21 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Προτροπή του πάπα Φραγκίσκου για ηθική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Ενώ αναγνωρίζει τα οφέλη της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης, ο πάπας Φραγκίσκος σημειώνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη εγείρει σοβαρά ερωτήματα και πρέπει να χρησιμοποιείται ηθικά και υπεύθυνα για την προώθηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και του κοινού καλού.

Τις αναφορές στην τεχνητή νοημοσύνη έκανε στους “Διαλόγους της Μινέρβα”, μια υψηλού επιπέδου ετήσια συνάντηση επιστημόνων και ειδικών, που διοργανώθηκε από την Ποντιφική Σύνοδο για την Παιδεία και τον Πολιτισμό, τη Δευτέρα 27 Μαρτίου στο Βατικανό.

Το συνέδριο συγκεντρώνει ειδικούς από τον κόσμο της τεχνολογίας -επιστήμονες, μηχανικούς, επιχειρηματίες, δικηγόρους και φιλοσόφους- και εκπροσώπους της Εκκλησίας -εκκλησιαστικούς αξιωματούχους, θεολόγους και ηθικολόγους- με στόχο τη μελέτη και την προώθηση της μεγαλύτερης συνειδητοποίησης των κοινωνικών και πολιτιστικών επιπτώσεων των ψηφιακών τεχνολογιών, ιδίως της τεχνητής νοημοσύνης.  

Υπεύθυνη χρήση της τεχνολογίας

Ο Πάπας ανέφερε ότι εκτιμά ιδιαίτερα αυτόν τον συνεχιζόμενο διάλογο, ιδίως επειδή αφορά τη συζήτηση σχετικά με την υπεύθυνη χρήση της τεχνολογίας, μια συζήτηση, όπως είπε, «ανοιχτή στις θρησκευτικές αξίες». 

 «Είμαι πεπεισμένος ότι ο διάλογος μεταξύ πιστών και αλλόθρησκων για θεμελιώδη ζητήματα ηθικής, επιστήμης και τέχνης και για την αναζήτηση του νοήματος της ζωής είναι ένας δρόμος προς την ειρήνη και την ολοκληρωμένη ανθρώπινη ανάπτυξη».

Η τεχνολογία υπήρξε και εξακολουθεί να είναι, είπε, «εξαιρετικά ευεργετική» για την ανθρώπινή μας οικογένεια, ιδίως στους τομείς της ιατρικής, της μηχανικής και των επικοινωνιών.
Αναγνωρίζοντας τα πρακτικά οφέλη της επιστήμης και της τεχνολογίας, σημείωσε, «τα βλέπουμε και ως απόδειξη της δημιουργικότητας των ανθρώπινων όντων και της ευγένειας της κλήσης τους να συμμετέχουν υπεύθυνα στη δημιουργική δράση του Θεού».

Ενεργώντας ηθικά

«Από αυτή την άποψη», είπε, «είμαι πεπεισμένος ότι η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης έχει τη δυνατότητα να συμβάλει με θετικό τρόπο στο μέλλον της ανθρωπότητας».  
«Ταυτόχρονα», προειδοποίησε ο πάπας Φραγκίσκος, «είμαι βέβαιος ότι αυτή η δυνατότητα θα αξιοποιηθεί μόνο εάν υπάρχει μια συνεχής και συνεπής δέσμευση εκ μέρους εκείνων που αναπτύσσουν αυτές τις τεχνολογίες να ενεργούν ηθικά και υπεύθυνα».  

«Είναι καθησυχαστικό να γνωρίζουμε ότι πολλοί άνθρωποι σε αυτούς τους τομείς εργάζονται για να διασφαλίσουν ότι η τεχνολογία παραμένει ανθρωποκεντρική, ηθικά θεμελιωμένη και κατευθυνόμενη προς το καλό».

Εξέφρασε την εκτίμησή του για τη συναίνεση που έχει προκύψει, σχετικά με την ανάγκη οι «διαδικασίες ανάπτυξης» να «σέβονται αξίες όπως η ένταξη, η διαφάνεια, η ασφάλεια, η ισότητα, η ιδιωτικότητα και η αξιοπιστία».  Χαιρέτισε επίσης τις προσπάθειες των διεθνών οργανισμών για τη ρύθμιση αυτών των τεχνολογιών, έτσι ώστε «να προάγουν την πραγματική πρόοδο, συμβάλλοντας, δηλαδή, σε έναν καλύτερο κόσμο και μια αναπόσπαστα υψηλότερη ποιότητα ζωής».

Η εγγενής αξιοπρέπεια κάθε άνδρα και κάθε γυναίκας

«Θα ήθελα, λοιπόν, να σας ενθαρρύνω, κατά τις συζητήσεις σας, να καταστήσετε την εγγενή αξιοπρέπεια κάθε άνδρα και κάθε γυναίκας βασικό κριτήριο για την αξιολόγηση των αναδυόμενων τεχνολογιών, αυτές να αποδειχθούν ηθικά ορθές στο βαθμό που συμβάλλουν στο σεβασμό αυτής της αξιοπρέπειας και στην αύξηση της έκφρασής της σε κάθε επίπεδο της ανθρώπινης ζωής».

«Με ανησυχεί το γεγονός ότι τα μέχρι σήμερα στοιχεία δείχνουν ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες έχουν αυξήσει την ανισότητα στον κόσμο μας», σημείωσε. Ορισμένα ερωτήματα, επέμεινε ο Πάπας, πρέπει να τεθούν. 

«Είναι οι εθνικοί και διεθνείς θεσμοί μας σε θέση να καταστήσουν τις εταιρείες τεχνολογίας υπεύθυνες για τον κοινωνικό και πολιτιστικό αντίκτυπο των προϊόντων τους;  Υπάρχει κίνδυνος η αυξημένη ανισότητα να υπονομεύσει την αίσθηση της ανθρώπινης και κοινωνικής αλληλεγγύης;  Θα μπορούσαμε να χάσουμε την αίσθηση ότι έχουμε ένα κοινό πεπρωμένο;».

Ο πραγματικός μας στόχος, είπε, πρέπει να είναι η ανάπτυξη της επιστημονικής και τεχνολογικής καινοτομίας να συνοδεύεται από μεγαλύτερη ισότητα και κοινωνική ένταξη. 

Τα δεδομένα δεν μπορούν να μετρήσουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια

«Η έννοια της εγγενούς ανθρώπινης αξιοπρέπειας απαιτεί να αναγνωρίσουμε και να σεβαστούμε το γεγονός ότι η θεμελιώδης αξία ενός ατόμου δεν μπορεί να μετρηθεί μόνο με δεδομένα», είπε ο Πάπας.

«Κατά τη λήψη κοινωνικών και οικονομικών αποφάσεων», συνέχισε, «θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην ανάθεση κρίσεων σε αλγόριθμους που επεξεργάζονται δεδομένα, τα οποία συχνά συλλέγονται κρυφά, σχετικά με τη σύσταση και την προηγούμενη συμπεριφορά ενός ατόμου».

Προειδοποίησε ότι τα δεδομένα αυτά μπορούν να «μολυνθούν» από κοινωνικές προκαταλήψεις και διακρίσεις.  «Η προηγούμενη συμπεριφορά ενός ατόμου», σημείωσε, «δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για να του αρνηθεί την ευκαιρία να αλλάξει, να αναπτυχθεί και να συνεισφέρει στην κοινωνία».

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους αλγόριθμους να περιορίσουν ή να εξαρτήσουν το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ή να αποκλείσουν τη συμπόνια, το έλεος, τη συγχώρεση και, πάνω απ’ όλα, την ελπίδα ότι οι άνθρωποι είναι σε θέση να αλλάξουν».

Ο πάπας Φραγκίσκος έκλεισε προσφέροντας τις ευχές του και ευχαριστώντας τους παρευρισκόμενους για τις προσπάθειές τους να ακούσουν και να προβληματιστούν από τις συνεισφορές του άλλου. 

πηγή : vaticannews.va

Προηγούμενο Άρθρο

Παντηνιακός Δρόμος Του Σταυρού

Επόμενο Άρθρο

Ανθρώπινο δικαίωμα η πρόσβαση σε καθαρό, πόσιμο νερό

You might be interested in …

Πνευματική Διαθήκη Του Πάπα Βενεδίκτου ΙΣΤ’

29 Αυγούστου 2006 Η πνευματική μου διαθήκη Αν αυτήν την τελευταία ώρα της ζωής μου κοιτάξω πίσω στις δεκαετίες που περιδιάβηκα, πρώτα βλέπω πόσους λόγους έχω για να ευχαριστήσω. Ευχαριστώ πριν από κάθε άλλο τον […]

Έκκληση του πάπα Φραγκίσκου για ειρήνη

Ο πάπας Φραγκίσκος απευθύνει έκκληση για ειρήνη στους Αγίους Τόπους και λέει ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά επαναλαμβάνει ότι η βία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συμβάλει […]

“Θα είστε μάρτυρές μου” (Πράξεις 1,8), Μήνυμα του Αγίου Πατέρα Φραγκίσκου για την Παγκόσμια Ημέρα Ιεραποστολών [2022]

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές! Τα λόγια αυτά ανήκουν στην τελευταία συνομιλία του αναστημένου Ιησού με τους μαθητές του, πριν αναληφθεί στον ουρανό, όπως περιγράφεται στις Πράξεις των Αποστόλων: “Θα λάβετε δύναμη από το Άγιο Πνεύμα […]