Οι Εκκλησίες και οι Μητροπόλεις σε όλη την Ευρώπη αναζητούν τους πλέον αποτελεσματικούς τρόπους για να ανταποκριθούν στην πρόσκληση του πάπα Φραγκίσκου.
Η έκκληση του Πάπα να ανοίξουν τις πόρτες των ενοριών για να καλωσορίσουν τους πρόσφυγες που εισέρχονται στην Ευρώπη σε αναζήτηση ενός ασφαλούς καταφυγίου ειρήνης έχει αγγίξει τις καρδιές των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών. Σ’ όλη την ήπειρο, από βορρά μέχρι νότο, οι επίσκοποι ανταποκρίθηκαν στον πάπα Φραγκίσκο με την πλήρη στήριξή τους στην έκκλησή του. Αυτές οι Εκκλησίες ζουν από κοντά, στην πρώτη γραμμή της υποδοχής και της ανακούφισης των προσφύγων εδώ και πολύ καιρό. Έτσι, η έκκληση άγγιξε τις ήδη ευαίσθητες χορδές. Είναι κοινή διαπίστωση ότι η κρίση είναι βέβαιο ότι θα είναι μακρά και περίπλοκη, και ότι οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που αναλαμβάνει η Εκκλησία, δεν είναι αρκετές. Αυτό που απαιτείται είναι μια σοβαρή δέσμευση εκ μέρους των εθνικών κυβερνήσεων και από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της.
Γαλλία, η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν είναι αρκετή. Τα ατυχήματα και οι θάνατοι των προσφύγων στο Καλαί στην προσπάθειά τους να διαπλεύσουν τη Μάγχη, οι εικόνες των μεταναστών στην Ventimiglia που περιμένουν να περάσουν τα ιταλογαλλικά σύνορα, η εκκένωση των μεταναστών από το Παρίσι … Για χρόνια, οι επισκοπές στη Γαλλία, οι ενορίες, οι θρησκευτικές κοινότητες, και τα μοναστήρια έχουν ανοίξει τις πόρτες τους. Υπό το πρίσμα αυτής της εμπειρίας, που αναπτύχθηκε επί τόπου, οι Γάλλοι έχουν υπογραμμίσει τη σημασία να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της μετανάστευσης με «ειδικές ικανότητες» και με τους κατάλληλους «πόρους» εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος. Σε μια μακροσκελή ανακοίνωση που εξέδωσε το Μόνιμο Συμβούλιο, που υπογράφεται από τον Πρόεδρό του, σεβασμιότατο Georges Pontier, οι επίσκοποι επιβεβαιώνουν ότι επικροτούν την έκκληση του Πάπα «με χαρά», αλλά την ίδια στιγμή τονίζουν ότι «η υποδοχή των μεταναστών είναι συχνά δύσκολη λόγω της έλλειψης πόρων. Υπάρχουν πολλά εμπόδια και διοικητικές καθυστερήσεις» και η διαδικασία ένταξης «είναι πολύ δύσκολη». Με άλλα λόγια, οι μεταναστευτικές ροές προκαλούν μια «νέα δυναμική». Για τους λόγους αυτούς, «η απλή προσφυγή στην ιδιωτική πρωτοβουλία είναι ανεπαρκής για να λύσει το ζήτημα των προσφύγων. Είναι απαραίτητο να προωθηθούν ενέργειες που αφορούν τις ζωντανές δυνάμεις της εθνικής μας κοινότητας». Μια δέσμευση που θα υποστηρίζεται σε διεθνές επίπεδο είναι να καταργήσουμε τις βασικές αιτίες των συγκρούσεων στις χώρες προέλευσης.
Ηνωμένο Βασίλειο, έκκληση προς την κυβέρνηση. Στο Λονδίνο, έξω από τον καθεδρικό ναό του Westminster, πραγματοποιήθηκε, αμέσως μετά την έκκληση του Πάπα, αγρυπνία προσευχής για τους πρόσφυγες που χτυπούν την πόρτα της Ευρώπης. Και εδώ η Καθολική Εκκλησία της Αγγλίας και της Ουαλίας διαβεβαίωσε τον πάπα Φραγκίσκο για την πλήρη διαθεσιμότητα της Εκκλησίας «να φανεί γενναιόδωρη στην υποστήριξη των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος του Westminster, Καρδινάλιος Vincent Nichols. Ο Καρδινάλιος προέτρεψε την κυβέρνηση Κάμερον για την ανάληψη πρωτοβουλιών. «Καλούμε την κυβέρνηση να ανταποκριθεί θετικά σε αυτή την κρίση και να παράσχει τους αναγκαίους πόρους και χρηματοδοτήσεις για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής υποδοχής και της μακροπρόθεσμης επανεγκατάστασης αυτών των απελπισμένων ανθρώπων. Θα συνεργαστούμε τόσο με την κυβέρνηση όσο και με τις άλλες αρμόδιες αρχές για την αντιμετώπιση αυτής της σοβαρής πρόκλησης».
Δέσμευση στην Ελβετία. Και η Ελβετία αναζητεί τρόπους για να δώσει συγκεκριμένη απάντηση στην έκκληση του Αγίου Πατέρα. Ο επίσκοπος Λωζάνης, Γενεύης και Φράιμπουργκ, σεβ/τατος Charles Morerod, αποφάσισε να αφιερώσει το επόμενο συμβούλιο των επισκόπων στην πρόταση του πάπα Φραγκίσκου, ενώ τις τελευταίες ημέρες οι επίσκοποι ασχολήθηκαν με το θέμα της μετανάστευσης κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου τους. Το πιλοτικό πρόγραμμα «Osons l’accueil», που υλοποιείται με διαχριστιανική συνεργασία και βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο, έχει ως στόχο την πλήρη διαθεσιμότητα των Εκκλησιών να βοηθήσουν τη χώρα στο θέμα της υποδοχής.
Από το Βέλγιο στην Ουγγαρία. Το Βέλγιο βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στο μέτωπο της αλληλεγγύης και των «ανοικτών θυρών». Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών Η Ι. Σύνοδος των Καθολικών Επισκόπων του Βελγίου επανέλαβε την έκκληση της Caritas Internationalis προς τους ιδιοκτήτες των κενών κατοικιών ώστε να καταστούν αυτές διαθέσιμές για τη φιλοξενία μεταναστών. Ως αποτέλεσμα, 250 σπίτια έγιναν διαθέσιμα, όπως έγινε γνωστό πριν από λίγες ημέρες. Την επομένη της έκκλησης του Πάπα ο σεβ/τατος Guy Harpigny, επίσκοπος της Tournai, χρησιμοποίησε σκληρά λόγια για να αμβλύνει τις διαμάχες σχετικά με το ζήτημα των μετακινούμενων. «Στις περισσότερες περιπτώσεις -υποστήριξε- αυτές οι οικογένειες αναζητούν ένα καταφύγιο για να επιβιώσουν». Προσπαθούν να ξεφύγουν από καταστάσεις κινδύνου και η μόνη τους επιλογή είναι η επιλογή μεταξύ «του θανάτου και τη δυνατότητας να ζήσουν αλλού». Στην Ουγγαρία, μια χώρα διέλευσης μεταναστών προς τη Δυτική Ευρώπη, οι επίσκοποι απάντησαν με επιστολή που εστάλη απευθείας στον πάπα Φραγκίσκο: «Σας ευχαριστούμε με όλη την καρδιά μας για τα λόγια σας κατά τη διάρκεια της προσευχής Angelus της τελευταίας Κυριακής», γράφουν ο Καρδινάλιος Péter Erdö και ο Επίσκοπος András Veres, νεοεκλεγείς πρόεδρος, εξ ονόματος όλων. «Τα λόγια σας μας μας ενθαρρύνουν για να συνεχίσουμε το έργο που έχει ήδη αρχίσει».