8 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Στην Πόλη και στον Κόσμο

Μετά τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής του Πάσχα, ο Πάπας Φραγκίσκος έδωσε την παραδοσιακή ευλογία στην Πόλη της Ρώμης και σε όλο τον Κόσμο. Στο μήνυμά του ζήτησε την καθολική και άμεση κατάπαυση του πυρός, καθώς και τον τερματισμό της κατασκευής όπλων. Στη συνέχεια επικαλέστηκε τη βοήθεια του Αναστάντος Κυρίου αυτή την περίοδο υγειονομικής κρίσης και πολλών άλλων λησμονημένων έκτακτων αναγκών.
 
Να εξαλείψουμε από αυτή την εποχή και από κάθε εποχή λέξεις όπως αδιαφορία, εγωισμός, διαίρεση και λήθη, να σταματήσουν οι συγκρούσεις με μια παγκόσμια κατάπαυση του πυρός, να χαλαρώσουν οι διεθνείς κυρώσεις μειώνοντας, αν όχι και παραγράφοντας το δημόσιο χρέος, έτσι ώστε κάθε κράτος να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να φροντίσει τους πολίτες του. Αυτό ζήτησε ο Πάπας πριν την ευλογία Urbi et Orbi, που για πρώτη φορά στην ιστορία δόθηκε από το εσωτερικό της Βατικανής Βασιλικής. Και παρότι δεν υπήρχαν φέτος πιστοί στην Πλατεία Αγίου Πέτρου για να τον δουν στoν Εξώστη των Ευλογιών, το πασχαλινό του μήνυμα μεταδόθηκε τηλεοπτικά παγκοσμίως, κι έφτασε δυναμικά σε κάθε γωνιά του πλανήτη, που σήμερα μαστίζεται από την πανδημία, μαζί με τη φωνή της Εκκλησίας που αναγγέλλει σε όλους: “Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη!”.
Δεν είναι μια απλή ευχή, ούτε μια μαγική φόρμουλα που κάνει τα προβλήματα να εξαφανιστούν, αλλά – επαναλαμβάνει ο Πάπας, πριν διευρύνει το βλέμμα του στις πέντε ηπείρους – αυτή είναι η βεβαιότητα της αγάπης που κερδίζει στη μονομαχία με τον θάνατο, του καλού που θριαμβεύει επί του κακού, και αυτή είναι “η αποκλειστική σφραγίδα της δύναμης του Θεού”. Και είναι ακριβώς αυτή την απελευθερωτική δύναμη, μαζί με την “εξάπλωση της ελπίδας”, που επικαλείται ο Πάπας επάνω στην τραυματισμένη ανθρωπότητα και προσβεβλημένη από έναν θανατηφόρο ιό, που έχει ήδη προκαλέσει πάρα πολλά θύματα κι έχει γονατίσει την οικονομία ολόκληρων εθνών.
 
Ο Θεός δεν μας αφήνει μόνους
Η πρώτη σκέψη του Ποντίφικα είναι ακόμη μια φορά για τους ασθενείς, τους νεκρούς και τις οικογένειές τους. Για τους πιο ευπαθείς, όπως τους ηλικιωμένους, για όποιον ζει στους οίκους φροντίδας, στα στρατόπεδα, στις φυλακές:
«Για πολλούς αυτό είναι ένα Πάσχα μοναχικό, το οποίο βιώνουμε ανάμεσα στο πένθος και τις πολλές δυσκολίες που προκαλεί η πανδημία, από τη σωματική ταλαιπωρία μέχρι τα οικονομικά προβλήματα. Αυτή η νόσος δεν μας στέρησε μόνο ό,τι αγαπάμε, αλλά και τη δυνατότητα να αντλήσουμε προσωπικά την παρηγοριά που πηγάζει από τα Ιερά Μυστήρια, ειδικά της Θείας Ευχαριστίας και της Συμφιλίωσης. Σε πολλές χώρες δεν ήταν δυνατό να προσέλθει κανείς σε αυτά τα Μυστήρια, αλλά ο Κύριος δεν μας άφησε μόνους! Παραμένοντας ενωμένοι στην προσευχή, είμαστε βέβαιοι ότι Αυτός έβαλε επάνω μας το χέρι Του, επαναλαμβάνοντάς με σθένος: μην φοβάσαι!».
 
Να χαλαρώσουν οι διεθνείς κυρώσεις
Ο Πάπας δεν ξεχνά να επικαλεστεί τον Αναστάντα Χριστό για να βοηθήσει γιατρούς και νοσηλευτές, καθημερινούς ήρωες, που δίνουν μαρτυρία φροντίδας και αγάπης μέχρι τη θυσία της ζωής τους· τις δυνάμεις τις τάξης και όσους εργάζονται για να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες βασικές υπηρεσίες· όσους χάνουν την εργασία τους και όσους έχουν πολιτικές ευθύνες, ώστε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να μπορέσουν όλοι, συμπεριλαμβανομένων των φτωχών, των προσφύγων και των αστέγων, να διάγουν μια αξιοπρεπή ζωή. Ο Πάπας Φραγκίσκος ζητά επίσης να εξοβελιστεί η αδιαφορία για τους πιο αδύναμους και για όσους ζουν στις περιφέρειες του κόσμου, και να υπάρξει μέριμνα ώστε αυτοί οι αδελφοί μας να έχουν τη δυνατότητα επαρκούς υγειονομικής περίθαλψης.
«Λαμβανομένων υπόψη των περιστάσεων, ας χαλαρώσουν επίσης οι διεθνείς κυρώσεις που αναστέλλουν τη δυνατότητα των χωρών να παράσχουν επαρκή στήριξη στους πολίτες τους, ώστε όλα τα κράτη, ιδίως τα φτωχότερα, να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις μεγαλύτερες ανάγκες της στιγμής, με τη μείωση, αν όχι την παραγραφή, του χρέους που επιβαρύνει τους ισολογισμούς τους».
 
Η θετική πρόκληση για την Ευρώπη
Επομένως, όχι αδιαφορία, αλλά ενότητα, όχι εγωισμός, αλλά αλληλεγγύη, διότι η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε – εξηγεί ο Πάπας Φραγκίσκος – επηρεάζει τον καθένα χωρίς να κάνει διαφορές μεταξύ των ανθρώπων. Και ακριβώς στο όνομα της αλληλεγγύης, ο Πάπας αφυπνίζει την Ευρώπη και τα κράτη μέλη της, προτρέποντάς τους να ξεπεράσουν παλιές και νέες αντιπαλότητες και να υποστηρίξουν ο ένας τον άλλον.
«Σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει μια ιστορική πρόκληση, από την οποία θα εξαρτηθεί όχι μόνο το δικό της μέλλον, αλλά και το μέλλον ολόκληρου του κόσμου. Η Ευρώπη ας μην χάσει την ευκαιρία να δώσει περαιτέρω αποδείξεις αλληλεγγύης, ακόμη και προστρέχοντας σε καινοτόμες λύσεις. Η εναλλακτική λύση είναι μόνο ο εγωισμός των ιδιαίτερων συμφερόντων και ο πειρασμός μιας επιστροφής στο παρελθόν, με  κίνδυνο να δοκιμαστεί σοβαρά η ειρηνική συνύπαρξη και η ανάπτυξη των επόμενων γενεών».
 
Παύση των συγκρούσεων και της εμπορίας όπλων
Η ανεξέλεγκτη εξάπλωση του Covid-19 που δεν γνωρίζει σύνορα, ωθεί τον Πάπα Φραγκίσκο, πριν την ευλογία στην Πόλη και τον Κόσμο, να ζητήσει ξανά – όπως ήδη έγινε κατά τη διάρκεια της προσευχής Άγγελος Κυρίου της 29ης Μαρτίου – «μια παγκόσμια και άμεση κατάπαυση του πυρός σε όλες τις γωνιές του κόσμου», ξεκινώντας από τη Συρία που αιμορραγεί από 9 χρόνια πολέμου και 384.000 θανάτους. Στη συνέχεια, η Υεμένη, το Ιράκ, ο Λίβανος, η Ουκρανία και πολλά μέρη στην Αφρική που χτυπήθηκαν από τη μανία της τρομοκρατίας, χωρίς να ξεχνάμε την εξαντλητική σύγκρουση που διαιρεί τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους: «Ας είναι αυτή η εποχή – λέει ο Πάπας – ώστε να ξαναρχίσουν τον διάλογο για να βρουν μια σταθερή και βιώσιμη λύση που να επιτρέπει και στους δύο να ζουν ειρηνικά».
«Ο Χριστός, η ειρήνη μας, ας φωτίσει εκείνους που έχουν ευθύνη στις συγκρούσεις, ώστε να έχουν το θάρρος να προσχωρήσουν στην έκκληση για μια παγκόσμια και άμεση κατάπαυση του πυρός σε όλες τις γωνιές του κόσμου. Δεν είναι αυτός ο καιρός για να συνεχίσουμε να κατασκευάζουμε και να εμπορεύουμε όπλα, δαπανώντας τεράστια χρηματικά κεφάλαια που θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για να θεραπεύσουν τους ανθρώπους και να σώσουν ζωές».
 
Να μην παραδοθούμε στη λήθη
Να εξοβελιστούν λοιπόν οι διαιρέσεις αλλά και η λήθη, διότι ο κίνδυνος σε μια κατάσταση όπως αυτή που βιώνουμε, σημειώνει ο Πάπας Φραγκίσκος, είναι να παραδώσουμε στη λήθη πολλές άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, πολέμους, λιμούς, ξηρασίες, που έχουν ως αποτέλεσμα να προκαλούνται κύματα βασανισμένων ανθρώπων, προσφύγων, εκτοπισμένων, πεινασμένων. Ο Πάπας αναφέρει πρώτα τις ανθρωπιστικές κρίσεις στην Ασία και την Αφρική, όπως στην περιοχή του Cabo Delgado, στη Βόρεια Μοζαμβίκη, περνώντας έπειτα από τη Μεσόγειο και φθάνοντας στη δική του Λατινική Αμερική.
«Ο Κύριος της ζωής […] ας παράσχει προστασία στους τόσους πολλούς μετανάστες και πρόσφυγες, πολλοί εκ των οποίων είναι παιδιά, και που ζουν σε αφόρητες συνθήκες, ειδικά στη Λιβύη και στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Και δεν θέλω να ξεχάσω το νησί της Λέσβου. Ας βοηθήσει τη Βενεζουέλα να φθάσει σε συγκεκριμένες και άμεσες λύσεις, με στόχο να επιτραπεί η διεθνής βοήθεια προς τον πληθυσμό που υποφέρει εξαιτίας της σοβαρότατης πολιτικής, κοινωνικοοικονομικής και υγειονομικής κατάστασης».
Μετά την ανακοίνωση της χορήγησης πλήρων λυσίπονων σε όσους είναι συνδεδεμένοι μέσω της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, ο Πάπας Φραγκίσκος έδωσε την ευλογία Urbi et Orbi.
 
Πηγή: Vatican News
Μετάφραση: π.Λ/Kantam.gr
Προηγούμενο Άρθρο

Αρχιεπισκοπή Καθολικών Αθηνών: Διαδικτυακές μεταδόσεις της Μ. Εβδομάδας

Επόμενο Άρθρο

H σιωπή των ναών θα είναι όπως η σιωπή του Τάφου

You might be interested in …

Ο Πάπας προσφέρει θάρρος και ελπίδα στους κατοίκους των παραγκουπόλεων στο Ναϊρόμπι

Ο πάπας Φραγκίσκος άρχισε την τελευταία ημέρα της παραμονής του στην Κένυα πηγαίνοντας στην παραγκουπόλη Kangemi, στην καρδιά του Ναϊρόμπι. Μιλώντας στους κατοίκους της τους υπενθύμισε ότι ο Κύριος ποτέ δεν τους ξεχνά.

Πάπας Φραγκίσκος: Η φτώχεια πλήττει πάρα πολλές οικογένειες

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας Γενικής Ακρόασης, ο Πάπας συνέχισε τις κατηχητικές ομιλίες του για την οικογένεια ανοίγοντας τις σκέψεις του σε μια νέα διάσταση: τις δυσκολίες και τα προβλήματα που θέτουν τις οικογένειες […]

Έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να μη σημειωθούν άλλα ναυάγια μεταναστών

Έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να μη σημειωθούν άλλα ναυάγια μεταναστών απηύθυνε ο πάπας Φραγκίσκος, μιλώντας την Κυριακή το μεσημέρι στους πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου για την προσευχή «Regina Coeli».  […]