19 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ποιμαντική επίσκεψη του Αποστολικού Νούντσιου στο Αποστολικό Βικαριάτο της Θεσσαλονίκης

 

Εδώ και αρκετό καιρό, ο Πρέσβης του Πάπα στη Ελλάδα, η Α.Ε. ο Αποστολικός Νούντσιος στη χώρα μας Σεβ.τος Savio Hon TaiFai, εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί – στο πλαίσιο της γνωριμίας του με τις εκκλησιαστικές μας επαρχίες – το Αποστολικό Βικαριάτο της Θεσσαλονίκης. Η αφορμή δόθηκε με την ευκαιρία της πανηγύρεως της Αμιάντου Συλλήψεως της Παναγίας, προστάτιδας του Καθεδρικού Καθολικού Ναού της πόλης.

Το μεσημέρι της Τετάρτης 5 Δεκεμβρίου ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και το απόγευμα της ίδιας ημέρας συμμετείχε στην απολογιστική συνάντηση της φιλανθρωπικής οργάνωσης «Κάριτας Θεσσαλονίκης». Την επομένη το πρωί, Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου λειτούργησε στον Καθεδρικό Ναό για τους μαθητές του λυκείου των Σχολών «Δελασάλ». Οι μαθητές, στο πλαίσιο του μαθήματος των θρησκευτικών και της γνωριμίας τους με τις διάφορες χριστιανικές κοινότητες, συνοδευόμενοι από τον Αδ. Νικολά και τη καθηγήτρια του μαθήματος των θρησκευτικών, παρακολούθησαν την διάταξη της Θ. Λειτουργίας, άκουσαν τους ψαλμούς και τις δεήσεις, αλλά και τις επεξηγήσεις του Αρχιεπισκόπου μας, που θέλησε να τους γνωρίσει τη δομή μία καθολικής ευχαριστιακής προσευχής. Στο τέλος κι αφού τους απηύθυνε ένα μικρό κήρυγμα, απάντησε στις ερωτήσεις τους, κυρίως γύρω από τις διαφορές της καθολικής με την ορθόδοξη εκκλησία, αλλά και τα σημεία ενότητας που υπάρχουν. Αναφέρθηκε επίσης στον τιμώμενο Άγιο της ημέρας, κοινό και στις δύο εκκλησιαστικές παραδόσεις, τον Άγιο Νικόλαο και τους μίλησε για τη ζωή και τα θαύματά του.

Ο Αποστολικός Νούντσιος έφθασε στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου στις 09:00’ με πτήση της Ellinair και ο π. Αγαπητός τον παρέλαβε από το αεροδρόμιο και τον συνόδευσε στη Μονή των Π.Π. Λαζαριστών όπου και φιλοξενήθηκε. Κατόπιν συνεννόησης με τους π.π. Λαζαριστές, ο Αποστολικός Νούντσιος συνάντησε τον εφημεριακό κλήρο και τους ιερομονάχους, το πρωί της Παρασκευής από τις 11:00’ – 13:00’, επιθυμώντας να έχει μία πρώτη γνωριμία μαζί τους, άκουσε τις ερωτήσεις τους, απηύθυνε έναν ψυχωφελή λόγο και την ευλογία του Αγίου Πατέρα, είχε μία ολιγόλεπτη ιδιωτική συνάντηση με κάποιους από αυτούς και φυσικά παρόντες ήταν και οι Π.Π. Πάολο και Κρίστιαν οι οποίοι είχαν έρθει για τον σκοπό αυτόν από τη Θεσσαλία. Στη μία το μεσημέρι παρακάθισαν σε γεύμα αγάπης που είχε προετοιμαστεί με ιδιαίτερη πάντα φροντίδα στην Ι.Μ. των Π.Π. Λαζαριστών.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στις 18:00’ ο Αποστολικός Νούντσιος, συνοδευόμενος από τον Επίσκοπο και τον π. Αγαπητό, επισκέφθηκε την Κοινότητα και το ευαγές ίδρυμα των Αδελφών Ιεραποστόλων της Αγάπης (της Αγίας Μητέρας Τερέζας από την Καλκούτα) όπου και λειτούργησε για τις Αδελφές. Παρούσες ήταν και αρκετές από τις κατατρεγμένες φιλοξενούμενες του ιδρύματος με τα παιδιά τους. Ο Αποστολικός Νούντσιος εκτίμησε το πολύτιμο έργο των Αδελφών, παρακάθισε σε ένα πλούσιο κέρασμα που είχαν ετοιμάσει και φωτογραφήθηκε μαζί τους.

Το πρωί του Σαββάτου 8 Δεκεμβρίου ο Αποστολικός Νούντσιος αναχώρησε, για το Αποστολικό Βικαριάτο, που βρίσκεται στην περιοχή της Σταυρούπολης, συνοδευόμενος από τον εφημέριο π. Γεώργιο και τον προϊστάμενο της κοινότητας των λαζαριστών π. Αγαπητό. Εκεί ο Αποστολικός Νούντσιος έγινε δεκτός από τον Αρχιεπίσκοπο και επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του κατηχητικού κέντρου και τα παιδιά στο Κατηχητικό Κέντρο, για τα οποία προσέφεραν τη Θεία Λειτουργία. Ο Νούντσιος είχε την ευκαιρία, με πολλή αγάπη και ζεστασιά να μιλήσει μαζί τους και να τους επισημάνει πόσο τυχερά είναι που έχουν τη δυνατότητα να εκφράζουν την πίστη τους και να συμμετέχουν, ελεύθερα, στην κατήχηση. Έκανε μεγάλη εντύπωση στα παιδιά ότι στην Κίνα, απ’ όπου ο ίδιος κατάγεται, απαγορεύεται στα παιδιά κάτω των 14 ετών να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε θρησκευτική εκδήλωση.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Αρχιεπίσκοπός μας και ο Αποστολικός Νούντσιος συλλειτούργησαν στον Καθεδρικό μας Ναό, που πανηγύριζε την προστάτιδά του την Άσπιλη Σύλληψη της Θεοτόκου. Η τελετή κύλησε με ιδιαίτερη επισημότητα, ο Αποστολικός Νούντσιος απευθύνθηκε και ευλόγησε το εκκλησίασμα και τους συλλειτουργούντες ιερείς. Η χορωδία του ναού, πάντα κατάλληλα προετοιμασμένη, ξεπέρασε τον εαυτό της, προσφέροντας τους ύμνους και τους ψαλμούς για να «χρωματίσει» μουσικά την ιερή εκδήλωση. Για την κοινότητα ήταν μία όμορφη στιγμή να βλέπει συναγμένο όλο τον κλήρο της εκκλησιαστικής επαρχίας, με τους πατέρες λαζαριστές να έχουν αυξηθεί στα επτά άτομα, ύστερα από τον ερχομό του π. Ματθαίου και του διακόνου Μαξιμιλιανού, που θα παραμείνει στη Θεσσαλονίκη, μετά την ιερατική του χειροτονία. Με το πέρας της τελετής, όλοι συγκεντρώθηκαν στην ενοριακή αίθουσα, όπου η πολυεθνική κοινότητα και οι πιστοί είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με τον Νούντσιο και να φωτογραφηθούν μαζί του.

Το πρωί της Κυριακής 9 Δεκεμβρίου ο Αρχιεπίσκοπός μας με τον Αποστολικό Νούντσιο αναχώρησαν για το Βόλο, με σκοπό να συλλειτουργήσουν για την εορτή του πανηγυρίζοντα και εκεί την Αμίαντο Σύλληψη της Θεοτόκου, ενοριακού Ναού. Σε έναν κατάμεστο ναό, με τα μικρά παιδιά, τους λειτουργοϋπηρέτες να δίνουν ένα ιδιαίτερο χρώμα και με την εξαιρετική πολυφωνική χορωδία του Βόλου, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιάννη Καρκάλα να ντύνει με τους ύμνους της την τελετή, ο Νούντσιος εντυπωσιάστηκε από τη συνοχή της κοινότητας και συνεχάρη τους υπευθύνους για αυτό. Παρών στο συλλείτουργο ήταν και ο διάκονος Γεώργιος Τασσιάς που ήρθε από την Αθήνα για την τελετή, αλλά και αμερικανοί στρατιωτικοί από τη νατοϊκή βάση της Λάρισας. Ο Νούντσιος είχε την ευκαιρία να συναντήσει τους πιστούς και τις Αδελφές του Αγ. Ιωσήφ και με τη φροντίδα του Εφημερίου παρακάθισαν σε γεύμα. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη, όπου ο Σεβασμιώτατος Σάβιο λειτούργησε για τους αγγλόφωνους της πόλης, κυρίως αφρικανούς και φιλιππινέζους.

Το πρωί της Δευτέρας ο Αποστολικός Νούντσιος ολοκλήρωσε το πρόγραμμα του ταξιδιού του στη Θεσσαλονίκη, επισκεπτόμενος τους Αδελφούς των Χριστιανικών Σχολών και το εκπαιδευτικό τους έργο. Οι Αδελφοί Νικολά και Μάριος, αλλά και ο Επαρχιακός τους Ηγούμενος που βρίσκονταν σε προγραμματισμένη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, τον υποδέχθηκαν και τον ξενάγησαν στις εγκαταστάσεις τους.

Ο Αποστολικός Νούντσιος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης αναχώρησαν για τις έδρες τους στην Αθήνα και στην Κέρκυρα αντίστοιχα, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, αποκομίζοντας μόνο καλές εντυπώσεις και την ικανοποίηση να διακονούν μία ζωντανή κοινότητα που έχει μάθει να γίνεται κοινωνία και εκκλησία και αυτό ήταν μία καλή πρόγευση για τις Άγιες ημέρες που έρχονται.

 

Προηγούμενο Άρθρο

Ένα δώρο για όλη την ανθρωπότητα

Επόμενο Άρθρο

Cambridge City FC ‘delighted’ to have new stadium plan back on track

You might be interested in …

Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα του σεβ. Γεωργίου, Αρχιεπισκόπου Κερκύρας, Ζακύνθου-Κεφαλληνίας

Στην αυτοβιογραφία του Το μοναχοπαίδι, ο Ιρλανδός συγγραφέας Φρανκ Ο’Κόνορ, διηγείται πως κάποια Χριστούγεννα πήρε ως δώρο ένα παιχνίδι ατμομηχανή. Το απόγευμα των Χριστουγέννων με τη μητέρα του πήγαν να επισκεφθούν το τοπικό μοναστήρι. Καθώς […]

Θεσσαλονίκη: Επέτειοι και γεγονότα στη βόρειο Ελλάδα

ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑ Το τέλος Ιουνίου βρήκε τον Επίσκοπο μας Ιωάννη στη Νέα Μηχανιώνα, εκεί όπου επισκέφθηκε τα παιδιά του κατηχητικού στο κατασκηνωτικό κέντρο, διαπιστώνοντας την αρτιότητα της οργάνωσης και της προετοιμασίας. Μαζί […]

thess_okt_01

Θεσσαλονίκη : Έναρξη του ποιμαντικού έτους 2011-2012

ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2011-2012 ΚΑΙ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΙΚΕΝΤΙΟΥ ΝΤΕ ΠΩΛ ΣΤΗΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΝΟΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ   Την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011, κατά το εορταστικό Συλλείτουργο στο οποίο προΐστατο ο Σεβασμιότατος Ιωάννης Σπιτέρης, Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας […]