Ποιμαντική περιοδεία του Αρχιεπισκόπου στη βόρειο Ελλάδα
Συνάξεις της Τεσσαρακοστής σε Μακεδονία-Θεσσαλία-Θράκη
Το Αποστολικό Βικαριάτο Θεσσαλονίκης καταλαμβάνει το 44% της ελληνικής επικράτειας και καταλαβαίνει κανείς πόσο δύσκολο είναι για τον Επίσκοπο και τους λιγοστούς ιερείς να εξυπηρετούν μία διεσπαρμένη πολυεθνική κοινότητα σε 20 από τους 54 νομούς της χώρας. Το Βικαριάτο ιδρύθηκε με Βούλα του Πάπα Πίου ΙΑ’ στις 18 Μαρτίου 1926 και η εκκλησιαστική αυτή επαρχία περιλαμβάνει σήμερα 4 ενορίες που εξυπηρετούνται από την Κοινότητα των Π.Π. Λαζαριστών και από τον αποσπασμένο στο Βικαριάτο, εφημεριακό κλήρο της Κέρκυρας. Εκτός του Καθεδρικού Ναού της Αμιάντου Συλλήψεως της Παναγίας στη Θεσσαλονίκη και των παρεκκλησίων του Αγίου Βικεντίου και της Ιεράς Καρδίας του Ιησού, υπάρχουν οι Εκκλησίες της Αμιάντου Συλλήψεως της Παναγίας στο Βόλο, της Ευσπλαχνίας της Ιεράς Καρδίας του Ιησού στη Λάρισα, του Αγίου Παύλου στη Καβάλα, του Αγίου Ιωσήφ στην Ξάνθη και του Αγίου Ιωσήφ μνήστορος στην Αλεξανδρούπολη. Το 2006 η Καθολική Εκκλησία γιόρτασε σπουδαίες εκκλησιαστικές επετείους που τιμήθηκαν σε όλες τις περιοχές του Αποστολικού Βικαριάτου, όπως τα 80 χρόνια από την ίδρυσή του, τα 300 χρόνια από την εγκατάσταση των πρώτων καθολικών ιερομονάχων στη Θεσσαλονίκη, τα 110 χρόνια από την ίδρυση της Ενορίας Αλεξανδρούπολης και τα 80 χρόνια από την ίδρυση του παρεκκλησίου της Ξάνθης. Πρόκειται για μία εκκλησιαστική διοίκηση που αναγεννάτε διαρκώς την τελευταία δεκαετία, μία κοινότητα με ορίζοντες ανοιχτούς, με πολλούς εθελοντές λαϊκούς που ενισχύουν το ποιμαντικό και το κατηχητικό έργο, αλλά και το έργο της Κάριτας και με πλούσιο ακόμα δρόμο.
Από τη Λειτουργία για τα παιδιά του κατηχητικού Θεσσαλονίκης
Αυτές οι μικρές κοινότητες, τα τελευταία χρόνια, έχουν αναζωογονηθεί και αυτό μπορούμε να το αντιληφθούμε από την συμμετοχή των μικρών παιδιών του κατηχητικού (πάνω από πενήντα στη Θεσσαλονίκη) που επί δύο ώρες κάθε Σάββατο, με τη βοήθεια των ιερέων και των κατηχητών τους εμβαθύνουν στο Λόγο του Θεού. Αλλά και στις υπόλοιπες κοινότητες, στο Βόλο, στη Λάρισα, στην Ξάνθη και στην Αλεξανδρούπολη γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια να συγκεντρωθούν τα παιδιά και να σχηματιστούν μικρές ομάδες κατήχησης. Εκτός των άλλων, και η δραστηριότητα της φιλανθρωπικής οργάνωσης «Κάριτας» έχει αναπτυχθεί σε όλες τις κοινότητες, όπου έχει συσταθεί ένα, έστω και ολιγομελές, ποιμαντικό συμβούλιο. Αυτήν την όμορφη εικόνα διαπίστωσε ο Αποστολικός Βικάριος και Αρχιεπίσκοπος Κέρκυρας, π. Ιωάννης Σπιτέρης, κατά τη διάρκεια της ποιμαντικής του επίσκεψης στις ενορίες της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Ξάνθης το προηγούμενο διάστημα.
Ο σκοπός της περιοδείας αυτής ήταν τριπλός: κατ’ αρχήν να εορτασθεί η εορτή του Αγίου Ιωσήφ, προστάτη των Εκκλησιών Ξάνθης και Αλεξανδρούπολης, αλλά και της κοινότητας των Αδελφών του Αγίου Ιωσήφ της Εμφανίσεως στο Βόλο. Επίσης, να πραγματοποιηθεί η Σύναξη της Μεγάλης και Αγίας Τεσσαρακοστής στις ενορίες και τέλος, μέσα στα πλαίσια του Έτους της Πίστεως, ο Επίσκοπός μας, μετά από μία σύντομη κατήχηση, να παραδώσει το Σύμβολο της Πίστεως σε όλους τους πιστούς, σύμφωνα με τις Διατάξεις της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της χώρας μας.
Πιο συγκεκριμένα, το Σάββατο 16 Μαρτίου, ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε την Κοινότητα της Λάρισας στην οποία για άλλη μία φορά, διαπιστώθηκε η ζωντάνια αυτού του όμορφου πολυεθνικού μωσαϊκού που την απαρτίζει. Δεκάδες ενορίτες, όλοι από διαφορετικές χώρες, ψέλνουν και προσεύχονται μαζί, αλλά και «διασκεδάζουν» αλά ελληνικά. Αυτό το απέδειξε και η αδελφική συνεστίαση που ακολούθησε την ευχαριστιακή προσευχή και σύναξη.
Από την Σύναξη στην Κοινότητα της Λάρισας
Την Κυριακή 17 Μαρτίου οι Αδελφές του Αγίου Ιωσήφ της Εμφανίσεως, που από περισσότερα από 100 χρόνια διατηρούν το, μοναδικό πλέον, ιδιωτικό εκπαιδευτήριο στην περιοχή, θέλησαν να προσφέρουν μία πανηγυρική Λειτουργία προς τιμήν του προστάτη τους. Σ’ αυτήν συμμετείχε, όπως κάθε χρόνο, η πολυφωνική χορωδία του Δήμου Βόλου, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιάννη Καρκάλα, ο οποίος μελοποίησε στην ελληνική, τα σπουδαιότερα λατινικά μέρη της Θείας Λειτουργίας. Στη Λειτουργία έλαβαν μέρος οι δάσκαλοι, οι μαθητές του σχολείου και οι γονείς τους. Μία πολλή όμορφη εικόνα έδωσαν τα μικρά παιδιά του κατηχητικού που υπηρέτησαν την τελετή και αγκάλισαν, με τα λευκά τους ενδύματα, την Αγία Τράπεζα κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας.
Με τον εφημέριο, τις Αδελφές και μερικά από τα παιδιά του κατηχητικού
Ο Αρχιεπίσκοπος επέστρεψε στην έδρα του στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 21 Μαρτίου, όπου στον Καθεδρικό Ναό της Αμιάντου Συλλήψεως της Θεοτόκου, προσέφερε μία λατινική λειτουργία για τους μαθητές της Έλληνο-Γαλλικής Σχολής «Δελασάλ», στο πλαίσιο της θρησκευτικής επιμόρφωσης των νέων της Σχολής. Οι μαθητές λοιπόν της Α’ και Β’ Λυκείου, συνοδευόμενοι από την καθηγήτριά τους των θρησκευτικών, παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία, τη δομή της οποίας τους εξήγησε ο Αδελφός Νικόλαος των Χριστιανικών Σχολών. Ακολούθως ο Επίσκοπος απάντησε στα ερωτήματά τους και αναπτύχθηκε, ένας έξυπνος, σε πολλά σημεία, διάλογος.
Απαντώντας στους μαθητές της Σχολής «Δελασάλ»
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε τις Αδελφές Ιεραποστόλους της Αγάπης της Αγίας Τερέζας της Καλκούτα, στο Κέντρο κακοποιημένων γυναικών που διαχειρίζονται στη Θεσσαλονίκη. Εκεί διαπίστωσε δύο σημαντικά θέματα: 1ον ότι λόγω της κρίσεως αυξάνονται όλο και περισσότερο οι γυναίκες και τα παιδιά τους που πέφτουν θύματα κάθε μορφής κακοποίησης, γι’ αυτό και το κέντρο είναι υπερπλήρες αυτήν την στιγμή και 2ον πάντοτε λόγω της κρίσης, η εξωτερική βοήθεια έχει λιγοστέψει δραματικά. Οι Αδελφές πάντως διατηρούν απεριόριστη την πίστη τους στη Θεία Πρόνοια και όποιος διαβάζει αυτές τις γραμμές και έχει τη δυνατότητα κάποιας βοήθειας προς αυτό το ίδρυμα, να είναι βέβαιος πως η θυσία του θα πιάσει τόπο.
Το Σάββατο 23 Μαρτίου, ο Επίσκοπος, συνοδευόμενος από τον π. Γιάννους πραγματοποίησε τη Σύναξη της Τεσσαρακοστής στην Εκκλησία του Αγίου Παύλου Καβάλας. Μία πολύ παλαιά κοινότητα που κρατήθηκε ενωμένη χάρη στην παρουσία των Λαζαριστών, η παρουσία των οποίων παραμένει νωπή στη μνήμη καθολικών και ορθοδόξων και κύρια αυτή του π. Εδμόνδου Βουτσίνου.
Πιστοί από την Κοινότητα της Καβάλας
Την Κυριακή 24 Μαρτίου ο Επίσκοπος επισκέφθηκε διαδοχικά τις Εκκλησίες Αλεξανδρούπολης και Ξάνθης. Σε μία θαυμάσια ανοιξιάτικη μέρα, θέλησαν να ενωθούν μαζί του μία μεγάλη ομάδα προσκυνητών από τη Θεσσαλονίκη, συνοδευόμενοι από το νέο εφημέριο π. Γεώργιο. Ο Αρχιεπίσκοπος εκμεταλλεύθηκε την παρουσία των π.π. Γιάννους και Γεωργίου, για να παρουσιάσει, έστω και «μεταχρονολογημένα», το νέο Λειτουργό της Θράκης, αλλά και να ευχαριστήσει τον π. Γεώργιο για τις μέχρι σήμερα προσπάθειές του. Οι πιστοί είχαν την ευκαιρία να δουν τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί το τελευταίο διάστημα και κύρια την ριζική ανακαίνιση του κτιρίου της πρώην Μονής Φραγκισκανών, της νέας αίθουσας που συγκεντρώνονται οι πιστοί μετά τη Θ. Λειτουργία για ένα καφέ και το διαμέρισμα του Λειτουργού-ιερέα. Διαπίστωσαν όμως ότι ήρθε πλέον η ώρα να λάβει τη σειρά της και η Εκκλησία της Αλεξανδρούπολης, η οποία χρήζει μία σοβαρής ανακαίνισης, εσωτερικής και εξωτερικής. Για τον σκοπό αυτό ο Αρχιεπίσκοπος συναντήθηκε με έναν τοπικό ζωγράφο, ο οποίος ανέλαβε να κάνει μία μελέτη για την αποκατάσταση του τοιχογραφικού διακόσμου, αλλά και των υπόλοιπων εργασιών στεγανοποίησης που απαιτούνται.
Λειτουργία στον Άγιο Ιωσήφ Αλεξανδρουπόλεως
Σε ότι αφορά την Κοινότητα της Ξάνθης, αυτή έχει την ιδιαιτερότητα να απαρτίζεται και από έλληνες, και μάλιστα από κερκυραίους και συριανούς που βρίσκονται και εργάζονται στην περιοχή. Ο Αρχιεπίσκοπος τους ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους και ευλόγησε την όμορφη αυτή σύναξη που κρατά την φλόγα της Εκκλησίας μας αναμμένη στην ακριτική αυτή περιοχή.
Σε όλες τις κοινότητες ευχήθηκε μία καλή Τεσσαρακοστή και ενημέρωσε πως η Μεγάλη Σύναξη στον Καθεδρικό Ναό της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί στις 14 Απριλίου, ενώ τη Μεγάλη Δευτέρα ο Επίσκοπος θα ξαναβρεθεί στη Θεσσαλονίκη για την ευλογία των Αγίων Ελαίων για το Αποστολικό Βικαριάτο.
Σ