20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Πασχαλινό μήνυμα του σεβ. Πέτρου, Επισκόπου Σύρου-Θήρας-Κρήτης

Πασχαλινό Μήνυμα του Σεβασμιότατου Πέτρου,

Επισκόπου Σύρου-Θήρας-Κρήτης

Πάσχα 2023

Μερικές λέξεις έχουν χάσει το πραγματικό νόημά τους στις μέρες μας. Χρησιμοποιούμε γενναιόδωρα τον όρο του «πιστού» για καθέναν που επιδεικνύει το ελάχιστο ενδιαφέρον για τη θρησκεία. Αλλά τι σημαίνει πραγματικά αυτή η λέξη; Προφανώς ο όρος «πιστός» συνδέεται με την «πίστη» και «πιστεύω». Μα τι σημαίνει πίστη: Πιστεύω στην ύπαρξη ενός Θεού Μεγάλου, Δημιουργού, σ` ένα Θεό Παντοδύναμο που κατευθύνει τα πάντα, σ΄ ένα Θεό ευσπλαχνικό, μπροστά στον οποίο θα κριθώ; Ασφαλώς και είναι όλα αυτά, αλλά σύμφωνα με την Αγία Γραφή είναι πολλά περισσότερα. Η πίστη δεν αναφέρεται πρώτα από όλα σε αφηρημένες αλήθειες, αλλά στη γεμάτη αγάπη προσκόλληση σε ένα πρόσωπο, στο πρόσωπο του Ιησού που φανέρωσε τον Πατέρα. Αυτό μας διδάσκει η Αγία Γραφή: «Αλλά όλα αυτά έχουν γραφτεί για να πιστέψετε ότι ο Ιησούς είναι ο Χριστός, ο Υιός του Θεού και πιστεύοντας να έχετε ζωή στο όνομά του» (Ιω 20,31).

Πιο συγκεκριμένα, η πράξη πίστης αναφέρεται σ’ αυτό που πραγματοποιήθηκε στο πρόσωπο του Χριστού για τη σωτηρία των ανθρώπων και κηρύχτηκε από τους Αποστόλους: Πιστεύω σημαίνει, πλέον, αποδέχομαι τη μαρτυρία για τον Ιησού, τον εσταυρωμένο και τον αναστημένο και αυτή η αποδοχή εμπεριέχει το «ναι» στα όσα κηρύττονται και ταυτόχρονα, κι αυτό είναι το πιο ουσιαστικό, εμπεριέχει το «ναι» στο ό,τι συνέβη ως γεγονός σωτηρίας.

Ουσιαστικά «πιστεύω» αναφέρεται στον Χριστό, παθόντα και αναστάντα. Πρόκειται για τον πρωταρχικό πυρήνα του κηρύγματος της πρωτοχριστιανικής κοινότητας: «Σας παρέδωσα αυτό που και εγώ παρέλαβα, ότι ο Χριστός πέθανε για τις αμαρτίες μας σύμφωνα με τις Γραφές, ότι ενταφιάστηκε και ότι αναστήθηκε την τρίτη ημέρα, σύμφωνα με τις Γραφές» (Α’ Κορ 15,3-4).

Η χριστιανική πίστη δεν σταματάει στην αναγνώριση ότι ο θάνατος και η ανάσταση του Ιησού επιφέρει τη σωτηρία, αλλά περνάει επίσης στην ομολογία ότι ο Χριστός είναι ο «Κύριος», δηλαδή ότι με την ανάστασή του ο Χριστός και ως άνθρωπος φανερώνεται ως «ο Κύριος», συμμέτοχος της Θεϊκής φύσης. Αυτός ο «Κύριος» είναι ο Σωτήρας μου: «Αν ομολογήσεις με το στόμα σου Κύριο τον Ιησού και πιστέψεις μέσα στην καρδιά σου πως ο Θεός τον ανάστησε από τους νεκρούς, θα σωθείς. Γιατί με την καρδιά πιστεύει κανείς ώστε να φθάσει στη δικαιοσύνη, ενώ με το στόμα ομολογεί για να φθάσει στη σωτηρία» (Ρωμ 10, 9-10). Πρόκειται για την πιο παλαιά ομολογία πίστεως, όπως την πρότειναν στους νέο – βαπτισμένους. Όλη η ζωή του χριστιανού αποτελεί μια πασχαλινή χαρμόσυνη ομολογία πίστης στον θάνατο και την ανάσταση του Ιησού Σωτήρα.

Αγαπητές αδελφές, αγαπητοί αδελφοί

Στην αγχώδη και ταραγμένη εποχή μας, που ο σύγχρονος άνθρωπος είναι ανήσυχος, ανικανοποίητος, φορτωμένος με καταθλίψεις, φόβους, προβλήματα και αρρώστιες, ο Θεάνθρωπος επαναλαμβάνει και σε μας τα λόγια που είπε στις γυναίκες μετά την ανάστασή Του: «Μη φοβάστε!» (Μτ 28,10). Αφού ο θάνατος, το πιο φοβερό γεγονός για τον άνθρωπο έχει νικηθεί, οποιοδήποτε άλλο κακό μπορεί επίσης να νικηθεί.

Το φετινό Πάσχα ας είναι για όλους μας μια ευκαιρία να ανανεώσουμε την πίστη μας στο Πασχαλινό μυστήριο: «Ο Χριστός πέθανε και αναστήθηκε για έμενα».

Η ευχή μου «Καλό και Άγιο Πάσχα», θα γίνει πραγματικότητα αν ανανεώσουμε την πίστη μας στον Αναστημένο Χριστό, φορέα της σωτηρίας μας!

Χριστός Ανέστη, αλληλούια, αλληλούια !

+ Πέτρος

Προηγούμενο Άρθρο

Πασχαλινό μήνυμα του σεβ. Θεόδωρου, Αρχιεπισκόπου Καθολικών Αθηνών

Επόμενο Άρθρο

Πασχαλινό μήνυμα του σεβ. Γεωργίου, Αρχιεπισκόπου Κερκύρας, Ζακύνθου Κεφαλληνίας

You might be interested in …

Σύρος: ‘’Βρες το δικό σου μονοπάτι‘’

          Η Ημέρα Προσευχής για τις Ιερατικές και Μοναχικές κλήσεις εορτάστηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2013 στην Εκκλησιαστική Επαρχία της Σύρου, και συγκεκριμένα στον Ι.Ν. Αγίου Φραγκίσκου, στην Αζόλιμνο. Υπό την αιγίδα […]

Η καθιερωμένη Χριστουγεννιάτικη συναυλία του Φεστιβάλ ΑΝΩ

Το Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ» ολοκληρώνει τον φετινό κύκλο εκδηλώσεων του, αποχαιρετώντας το 2023 με την καθιερωμένη πλέον Χριστουγεννιάτικη συναυλία του στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου της Άνω Σύρου.  Δίπλα στην εντυπωσιακή φάτνη που […]

Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα του σεβ. Πέτρου, Επισκόπου Σύρου-Θήρας Κρήτης

Μήνυμα Επισκόπου π. Πέτρου Στεφάνου Χριστούγεννα 2023 Αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές, «Η ειρήνη είναι αξία και οικουμενική υποχρέωση και βρίσκει τα θεμέλιά της στη λογική και ηθική τάξη της κοινωνίας, που έχει τις ρίζες […]