7 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

«Προσδιορίζοντας το Ποιοι Είμαστε», 1η Συνάντηση της Young Caritas.

Μανρέσα, Πνευματικό Κέντρο

Ιεράς Μονής Πατέρων Ιησουιτών, Οινόη

12-15 Μαΐου 2023.

18 Μαΐου, 2023

Το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Μαΐου 2023, το Πνευματικό Κέντρο Ιησουιτών “Μανρέσα” στην Οινόη, άνοιξε τις πόρτες του στους Νέους της Κάριτας από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι με μεγάλη χαρά και ζήλο συμμετείχαν στην 1η συνάντηση Νέων της Κάριτας, που πραγματοποίησε η Κάριτας Ελλάς, με θέμα «Προσδιορίζοντας το Ποιοι Είμαστε».

Η τοποθεσία του Πνευματικού Κέντρου, σε συνδυασμό με την γαλήνια φύση που το περιβάλλει, προσέφερε τις ιδανικές συνθήκες για μια πρώτη – άτυπη – συγκέντρωση νέων, ηλικίας 18 έως 35 ετών, με επίκεντρο τους νέους και τον εθελοντισμό και σκοπό τη δημιουργία ομάδας νέων εθελοντών της Κάριτας Ελλάς, από τις διάφορες Καθολικές Επισκοπές στην Ελλάδα.

Με εφαλτήριο τη διάθεση για ανιδιοτελή προσφορά, η διήμερη συνάντηση είχε τόσο εκπαιδευτικό, όσο και οργανωτικό χαρακτήρα και περιελάμβανε παρουσιάσεις, συζητήσεις, παιχνίδια, προβολές, στιγμές προσεχής καθώς και την τέλεση της Θείας λειτουργίας, στο παρεκκλήσι του Πνευματικού Κέντρου.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας, μετά την αρχική μας γνωριμία, είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε σχετικά με την Κάριτας και το έργο της, να συζητήσουμε για τις κρίσεις και τις προκλήσεις στην Ελλάδα και τον κόσμο, καθώς και να αναστοχαστούμε για την αξία του εθελοντισμού στην κοινωνία μας σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, μέσα από τη συμμετοχή μας σε εκπαιδευτικά παιχνίδια και εργαστήρια, συζητήσαμε για τον εθελοντισμό και την οργάνωση εθελοντικών δράσεων, ενώ αναδύθηκε ο ρόλος των Νέων της Κάριτας, προς αυτόν τον σκοπό.

Κατά τη δεύτερη ημέρα, η ομάδα των Νέων της Κάριτας παρουσίασε τις δράσεις των επισκοπικών Κάριτας και τη συμμετοχή τους σε αυτές. Στη συνέχεια, προτεραιοποίησε τις θεματικές με τις οποίες επιθυμεί να ασχοληθεί το επόμενο έτος, προτείνοντας τις ιδέες της, μέσα από τη διεξαγωγή εργαστηρίου για τον σχεδιασμό μελλοντικών δράσεων.

Κατά το κλείσιμο της συνάντησης, προσδιορίστηκε το πλαίσιο για τα επόμενα βήματα της ομάδας, ενώ πραγματοποιήθηκε η αξιολόγηση του διημέρου. 

Συνολικά, η 1η Συνάντηση Νέων της Κάριτας, αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία για όλους, να περάσουμε χρόνο μακριά από τη φασαρία της καθημερινότητας, να βρεθούμε με παλιούς φίλους, να γνωρίσουμε νέους, και να σχεδιάσουμε ένα μέλλον προσφοράς προς τον συνάνθρωπο, μέσα από τις αξίες και το αίσθημα αλληλεγγύης που μπορεί να εμπνεύσει η Κάριτας στους νέους.

Εβελίνα Μανωλά
Υπεύθυνη Κοινωνικής Πολιτικής και Συνηγορίας e-mail: manola@caritas.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Ιταλία: Don Lorenzo Milani (27-5-1923/26-6-1967)

Επόμενο Άρθρο

H Αγία Έδρα καλεί τους Καθολικούς να φέρονται υπεύθυνα στα κοινωνικά δίκτυα

You might be interested in …

Ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο της ζωγραφικής

  Ένα Πινέλο Αφηγείται… Τα παιδιά του Κοινωνικού Κέντρου της Κάριτας Ελλάς στην Πλατεία Βάθης ταξίδεψαν για μία εβδομάδα στον κόσμο της ζωγραφικής. Με οδηγό τη γνωστή εικαστικό Εύη Φωτοπούλου, που είχε την επιμέλεια και […]

Δέκα οργανώσεις της Κάριτας ενώνουν τις δυνάμεις τους

ΚΑΡΙΤΑΣ ΕΛΛΑΣ   Τομέας ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ Δέκα οργανώσεις της Κάριτας ενώνουν τις δυνάμεις τους για να ενισχύσουν την ανταπόκρισή τους σε καταστάσεις  έκτακτης ανάγκης Κωνσταντινούπολη, 22-24 Οκτωβρίου 2012   Οι εθνικοί συντονιστές για την αντιμετώπιση   […]

Ξεκίνησε η Συνάντηση Αλληλεγγύης των φιλανθρωπικών οργανώσεων “Κάριτας” της Καθολικής Εκκλησίας Ιταλίας και Ελλάδας

«Το φαινόμενο των εξ Ανατολής προσφύγων και μεταναστών, ήταν τόσο απρόοπτο και τόσο μεγάλό που ξεπερνούσε τις δυνατότητες της Καριτας αλλά κι όλης της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα στην προσπάθεια της να προσφέρει κάτι ουσιώδες […]