός ανέστη!
Η τοπική μας Εκκλησία, αφού με πίστη ακολούθησε τον Κύριο κατά την πορεία της Τεσσαρακοστής κι έφθασε μαζί του μέχρι το λόφο του Γολγοθά, όπου τον ατένισε πάνω στο σταυρό να προσφέρεται ως θυσία εσπερινή και κατόπιν να ενταφιάζεται, αφού μαζί του σίγησε κατά το Μεγάλο Σάββατο, σήμερα, γεμάτη πίστη, τιμά και αναγγέλλει την ένδοξη Ανάστασή του.
Έχοντας παραλάβει από τους αγίους Αποστόλους το χαρμόσυνο Μήνυμα της Αναστάσεως, το διακηρύττει σε όλη την οικουμένη και προσκαλεί όλους τους ανθρώπους να ανοίξουν διάπλατα την πόρτα της καρδιάς τους και να δεχθούν Εκείνον, ο οποίος με το θάνατό του κατήργησε το θάνατο και μας έδωσε τη νέα ζωή με την Ανάστασή του.
Γνωρίζει η Εκκλησία ότι βάση και θεμέλιο της πίστεώς της είναι η Ανάσταση του Κυρίου. Από την ημέρα της πρώτης Πεντηκοστής αυτό υπήρξε το Κήρυγμα των Δώδεκα Αποστόλων. Αυτό ήταν, λίγο αργότερα στη χώρα μας, το Κήρυγμα του αποστόλου Παύλου, ο οποίος, γράφοντας στους χριστιανούς της Κορίνθου (μερικοί από τους οποίους αμφέβαλλαν για την ανάσταση του Χριστού), τους έλεγε: «Αν ο Χριστός δεν έχει αναστηθεί, τότε το κήρυγμά μας είναι χωρίς νόημα, η πίστη σας είναι χωρίς περιεχόμενο. Όμως ο Χριστός αναστήθηκε κι έγινε η απαρχή όλων των κεκοιμημένων» (Α΄ Κορ. 15,14-20).
Από τον πρωτομάρτυρα Στέφανο και τους αγίους Αποστόλους μέχρι τους σημερινούς Μάρτυρες και Ομολογητές της πίστεως, χιλιάδες είναι εκείνοι που έδωσαν το αίμα τους, συχνά υπομένοντας φρικτά βασανιστήρια για να επιβεβαιώσουν αυτή την αλήθεια. Κανείς δεν δίνει τη ζωή του για ένα νεκρό!
Γι’ αυτό και η ομολογία πίστεως, που ακούστηκε για πρώτη φορά την ημέρα της Αναστάσεως του Κυρίου (βλ. Λκ. 24, 34), εξακολουθεί να αντηχεί στον κόσμο μας και να επαναλαμβάνεται από το στόμα κάθε πιστού, ιδιαίτερα κατά την Εορτή του Πάσχα και όλη την πασχαλινή Περίοδο: Χριστός ανέστη, Αληθώς ανέστη!
Παρά τις σκυθρωπές και δύσκολες ημέρες που περνούμε ως λαός, (και θα πρέπει να ομολογήσουμε σαν το ληστή ότι «τιμωρούμαστε γι’ αυτά που κάναμε» εφόσον επί δεκαετίες αναδείξαμε πολιτικούς, οι οποίοι, αντί να φροντίσουν για το καλό του τόπου, φρόντισαν εγωιστικά μόνο για τον εαυτό τους), παρά τις δύσκολες ημέρες, θα πρέπει, με την ευκαιρία του Πάσχα, να αναπτερώσουμε την ελπίδα μας, έχοντας ως θεμέλιο την πίστη μας.
Όπως ο Κύριος πέρασε από την οδυνηρή Μεγάλη Παρασκευή για να φθάσει στη χαρά της Αναστάσεως, έτσι κι εμείς ας βαδίσουμε στα ίχνη του, «έχοντας προσηλωμένα τα μάτια μας σ’ αυτόν, που είναι ο αρχηγός και τελειωτής της πίστεώς μας» (Εβρ 12, 2), με την πεποίθηση ότι κοντά του θα βρούμε την αληθινή χαρά κι ελπίδα, και θα έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιούμε τα επίγεια αγαθά χωρίς να λησμονούμε τα αιώνια.
Πραγματικά, η πίστη στην Ανάσταση του Κυρίου όχι μόνο γεμίζει από χαρά κάθε χριστιανό, αλλά του δίνει και τη δύναμη να αντιμετωπίζει κάθε δυσκολία που παρουσιάζεται στη ζωή του. Με τον απόστολο Παύλο, είναι σε θέση να επαναλαμβάνει: «Μπορώ να κάνω τα πάντα, χάρη στο Χριστό που με δυναμώνει» (Φιλ 4,13).
Η δύναμη της Αναστάσεως του Κυρίου είθε να ενισχύει όλους μας, για να δίνουμε στο σημερινό κόσμο τη χριστιανική μαρτυρία με τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος.
Αν, με τις Πασχαλινές Εορτές, αναστηθούμε κι εμείς πνευματικά, θα μπορέσουμε να μεταδώσουμε σε κάθε συνάνθρωπό μας το Μήνυμα της Αναστάσεως, το Μήνυμα της χαράς, της αισιοδοξίας και της νίκης επί του κακού, όπως έκαναν οι άγιοι Απόστολοι, εξακολουθεί να κάνει η Εκκλησία μέχρι σήμερα και θα εξακολουθήσει μέχρι την ένδοξη Δεύτερη Παρουσία του Κυρίου.
Χριστός ανέστη! Αληθώς ανέστη!
Πάσχα 2013
+ Νικόλαος
Αρχιεπίσκοπος