9 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ποιμαντική επίσκεψη σε Χίο και Μυτιλήνη

Εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων, ο Αρχιεπίσκοπος π. Νικόλαος επισκέφθηκε την Εκκλησία στη Χίο και στη Μυτιλήνη.

Τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013 το πρωί, συνοδευόμενος από τον π. Ριχάρδο, αναχώρησε για Ραφήνα και από Πειραιά για τη Χίο όπου και έφθασαν τις πρωινές ώρες της Τρίτης.

ΧΙΟΣ

Το απόγευμα της Τρίτης τέλεσε την Ακολουθία του Εννεαημέρου και τη Θεία Λειτουργία, στην οποία συλλειτούργησαν ο εφημέριος του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου, π. Πέτρος και ο εφημέριος Μυκόνου και Πάρου π. Ριχάρδος. Έτσι δόθηκε η ευκαιρία στον Αρχιεπίσκοπο να προετοιμάσει για δύο συνεχόμενες ημέρες, τη μικρή ενοριακή κοινότητα της Χίου για τις επερχόμενες εορτές με το κήρυγμα που έκανε μετά την ανάγνωση του Λόγου του Θεού.

Ήταν πολύ όμορφη και συγκινητική η παρουσία μερικών παιδιών της ενορίας που έσπευσαν να συμμετάσχουν στη Θεία Λειτουργία και να προσφέρουν χαρά στον Αρχιεπίσκοπο ζητώντας του να φωτογραφηθούν μαζί του. Εκείνος τους πρόσφερε ένα μικρό δώρο για τα Χριστούγεννα και τους εξέφρασε την ικανοποίησή του που συναντήθηκε μαζί τους.

Μετά τη Θεία Λειτουργία έγινε σύσκεψη του ενοριακού Συμβουλίου με την προεδρία του Αρχιεπισκόπου και εξετάστηκαν διάφορα ποιμαντικά και άλλα θέματα που αφορούν στην ενορία και γενικότερα στην Επισκοπή Χίου.

 

Την επομένη ημέρα Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου ο Αρχιεπίσκοπος, συνοδευόμενος από τους δύο ιερείς, επισκέφθηκε τους Αντιδημάρχους της Χίου, κ. Παντελή Στεφάνου και κ. Νικόλαο Μαρτάκη. Η επίσκεψη είχε σκοπό να τους ευχαριστήσει για τη θετική απάντηση στην επιστολή του με την οποία επανήλθε ζητώντας την τοποθέτηση ενδεικτικών πινακίδων προς διευκόλυνση των επισκεπτών της Χίου που αναζητούν την Καθολική Επισκοπή της Χίου. Ήδη μέσα στην πόλη της Χίου τοποθετήθηκαν τέσσερις όμορφες πινακίδες σε κεντρικά σημεία που σίγουρα εξυπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο το σκοπό τους.

Ένα άλλο αίτημα του Αρχιεπισκόπου ήταν να επισπευστεί η ανακαίνιση του Παρεκκλησίου του Αγίου Ιωσήφ που ευρίσκεται στο προαύλιο του πρώην Κολεγίου των Αδελφών του Αγίου Ιωσήφ. Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Παντελής Στεφάνου δήλωσε ότι πολύ σύντομα θα προχωρήσουν οι εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί κατά την ανακαίνιση του πρώην Κολεγίου.

Ήταν μια πολύ φιλική συνάντηση και έγινε μέσα σε ένα ωραίο πνεύμα συνεργασίας της Επισκοπής με την τοπική Αυτοδιοίκηση και αντιστρόφως.

 

ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Τις πρώτες πρωινές ώρες ο Αρχιεπίσκοπος, ο π. Πέτρος Σοκολόφσκυ και ο π. Ριχάρδος Ταράσκεβιτς αναχώρησαν για την Μυτιλήνη.

Στις 11 το πρωί έγινε η συνάντηση στον Ενοριακό Ναό της Μεταστάσεως της Θεοτόκου με μερικά μέλη συνεργείων που εργάστηκαν και εργάζονται για την ολοκλήρωση της ανακαίνισης του Ναού.

Τις εργασίες τις έχει αναλάβει η 14η εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και άρχισαν πριν από δύο χρόνια.

 

Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό καθώς ήλθαν στην επιφάνεια τέσσερις θαυμάσιες αγιογραφίες: της Ιεράς Καρδίας του Ιησού, της Αμιάντου Καρδίας της Παναγίας, του Αγίου Φραγκίσκου στη δεξιά πλευρά του Ναού και του Αγίου Αντωνίου στην αριστερά.

Αυτές οι εικόνες ήταν καλυμμένες κάτω από τα επιχρίσματα με πολλές στρώσεις χρωμάτων. Το έργο ήταν πολύ δύσκολο διότι, ενώ οι αγιογραφίες είναι από νερομπογιά είχαν καλυφθεί από λαδομπογιά. Όμως η δεξιοτεχνία και το μεράκι της ομάδας συντηρητών αγιογραφιών με επί κεφαλής τον κ. Ηλία Ρόκκο και την άγρυπνη επιστασία της πανάξιας Διευθύντριας της 14ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κας Αθηνάς Χριστίνας Λούπου δημιούργησαν ένα αριστούργημα, το οποίο πολύ σύντομα θα τεθεί στη διάθεση της μικρής μας ενοριακής κοινότητας της Μυτιλήνης και όσων θα σπεύσουν να θαυμάζουν το ιστορικό αυτό Μνημείο που επανήλθε στην παλιά του αίγλη. Είναι ένα ιερό και ιστορικό μνημείο που θα υπενθυμίζει προς κάθε κατεύθυνση πως όταν υπάρχει επαγγελματική σωστή συνείδηση, θέληση, πρόγραμμα και αγάπη για την τέχνη, το αποτέλεσμα θα είναι πάντοτε αυτό που προέκυψε και από την αναπαλαίωση του διακόσμου στο εσωτερικό του Καθολικού Ενοριακού Ναού της Μεταστάσεως της Θεοτόκου που ευρίσκεται στην κεντρική αγορά της πόλεως της Μυτιλήνης.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τελέστηκε το Εννεαήμερο των Χριστουγέννων και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην οποία συλλειτούργησαν οι δύο ιερείς που συνόδευαν τον Αρχιεπίσκοπο. Ο Αρχιεπίσκοπος είχε την ευκαιρία να μιλήσει και στην ενοριακή κοινότητα για τις επερχόμενες εορτές των Χριστουγέννων και να ευχηθεί στην καθεμιά και στον καθένα αλλά και στις οικογένειές τους: Χριστούγεννα ευλογημένα, και ευτυχισμένο το έτος 2014.

Είχε επίσης την ευκαιρία να συναντηθεί με το συνεργείο των ελαιοχρωματιστών και να προγραμματίσει τις προβλεπόμενες εργασίες εξωτερικού ελαιοχρωματισμού του Ναού, ώστε οι εργασίες να είναι έτοιμες το αργότερο στα μέσα Απριλίου του έτους 2014.

 

Τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 20 Δεκεμβρίου ο Αρχιεπίσκοπος και η συνοδεία του αναχώρησαν από την Μυτιλήνη και, ο μεν π. Πέτρος αποβιβάστηκε στο νησί της Χίου, ενώ οι άλλοι δύο συνέχισαν για τον Πειραιά.

 

ΑΚΟΥΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ

Τα πρώτα κάλαντα στο νησί της Τήνου ακούστηκαν το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου όταν μία ομάδα των εφήβων και των νέων της Εκκλησίας μας συνοδευόμενοι από τους δύο Διακόνους π., Ιωάννη και π. Γεώργιο, με μουσικά όργανα έφτασε στα Γραφεία της αρχιεπισκοπής στη Χώρα Τήνου για να πουν τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα στον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο.

 

Ήταν μια όμορφη συνάρτηση του Πνευματικού Πατέρα με τους εφήβους και τους νέους που με την νεανική τους παρουσία, το χαμόγελο της αισιοδοξίας και της ελπίδας ανήγγειλαν στον Ποιμένα της Εκκλησίας τη Γέννηση του Χριστού όπως τότε οι άγγελοι ανήγγειλαν στους ποιμένες της περιοχής της Βηθλεέμ το κοσμοσωτήριο γεγονός της ενσάρκωσης του Θείου Λόγου και Μονογενούς Υιού του Θεού.

Όπως ήδη έχει γίνει γνωστό ο Αρχιεπίσκοπός μας γιόρτασε τις παραμονές των Χριστουγέννων στη Χίο και τη Μυτιλήνη και θα εορτάσει Χριστούγεννα στη Νάξο, Πρωτοχρονιά στην Τήνο και Θεοφάνεια στη Σάμο.

 

 

Προηγούμενο Άρθρο

Μήνυμα του πάπα Φραγκίσκου για την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης

Επόμενο Άρθρο

Η Ακαδημία Αθηνών βραβεύει τον π. Μάρκο Φώσκολο για το βιβλίο του «Η Οξωμεριά της Τήνου κατά τον ύστερο Μεσαίωνα»

You might be interested in …

Χίος: Πανηγυρικός Εορτασμός του Αγ. Ισιδώρου, προστάτη της τοπικής Εκκλησίας

ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΧΙΟΥ   ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΑ ΑΓΙΟΥ ΙΣΙΔΩΡΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΜΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ     ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΝ  ΤΡΙΤΗ 13/5/2014   στις 7 μ.μ. θα τελεσθεί  Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον Καθεδρικό Ενοριακό Ναό του Αγίου Νικολάου […]

chios_agiadwrea

Αγία Δωρεά στη Χίο

  Μετά από σαράντα χρόνια τελέστηκε η λιτάνευση της Αγίας Δωρεάς του Κυρίου στην Ενορία του Καθεδρικού ναού του Αγίου Νικολάου στη Χίο.