20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Η Μεγάλη Εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη

Όπως και κάθε χρόνο, έτσι και φέτος εορτάσαμε με κάθε επισημότητα, κατάνυξη και ευρεία συμμετοχή πιστών τις τελετές της Μεγάλης εβδομάδας για το 2015. Μετά από τη σύναξη με τον Επίσκοπό μας Ιωάννη και τις διάφορες τελετές προετοιμασίας από τους διάφορους θεσμούς. Την Κυριακή των Βαΐων, 5 Απριλίου 2015, όλοι οι ενορίτες στριμώχτηκαν στον κατάμεστο Καθεδρικό Ναό, παρά την βροχή, για να διαδηλώσουν την πίστη τους βροντοφωνάζοντας «Ωσαννά στον Υιό του Δαυίδ» και να ακούσουν με κατάνυξη το Πάθος του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Η Κυριακή των Βαΐων συγκεντρώνει κατά κανόνα τους περισσότερους πιστούς, από όλες τις Κυριακές του έτους.

    

Την Μεγάλη Δευτέρα, σε συλλείτουργο με προεξάρχοντα τον σεβ. επίσκοπό μας Ιωάννη, και με τη συμμετοχή όλων των Ιερέων του Βικαριάτου Θεσσαλονίκης, είχαμε την  τελετή Ευλογίας των Άγιων Ελαίων. Δυστυχώς, οι άσχημες καιρικές συνθήκες περιόρισαν τη συμμετοχή των πιστών, και όσοι πιστοί βρέθηκαν είχαν την ευκαιρία να ζήσουν και να αντιληφθούν τη σημασία της τελετής αυτής. Ο σεβ. Ιωάννης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους Ιερείς για την προσφορά και διακονία τους και αναφέρθηκε στην ιεροσύνη που εορτάζεται ιδιαίτερα κατά την τελετή αυτή. Κατά τη Θεία Λειτουργία, οι ιερείς ανανέωσαν, ενώπιον του Επισκόπου και του Λαού, τις υποσχέσεις της ιερατικής τους χειροτονίας. Οι ιερείς προσέφεραν τα Άγια Έλαια τα οποία ο Επίσκοπος ευλόγησε κατά τη διάρκεια της Ευχαριστίας, εξηγώντας τη σημασία και τη χρήση των Αγίων Ελαίων και του Αγίου Μύρου. Ο σεβ. ζήτησε την προσευχή των Πιστών για τον Άγιο Πατέρα, τον ίδιο και για τους Ιερείς. Ο σεβ. Ιωάννης ευχήθηκε Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση στους Ιερείς και στους πιστούς, καθώς ταξίδευε την επόμενη για την Κέρκυρα. Ο επίσκοπος θα είναι και πάλι στη Θεσσαλονίκη σε λίγες μέρες για την Διεθνή Επιστημονική Ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 21 Απριλίου 2015.

Την Μεγάλη Τετάρτη, οι ενορίτες είχαν την ευκαιρία να εξομολογηθούν, κατά την τελετή μετάνοιας που έγινε το απόγευμα, τελετή που ακολούθησε η Θεία Ευχαριστία.

            Την Μεγάλη Πέμπτη παρακολουθήσαμε την ακολουθία του Νιπτήρα και του Μυστικού Δείπνου, τελετή γεμάτη από συμβολισμούς στους οποίους και αναφέρθηκε ο εφημέριος στο κήρυγμά του. Μετά την ακολουθία, αρκετοί πιστοί συμμετείχαν στην αγρυπνία, που κράτησε μέχρι τα μεσάνυχτα, ενώ νέοι και ενορίτες ασχολήθηκαν με πολλή αγάπη και φροντίδα με το στολισμό του Επιταφίου για την επόμενη μέρα.

 

Η Μεγάλη Παρασκευή αποτελεί ξεχωριστή μέρα για την Θεσσαλονίκη. Πλήθος πιστών, καθολικών αλλά και ορθοδόξων, συρρέει στον Καθεδρικό Ναό για να προσκυνήσουν τον επιβλητικό επιτάφιο. Η τελετή αρχίζει με το Δρόμο του Σταυρού στις 15:30 για να ακολουθήσει η ακολουθία με το Πάθος του Κυρίου, την Σταυροπροσκύνηση και την περιφορά του Επιταφίου στους γύρω δρόμους.      

Ο Εφημέριος δεν παρέλειψε, μετά την λήξη της τελετής, να ευχαριστήσει όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχή ολοκλήρωση της τελετής. Η εντυπωσιακή αυτή τελετή είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί χωρίς τις τεράστιες θυσίες και τον κόπο πολλών ενοριτών που προσφέρονται πρόθυμα και με αγάπη κάθε χρόνο, σαν να το είχαν ως τάμα!.Η πομπή, που συνοδεύει η μουσική μπάντα των προσκόπων, ξεκινά με το Σταυρό, που κρατούν και συνοδεύουν οι νέοι, ακολουθούν οι έφηβοι, οι αδελφές και τα παιδιά του κατηχητικού που γεμίζουν το δρόμο με ροδοπέταλα για να περάσει ο επιτάφιος. Οι ιερείς συνοδεύουν τον επιτάφιο κρατώντας και την Αγία Ευχαριστία, ακολουθούν τα μέλη της χορωδίας και οι πιστοί που κρατούν αναμμένες λαμπάδες. Η περιφορά του Επιταφίου κρατά περίπου μια ώρα και αφήνει κάθε χρόνο τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο στους καθολικούς πιστούς όσο και στους ορθοδόξους συμπολίτες μας, που παρακολουθούν την τελετή, η οποία έχει καθιερωθεί πλέον ως θεσμός, με σεβασμό και κατάνυξη.


Η Πασχαλινή Αγρυπνία τη νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου, ξεκίνησε με την ευλογία του φωτός, έξω από το σκοτεινό Ναό, για να εισέλθουν όλοι στη συνέχεια με τις αναμμένες λαμπάδες για να παρακολουθήσουν  το Πασχαλινό Εγκώμιο και την Ακολουθία του Λόγου με τα επτά αναγνώσματα της Παλαιάς Διαθήκης. Ανανεώσαμε τις υποσχέσεις του βαπτίσματός μας και στη συνέχεια η χορωδία και όλοι οι πιστοί ψάλαμε το «ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ». Η τελετή ολοκληρώθηκε με τη Θεία Ευχαριστία και τα υπέροχα άσματα της χορωδίας που μετέδωσε το χαρμόσυνο μήνυμα της ανάστασης του Κυρίου.


  

  


Ο Εφημέριος, μετά τη λήξη της τελετής, ευχήθηκε σε όλους Καλό Πάσχα και ευχαρίστησε ιδιαίτερα τα μέλη της χορωδίας και ιδιαίτερα τον ακούραστο μαέστρο Ηλία Σάλσα. Η χορωδία φέτος εμφανίστηκε με νέα σύνθεση και με ελπιδοφόρα συμμετοχή νέων και εφήβων.      

Η επιτροπή Δημοσίων Σχέσεων 

του Ενοριακού Συμβουλίου

 

Προηγούμενο Άρθρο

Τήνος: Πασχαλινή Αγρυπνία στην Ξινάρα

Επόμενο Άρθρο

Πάπας Φραγκίσκος: Παγκόσμια Ημέρα των Κλήσεων, «Έξοδος, μια θεμελιώδης εμπειρία κλήσης».

You might be interested in …

Θερινή κατασκήνωση του κατηχητικού Θεσσαλονίκης

ΘΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΝΕΑΣ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ Ο Ιούνιος μήνας στη Θεσσαλονίκη χαρακτηρίστηκε από δύο χαρακτηριστικά και πολύ θετικά γεγονότα: την αναβίωση του εθίμου περιφοράς της Αγίας Δωρεάς μέσα στους δρόμους της […]

Πανήγυρη του Αγίου Ιωσήφ στην Ξάνθη

Στις 5 το απόγευμα αυτή τη φορά, ήχησαν οι καμπάνες της Εκκλησίας του Αγίου Ιωσήφ της Ξάνθης. Μία δεύτερη θεία λειτουργία το ίδιο εικοσιτετράωρο δεν συμβαίνει κάθε μέρα. Ένα βάλσαμο στην ψυχή όλων ο νέος […]

Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα του σεβ. Γεωργίου, Αρχιεπισκόπου Κερκύρας, Ζακύνθου-Κεφαλληνίας

Στην αυτοβιογραφία του Το μοναχοπαίδι, ο Ιρλανδός συγγραφέας Φρανκ Ο’Κόνορ, διηγείται πως κάποια Χριστούγεννα πήρε ως δώρο ένα παιχνίδι ατμομηχανή. Το απόγευμα των Χριστουγέννων με τη μητέρα του πήγαν να επισκεφθούν το τοπικό μοναστήρι. Καθώς […]