20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Προσευχή για την ειρήνη από τους εκπροσώπους των χριστιανικών κοινοτήτων της Κέρκυρας

Το πρωί του Σαββάτου 12 Μαρτίου 2022, εκπρόσωποι των χριστιανικών κοινοτήτων της Κέρκυρας, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Γεωργίου Αλτουβά, συγκεντρώθηκαν στον ιστορικό ναό του Αγίου Γεωργίου, στο παλαιό φρούριο της Κέρκυρας, για να προσευχηθούν για την ειρήνη και την κατάπαυση του πυρός στη δοκιμαζόμενη Ουκρανία.

Ο ναός του Αγίου Γεωργίου, ένα μνημείο του 19ου αι., ιδρύθηκε από τη βρετανική διοίκηση για τις θρησκευτικές ανάγκες των στρατευμάτων που ανήκαν στην Εκκλησία της Αγγλίας ή σε άλλες ομολογίες της διαμαρτύρησης. Το 1864, με τη Συνθήκη παραχώρησης των Επτανήσων στο Βασίλειο της Ελλάδος, ο ναός μετετράπη σε ορθόδοξο, ενώ κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου,  καθολικοί ιερωμένοι των γαλλικών δυνάμεων, τον χρησιμοποίησαν για τις θρησκευτικές τους ανάγκες. Σημειολογικά, δεν θα μπορούσε να επιλεγεί ένας πιο κατάλληλος χώρος, και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας κα. Διαμάντω Ρηγάκου, στην ευθύνη της οποίας ανήκει το μνημείο, με μεγάλη προθυμία τον παραχώρησε για τη συνάντηση, την οποία, με μεγάλο ενδιαφέρον, κάλυψαν σε ζωντανή αναμετάδοση, αλλά και μέσω εκτενών δελτίων στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο, αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα τοπικά μέσα επικοινωνίας και ενημέρωσης.

Ύστερα από μία σύντομη εισαγωγή, ο σεβαστός Π. Γεώργιος Χανδρινός, εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, Παξών και διαποντίων νήσων, μεταφέροντας το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Νεκταρίου, ο οποίος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παραστεί, ανέφερε πως όλοι πρέπει «να παρακαλέσουμε ταπεινά τον οικτίρμονα Θεό να γίνει ίλεως και να φωτίσει, έστω και αυτή την ώρα όσους έχουν τη δύναμη να σταματήσουν τον θρίαμβο του κακού». «Ελπίζουμε», συνέχισε στο μήνυμά του ο Μητροπολίτης «ότι το παράδειγμά μας εδώ στην Κέρκυρα θα είναι ένα μήνυμα ότι οι άνθρωποι κληθήκαμε να συνυπάρχουμε, να συνδιαλεγόμαστε και να προστατεύουμε ο ένας τη ζωή του άλλου».

Εκ μέρους της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας, o Αιδέσιμος Μιλτιάδης Παντελιός αναφέρθηκε, με λόγο μεστό και βαθιά χριστιανικό, στα τεκταινόμενα, εκφράζοντας την ευχή να πρυτανεύσει η λογική, η ευαισθησία και η ειρήνη. Ακολούθως, ο πάστορας της Αγγλικανικής Εκκλησίας στην Κέρκυρα Jules Wilson, μετέφερε το μήνυμα των Αρχιεπισκόπων του Canterbury και York και προσευχήθηκε για την ειρήνη και για όλους εκείνους που διώκονται και υποφέρουν, παρακαλώντας «να ξαναγυρίσουμε στον Κύριο και να λάβουμε το δώρο του Θεού, να εργαστούμε για τη δικαιοσύνη του Θεού, να γνωρίσουμε τη συμφιλίωση του Θεού και να επιλέξουμε μονοπάτια όχι μίσους και καταστροφής, όχι βίας και εκδίκησης, αλλά τη δικαιοσύνη του Θεού, το έλεος και την ειρήνη».

Κλείνοντας, και πριν ολοκληρώσει με μία προσ – ευχή για να επιστρέψει η ειρήνη εκεί που μαστίζουν τα δεινά του πολέμου, ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος αναφέρθηκε στην περίοδο που διανύουμε, «σε μία από τις ιερότερες περιόδους τόσο του λειτουργικού έτους όσο και της ζωής κάθε χριστιανού και η καρδιά μας ματώνει, για άλλη μία φορά, από τις εικόνες μίσους, πόνου, οδύνης, απελπισίας και φόβου που μονοπωλούν την ενημέρωση τον τελευταίο καιρό. Διαρκώς κι ένας πόλεμος, σε κάθε γωνιά της γης, μία απειλή, μία διεκδίκηση, να προκαλεί και να πληγώνει. “Κάθε πόλεμος αφήνει τον κόσμο χειρότερο από ό,τι στην κατάσταση στην οποία τον βρήκε. Ο πόλεμος είναι πάντα μια αποτυχία της πολιτικής και της ανθρωπότητας, μια επαίσχυντη συνθηκολόγηση, μια ήττα ενώπιον των δυνάμεων του κακού”, έγραψε ο Πάπας Φραγκίσκος, επαναλαμβάνοντας ένα απόσπασμα της εγκυκλίου του για την ειρήνη “Fratelli tutti” (Όλοι οι αδελφοί), που δημοσιεύτηκε το 2020. Σήμερα, ο πόλεμος και η προσφυγιά εισβάλουν στα σπίτια μας καθημερινά, μέσα από τα μέσα επικοινωνίας και κοινωνικής δικτύωσης, πόσοι όμως ακόμα πόλεμοι και διωγμοί σιγοκαίουν, χρόνια τώρα, σε δεκάδες σημεία του πολύπαθου αυτού πλανήτη; Η Τεσσαρακοστή αδελφές και αδελφοί μου, «είναι ευνοϊκός καιρός προσωπικής και κοινοτικής ανανέωσης που μας οδηγεί στο Πάσχα του Ιησού Χριστού, ο οποίος πέθανε και αναστήθηκε. Για τη σαρακοστιανή πορεία του 2022 θα μας κάνει καλό να στοχαστούμε πάνω στην προτροπή του αποστόλου Παύλου προς τους Γαλάτες: «Ας μην κουραζόμαστε να κάνουμε το καλό, διότι αν δεν αποκάνουμε, θα θερίσουμε στον καιρό του. Οπότε, όσο έχουμε καιρό, ας κάνουμε το καλό σε όλους» μας λέει ο Πάπας στο Μήνυμά του για τη φετινή Τεσσαρακοστή. Ας αποτινάξουμε την απληστία και την υπερηφάνεια, ας δείξουμε πραγματικό ενδιαφέρον για τα βάσανα του άλλου, ας μεταστραφούμε, μοιραζόμενοι τα χαρίσματά μας με τους άλλους, «ΑΣ ΜΗΝ ΚΟΥΡΑΖΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ», ας μην κουραζόμαστε να προσευχόμαστε. Ας μην κουραζόμαστε να ξεριζώνουμε το κακό από τη ζωή μας. Ας μην κουραζόμαστε να ζητούμε συγχώρεση στο Μυστήριο της Μετάνοιας και της Συμφιλίωσης. Ας μην κουραζόμαστε να κάνουμε το καλό με ενεργή αγάπη προς τον πλησίον».

Την συνάντηση πλαισίωσε το διεθνώς βραβευμένο παιδικό τμήμα της Χορωδίας Κέρκυρας με δύο σχετικούς ύμνους, που προκάλεσαν έντονη συγκίνηση σε όλους εκείνους που πιστεύουν, ότι καλώς η Εκκλησία δεν μένει σιωπηρή μπροστά στην αδικία, στον πόνο και στην εκμετάλλευση. «Είπε κάποτε ένας σοφός» μας είπε κλείνοντας την εκδήλωση, ένα μικρό κορίτσι, προσφέροντας ένα κλαδί ελιάς στους εκπροσώπους των χριστιανικών κοινοτήτων, ότι «όταν η δύναμη της αγάπης, υπερνικήσει την αγάπη για δύναμη, τότε ο κόσμος θα γνωρίσει την ειρήνη».

Την εκδήλωση, μπορείτε να την παρακολουθήσετε στον σύνδεσμο:

Προηγούμενο Άρθρο

Αλληλεγγύη στα σύνορα, αλληλεγγύη χωρίς σύνορα

Επόμενο Άρθρο

Μια σκέψη για τη Τεσσαρακοστή: «όχι μόνο με ψωμί», του σεβαμ. Ιωάννη Σπιτέρη

You might be interested in …

ΚΕΡΚΥΡΑ: Η Πανήγυρη του Αγίου Πίου στη Μεσογγή

Μεγάλος αριθμός πιστών, όπως έχουμε πια συνηθίσει να βλέπουμε, συγκεντρώθηκαν στην Εκκλησία της Μεσογγής, την αφιερωμένη στον Άγιο Πίο για να τον γιορτάσουν και να προσευχηθούν με πίστη.

Κέρκυρα : Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα του σεβ/του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιωάννη

Το Χριστουγεννιάτικο Μηνυμα του σεβασμιοτάτου καθολικού Αρχιεπισκόπου Κερκύρας, Ζακύνθου – Κεφαλληνίας, Μητροπολίτου Ιονίων Νήσων και Ηπείρου και Τοποτηρητού του Αποστολικού Βικαριάτου Θεσσαλονίκης  Ιωάννη.