19 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο με την ευκαιρία της 50ης Επετείου Επισκοπικής Διακονίας του σεβ. Νικολάου

Την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023 η Ιερά Αρχιεπισκοπή Καθολικών Αθηνών κάλεσε τον Ιερό Κλήρο, τα Μοναχικά Τάγματα και τους πιστούς της Εκκλησιαστικής μας Επαρχίας σε Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο για να Ευχαριστήσουμε όλοι μαζί τον Θεό, για το δώρο της Ποιμαντορίας στην Επαρχία μας, του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου πρώην των εν Αθήναις Καθολικών π. Νικολάου Φώσκολου.

Στις 6.30 το απόγευμα μέσα σε έντονα φορτισμένη συγκινησιακή ατμόσφαιρα, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου, με την παρουσία Μοναχών όλων των Μοναχικών Ταγμάτων, συγγενών του Σεβασμιοτάτου και λαϊκών από όλες τις Ενορίες της Επαρχίας μας και όχι μόνο, πραγματοποιήθηκε Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στο οποίο προΐστατο ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος πρώην των εν Αθήναις Καθολικών π. Νικόλαος Φώσκολος και συλλειτούργησαν μαζί του όλα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος δηλαδή ο Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου, Επίσκοπος Σύρου-Θήρας-Κρήτης Σεβασμιότατος π. Πέτρος Στεφάνου, ο Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών Σεβασμιότατος π. Θεόδωρος Κοντίδης, ο Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας Σεβασμιότατος π. Γεώργιος Αλτουβάς, ο Αρχιεπίσκοπος Νάξου Τήνου Σεβασμιότατος π. Ιωσήφ Πρίντεζης, ο Έξαρχος των Ελληνορρύθμων Καθολικών Ελλάδος Σεβασμιότατος π. Εμμανουήλ Νιν, ο Έξαρχος των Αρμενίων Καθολικών Σεβασμιότατος π. Ιωσήφ Μπαζούζου, ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Καθολικών Αθηνών Σεβασμιότατος π. Σεβαστιανός Ροσσολάτος, ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Κερκύρας Σεβασμιότατος π. Ιωάννης Σπιτέρης, ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Νάξου Τήνου Σεβασμιότατος π. Νικόλαος Πρίντεζης, ο εκπρόσωπος του Αγίου Πατέρα Πάπα Φραγκίσκου, στην Ελλάδα Αποστολικός Νούντσιος Σεβασμιότατος π. Ιωάννης Ρωμαίος Παυλόφσκι, και όλοι σχεδόν οι Εφημέριοι-Ιερείς-Ιερομόναχοι-Διάκονοι της Επαρχίας μας αλλά και άλλων Εκκλησιαστικών Επαρχιών.

Ο Σεβασμιότατος π. Θεόδωρος στο Κήρυγμά του είπε:

Ευχαριστούμε το Θεό αγαπητοί αδελφοί, για την σπάνια χάρη να χορηγήσει στον Επίσκοπό μας Νικόλαο να γιορτάσει 50 χρόνια Αρχιεροσύνης.

Σας ευχαριστούμε και εσάς Σεβασμιότατε Νικόλαε για όλα αυτά τα χρόνια τα οποία αφιερώσατε στο Θεό, στην Εκκλησία και σε αυτή την τοπική Εκκλησία με αφοσίωση και θέσατε τις δυνάμεις σας στην υπηρεσία του λαού του Θεού.

Ευχόμαστε ο Θεός να σας δίνει ακόμα χρόνια για να μπορέσετε να υπηρετήσετε αυτή την Εκκλησία μέσα από την σοφία, μέσα από την πείρα σας, όπως βοηθήσατε και εμένα τους πρώτους μήνες που ανέλαβα τα νέα μου καθήκοντα ενθαρρύνοντάς με λέγοντας, είναι δύσκολοι οι πρώτοι μήνες αλλά με υπομονή και κουράγιο θα βρεις τον τρόπο και τον δρόμο σου. Πράγματι η πείρα και η σοφία σας μου στάθηκαν πολύτιμες εκείνη την πρώτη περίοδο.

Συγχρόνως αδελφοί, σύμφωνα με την επιθυμία του Επισκόπου Νικολάου, προσευχόμαστε σήμερα για τις Μοναχικές και Ιερατικές κλήσεις, ώστε ο Κύριος να χορηγήσει αφιερωμένους νέες και νέους οι οποίοι θα προσφέρουν τις δυνάμεις τους και τη ζωή τους στο Θεό και την Εκκλησία, δηλαδή στην υπηρεσία των πιστών και να συμμετέχουν στην αποστολή του Χριστού.

Όλοι βεβαίως γνωρίζουμε ότι όλοι οι Χριστιανοί είμαστε αφιερωμένοι στο Χριστό, όλη η Εκκλησία προσφέρει τον εαυτό της και δοξάζει μέσα από αυτή την προσφορά, δίνοντας την αγάπη και την αφοσίωσή της στον Κύριο και Θεό μας.

Συνέχισε αναφερόμενος στη έλλειψη τα τελευταία χρόνια κλήσεων τόσο Μοναχικών, όσο και Ιερατικών αλλά και τονίζοντας όσα πολλά προσέφερε ο Κύριος για όλους εμάς τα οποία αποτελούν και την πηγή της προσφοράς μας.

Ζήτησε από όλους μας να μεγαλώσουμε αυτή την προσφορά, φεύγοντας από το εγώ μας, από τα συμφέροντά μας, από τον εγωκεντρισμό μας και να υπηρετούμε περισσότερο τους άλλους παρά τον εαυτό μας.

Ολοκλήρωσε ο Σεβασμιότατος ζητώντας να μιμηθούμε και να μοιάσουμε στον Κύριο, ώστε να γίνουμε και εμείς, έστω για λίγο, αληθινή προσφορά για τους άλλους, να γευθούμε αυτή την ποιότητα της ζωής που έζησε ο Χριστός, την οποία μας δίδαξε, στην οποία μας κάλεσε, στην οποία μας ενισχύει.

Ο Θεός μας δίδαξε και μας έδειξε ότι ο δρόμος της ζωής είναι ο δρόμος της προσφοράς.

Ο Κύριος, ο Άγιος Θεός να μας αξιώσει να γίνουμε αληθινά μαθητές Του, αυθεντικά μιμητές Του στον δρόμο αυτόν ΑΜΗΝ!!!

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας και πριν την Ευλογία πήραν το λόγο ο π. Λέων Κισκίνης, ο οποίος διάβασε μήνυμα του Άγιου Πατέρα Πάπα Φραγκίσκου και ο Σεβασμιότατος π. Νικόλαος Πρίντεζης ο οποίος ευχαρίστησε τον Σεβασμιότατο π. Νικόλαο Φώσκολο εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου.

Ακολούθησε ο Σεβασμιότατος π. Νικόλαος Φώσκολος που είπε:

Αγαπητοί μου αδελφοί μετά από όσα ελέχθησαν αρκετά από τα οποία ήταν υπερβολικά, ειδικά από το Σεβασμιότατο Νικόλαο, εκ μέρους μου μία λέξη ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ !!

Ευχαριστώ πρώτα το Θεό Πατέρα ο οποίος με την χάρη του Αγίου Πνεύματος, πριν από 50 χρόνια με κατέστησε Ποιμένα της τοπικής αυτής Εκκλησίας του Υιού Του, και μου έδωσε αυτή τη δύναμη για 41 χρόνια να Τον υπηρετήσω ενεργά σε αυτή την τοπική Εκκλησία,

Ευχαριστώ όλους τους Συλλειτουργούς μου Αρχιερείς, ιδιαίτερα το Σεβασμιότατο εκπρόσωπο του Αγίου Πατρός, ευχαριστώ όλους τους Ιερείς και όλους εσάς αγαπητοί μου.

Όπως ο Πάπας Φραγκίσκος κάθε φορά τελειώνει τις ομιλίες του λέγοντας «μη λησμονείτε να προσεύχεστε για μας», σας παρακαλώ και εσείς να συνεχίσετε την προσευχή σας για μένα ώστε, όπως είχα πει και την ημέρα της παραιτήσεώς μου, εδώ και 9 χρόνια, προσεύχεστε ώστε να έχω τα τέλη της ζωής, αναίσχυντα, ειρηνικά και καλήν απολογία, όπως λέει η Προσευχή της Εκκλησίας.

Είθε η Παναγία μας, κάτω από την Σκέπη της οποίας, ζω τα τελευταία χρόνια ,κάτω από την σκιά του Τιμίου Σταυρού, να με βοηθά ώστε ότι μπορώ ακόμα να δώσω για την Εκκλησία, για το καλό των ψυχών ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!!

Ακολούθησε η Ευλογία του Σεβασμιοτάτου, οι αναμνηστικές φωτογραφίες και ο Σεβασμιότατος δέχθηκε τις Ευχές Αρχιερέων, Ιερέων, Μοναχών, συγγενών του και λαϊκών, παίρνοντας ο καθένας και ένα Ενθύμιο της Επετείου του.

Τέλος ένα μικρό κέρασμα για όλους στην Αίθουσα της Ενορίας, ολοκλήρωσε την έντονα χαρούμενη και συγκινησιακή αυτή τελετή για την Εκκλησιαστική μας Επαρχία.

Ο Κύριος να δίνει Υγεία στον Σεβασμιότατο π. Νικόλαο ώστε να συνεχίσει για πολλά ακόμα χρόνια να είναι «στήριγμα και παράδειγμα ζωής» για όλους μας.

«Κύριε Σε Ευχαριστώ και ζητώ το Έλεός Σου»

Λ.Ι.Β.

Προηγούμενο Άρθρο

Εορτή Χριστού Βασιλιά, Προστάτη της Νεολαίας, 25 Νοεμβρίου

Επόμενο Άρθρο

Συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος

You might be interested in …

Ενορία Αγίου Λουκά – Εβδομάδα Προσευχής για την Ενότητα των Χριστιανών

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η εβδομάδα από τις 18 ως τις 25 Ιανουαρίου είναι κάθε χρόνο αφιερωμένη στην προσευχή για την ενότητα των χριστιανών.                                          Στη Ενορία  Αγ. Λουκά Ηρακλείου Αττικής, προσπαθήσαμε να ζήσουμε αυτήν την ενότητα […]