22 Αυγούστου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ποιμαντική Επίσκεψη του σεβ/του Ιωάννη στο Βικαριάτο Θεσσαλονίκης

thess_111031

thess_111031

ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΟ ΒΙΚΑΡΙΑΤΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

(25 – 30 Οκτωβρίου 2011)

Κατά την τακτική ποιμαντική του επίσκεψη στην Θεσσαλονίκη, από την τρίτη 25 έως και τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, ο σεβ. Ιωάννης Σπιτέρης έλαβε μέρος σε διάφορες συναντήσεις και δραστηριότητες που αποσκοπούσαν κυρίως στην εμψύχωση και τόνωση των θεσμών του Βικαριάτου.

Συνάντηση με τη Λεγεώνα της Θεοτόκου Μαρίας Θεσσαλονίκης:

Την Τρίτη 25 Οκτωβρίου το απόγευμα, ο σεβ. Ιωάννης είχε μια συνάντηση με το θεσμό της Λεγεώνας της Μαρίας που συγκεντρώθηκαν με τα παλαιά και τα νέα τακτικά και βοηθητικά μέλη, τόσο από το αγγλόφωνο όσο και από το ελληνόφωνο τμήμα. Μετά τη Θεία Λειτουργία, όλοι οι παρόντες προσευχήθηκαν στο Άγιο Ροδάριο και, στη συνάντηση που ακολούθησε στην αίθουσα του Βικαριάτου, ο σεβ. Ιωάννης μίλησε στους συγκεντρωμένους για το νέο Ευαγγελισμό και παρότρυνε τα μέλη να συνεχίσουν τη δράση τους και να εξακολουθούν να αποτελούν το σύνδεσμο ανάμεσα στις οικογένειες και στο σώμα της ενορίας. Με τις επισκέψεις που κάνουν στις οικογένειες, εκτός από την πνευματική τους εμψύχωση, μεταφέρουν και τις όποιες δυσκολίες που συναντούν στον εφημέριο και τους φιλανθρωπικούς θεσμούς της ενορίας, διευκολύνοντας κατά πολύ το έργο τους. Ο σεβ. Ιωάννης τόνισε, απευθυνόμενος στα μέλη της Λεγεώνας, ότι ως λαϊκοί είναι καλεσμένοι να διαδώσουν το Ευαγγέλιο μαζί με τους ιερείς.

Συνάντηση με το Νέο Γνωμοδοτικό Ιερατικό Συμβούλιο:

thess_111031_01 thess_111031_02

Την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου, συνήλθε για πρώτη φορά, μετά τη νέα σύστασή του, στην έδρα του Αποστολικού Βικαριάτου Θεσσαλονίκης, το Γνωμοδοτικό Ιερατικό συμβούλιο του Βικαριάτου, αποτελούμενο από τους ιερείς π. Γιάννους Σβολίνσκι, εφημέριο της ενορίας Αμιάντου Συλλήψεως της Θεοτόκου Θεσσαλονίκης, π. Μάρεκ Όσιακ, υπεύθυνο ποιμαντικής για τους αλβανόφωνους, τον π. Γεώργιο Όσιακ, λειτουργό των εκκλησιών Καβάλας, Αλεξανδρούπολης και Ξάνθης, τον π. Πάολο Πέρατσο, Εφημέριο της ενορίας του Βόλου και τον π. Simonel Boanchis, λειτουργό της εκκλησίας της Λάρισας. Συζητήθηκαν διαδοχικά διάφορα ποιμαντικά προβλήματα του Βικαριάτου. Ο επίσκοπος ενημέρωσε το Συμβούλιο για ορισμένες αποφάσεις και ζήτησε τη γνώμη τους. Η συζήτηση υπήρξε καρποφόρα και εποικοδομητική. Οι συνάντηση ολοκληρώθηκε με ένα αδελφικό γεύμα στο οποίο και εορτάστηκαν τα γενέθλια του π. Πάολο.

Επίσκεψη στις Αδελφές της Μητέρας Τερέζας:

Το απόγευμα της Τετάρτης ο σεβ. Ιωάννης επισκέφτηκε την κοινότητα των αδελφών της Ιεραποστολής της Αγάπης και το φιλανθρωπικό ίδρυμά τους για τις κακοποιημένες γυναίκες. Τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στην οποία έλαβαν μέρος, εκτός από τις αδελφές, και μερικές φιλοξενούμενες με τα μικρά τους παιδιά καθώς επίσης και μερικές εθελόντριες που βοηθούν στο έργο τους. Στην ομιλία του ενθάρρυνε τις αδελφές στο θεάρεστο αλλά και δύσκολο έργο τους, το μοναδικό σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη.

Συνεδρίαση Διαχειριστικής Επιτροπής της Ενορίας Θεσσαλονίκης:

Την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου, ο Επίσκοπος προέδρευσε στη συνεδρίαση της διαχειριστικής επιτροπής της Ενορίας Θεσσαλονίκης, αποτελούμενης από τον Εφημέριο, π. Γιάννους, τον Αδ. Γιάννη Πρίντεζη και των μελών του Ενοριακού Συμβουλίου Παντελή Πρίντεζη, Σους Ισσάμ και Λουδοβίκο Συλλάβο. Η Επιτροπή ενημερώθηκε από τον διαχειριστή και δικηγόρο κ. Φρέρη Αναστάσιο για διάφορα διαχειριστικά και νομικά θέματα, κυρίως για τις επιπτώσεις στα έσοδα της ενορίας, λόγω της οικονομικής κρίσης και των υπέρμετρων φορολογικών επιβαρύνσεων. Αναζητήθηκαν τρόποι ορθολογισμού των δαπανών ώστε να εξοικονομηθούν πόροι και να μπορεί η ενορία να εξακολουθεί να ανταποκρίνεται στο ποιμαντικό της έργο.

Μορφωτική και ψυχαγωγική εκδρομή της Νεολαίας:

thess_111031_03 thess_111031_04

Την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου, ημέρα εθνικής εορτής, ο σεβ. Ιωάννης επισκέφθηκε μαζί με τους νέους της Θεσσαλονίκης την ελληνόρρυθμη ενορία των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στα Γιαννιτσά. Τέλεσε τη Θεία λειτουργία και είχε την ευκαιρία για ζεστή και γόνιμη επαφή με τους νέους, ενώ η μέρα έκλεισε ευχάριστα με μια εκδρομή στα λουτρά του Πόζαρ Αριδαίας.

Έναρξη της Ποιμαντικής Σύναξης της Ενορίας Θεσσαλονίκης:

Την Κυριακή 30 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια της επίσημης αρχιερατικής Θείας Ευχαριστίας, ο σεβ. Ιωάννης κήρυξε την έναρξη της Ενοριακής Σύναξης Θεσσαλονίκης, για την οποία εργάστηκαν σκληρά τελευταία ο εφημέριος και το ενοριακό συμβούλιο. Στόχος της σύναξης αυτής είναι όλη η Ενορία, σαν λαός του Θεού που βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη, να ξεκινήσει μια πορεία μελέτης και συζήτησης πάνω σε ορισμένα θέματα, που είναι ζωτικά για τη ζωή της και την αποστολή της στην πόλη και στην γύρω περιοχή.

thess_111031_05 thess_111031_06


Η Σύναξη της ενοριακής μας κοινότητας θα είναι προσανατολισμένη σε τέσσερα βασικά στοιχεία: Στο Λόγο του Θεού που δημιουργεί, τρέφει και

ζωοποιεί τη χριστιανική κοινότητα, στην ενορία ως κοινότητα – κοινωνία, στην Θεία Ευχαριστία, που αποτελεί το αποκορύφωμα και την πηγή κάθε ενοριακής δραστηριότητας και στον επανευαγγελισμό στο οποίο είναι καλεσμένοι να μετέχουν, ως ευαγγελιζόμενοι και ως ευαγγελιστές, όλοι οι πιστοί. Στους τέσσερις αυτούς πυλώνες θα βασιστεί όλη η δραστηριότητα της ενορίας καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος ποιμαντικού έτος.

Στην πρώτη φάση, αυτά τα ουσιαστικά θέματα θα εξηγηθούν κατά τις Κυριακάτικες Θείες Λειτουργίες. Στην συνέχεια θα τα μελετήσουν οι διάφορες οργανώσεις και οι γλωσσικές ομάδες της ενορίας. Και στο τέλος, τα αποτελέσματα θα συζητηθούν από το πλήρωμα της Ενορίας, το οποίο θα κάνει συγκεκριμένες προτάσεις στον Εφημέριο και στο Ενοριακό Συμβούλιο για τον ποιμαντικό προγραμματισμό των προσεχών ετών.

Για την εισαγωγή της Σύναξης και το πρώτο από τα τέσσερα θέματά της, που αφορά στη μελέτη του Λόγου του Θεού, εκδόθηκε ένα φυλλάδιο, στα ελληνικά και σε τέσσερις άλλες γλώσσες, που διανέμεται στους ενορίτες και στους θεσμούς για επεξεργασία.

Ο επίσκοπος υποσχέθηκε, στα πλαίσια αυτής της μελέτης του Λόγου του Θεού, να παρουσιάσει στις επόμενες επισκέψεις του στη Θεσσαλονίκη, την Μετασυνοδική Αποστολική Παραίνεση «Ο Λόγος του Θεού» του Πάπα Βενεδίκτου 16ου.

thess_111031_07 

Για την Επιτροπή Δημοσίων Σχέσεων

Φραντζέσκα Κοπάνου

 

Σύναξη της Ενοριακής Κοινότητας Θεσσαλονίκης

ΕΝΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΣΥΛΛΗΨΕΩΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2011-2012 

Προηγούμενο Άρθρο

Επίσκεψη των νέων Θεσσαλονίκης στα Γιαννιτσά

Επόμενο Άρθρο

Ετήσιο Μνημόσυνο για τους Αρχιερείς, Ιερείς, Μοναχούς και Μοναχές

You might be interested in …

Θεσσαλονίκη: Λήξη του κατηχητικού έτους

Πλούσια ποιμαντικών γεγονότων υπήρξε η μηνιαία επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου μας στο Αποστολικό Βικαριάτο, αφού συνδύασε το προγραμματισμένο του ταξίδι στη Θεσσαλονίκη με τρία σημαντικά γεγονότα για τη ζωή της καθολικής κοινότητας της βορείου Ελλάδας.

thess_katixitiko_1

Κλείσιμο του κατηχητικού έτους στη Θεσσαλονίκη

Το κατηχητικό έτος στη Θεσσαλονίκη, είχε και φέτος μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή, αφού περισσότερα από πενήντα μικρά παιδιά, κάθε Σάββατο για δύο ώρες, είχαν την ευκαιρία να κατηχηθούν από τους ιερείς της Ενορίας, από τις […]

Ειδήσεις από το Αποστολικό Βικαριάτο Θεσσαλονίκης

Μετά την καλοκαιρινή ανάπαυλα ο Αρχιεπίσκοπός μας άρχισε εκ νέου τις ποιμαντικές επισκέψεις στις διάφορες ενορίες του Αποστολικού Βικαριάτου Θεσσαλονίκης, αφιερώνοντας μία εβδομάδα γεμάτη εντατικές συναντήσεις, συζητήσεις προγραμματισμού και τελετές.