29 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Συνάντηση επιμόρφωσης σχετικά με τη Συνοδικότητα

Meylan-Grenoble, 4-6 Ιουλίου 2024

Είχα την ευκαιρία στις αρχές Ιουλίου από τις 4 έως τις 6, να βρεθώ στην Grenoble, στην περιοχή του Meylan, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε από την Καθολική Ιεραρχία της Γαλλίας για την επιμόρφωση στελεχών των ενοριών με θέμα: «Ποιες διοικητικές πρακτικές για να ζήσουμε σε εκκλησιαστική κοινωνία». Ήταν τρεις μέρες μίας πολύ δυναμικής δουλειάς που οργάνωσε το Πανεπιστήμιο του καλοκαιριού της Αρχιεπισκοπής της Grenoble. Το πρόγραμμα μας προσέφερε επιστημονικά κατοχυρωμένες ομιλίες από τον Αρχιεπίσκοπο της Grenoble, από καθηγητές του πανεπιστημίου του Louvain, του Πανεπιστημίου Sèvres-Paris καθώς και καθηγητές του πανεπιστημίου της Lyon και του πανεπιστημίου του Fribourg της Ελβετίας.

Πέρα από τις ομιλίες, οργανώθηκαν εργαστήρια και στρογγυλή τράπεζα στην οποία συμμετείχαν τόσο καθηγητές όσο και δυναμικοί εμψυχωτές ενοριών της Αρχιεπισκοπής της Grenoble όπως επίσης και της Lyon. Ιδιαίτερα σημαντικά ήταν τα εργαστήρια στα οποία κληθήκαμε να συμμετάσχουμε και ταυτόχρονα να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις. Ήταν όλα οργανωμένα από εμψυχωτές που δημιουργούν νέες δομές εκκλησιαστικής διοίκησης σε ενορίες της Lyon και της Grenoble. Πραγματικά η εμπειρία που αποκομίσαμε από αυτού του είδους τις συζητήσεις μέσα στα εργαστήρια και από τις πρακτικές που αναπτύσσονται, είναι πάρα πολύ σημαντική. 

Κατά τη συνάντηση αυτή μου δόθηκε η ευκαιρία να ανταλλάξω απόψεις σχετικά με τις δομές και με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα θέματα τα οποία ανακύπτουν στις εκκλησιαστικές μας επαρχίες, τα οποία δεν διαφέρουν τόσο πολύ από την πραγματικότητα της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα: το θέμα των μεταναστών, το θέμα της ένταξης των ξενόγλωσσων πιστών στην ενορία, το θέμα της προσπάθειας για να αναζωογονηθούν κοινότητες και ενορίες οι οποίες δεν είναι τόσο ζωντανές. Θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον, παραδείγματος χάρη, κάποια στιγμή να δούμε από κοντά τον τρόπο με τον οποίο μία ενορία στην Αρχιεπισκοπή της Lyon κατάφερε χάρι στους εμψυχωτές της ενορίας να αναζωογονήσει όλη την προσπάθεια και έτσι να έρθουν κοντά και πάλι νέοι πιστοί στην ενορία, οι οποίοι αυτήν τη στιγμή εργάζονται σε διάφορους τομείς και προσελκύουν και άλλο κόσμο μέσα στην ενορία. 

Αλλά θέματα, παραδείγματος χάρη, που αναπτύχθηκαν και τα αναφέρω πάρα πολύ επιγραμματικά είναι η δημοκρατική ζωή μέσα στην εκκλησία, πώς να δημιουργήσουμε την έννοια του συλλογικού, της Συνοδικότητας μέσα στην Εκκλησία, πώς να πάρουμε αποφάσεις μέσα στην Εκκλησία, ποιοι είναι εκείνοι οι οποίοι αποφασίζουν και αν δίνεται φωνή ακόμα και σε εκείνους οι οποίοι είναι χωρίς φωνή, εννοούμε εκείνους οι οποίοι είναι περαστικοί μέσα στην ενορία, οι ξενόγλωσσοι στους οποίους δίνουμε λιγότερη σημασία, εκείνους τους οποίους ο Επίσκοπος της Grenoble αποκάλεσε τους σημερινούς φτωχούς των ενοριών μας, πώς μπορούμε να επιμορφώσουμε τους ανθρώπους, πώς μπορούμε να τους κάνουμε να αισθανθούν υπεύθυνοι ώστε να μπορούν να πάρουν μία απόφαση και πάρα πολλά αλλά θέματα τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να πάμε ένα βήμα μπροστά στο θέμα των διοικητικών πρακτικών που εφαρμόζουμε στις εκκλησιαστικές επαρχίες ή τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε πραγματικά να είμαστε μία κοινότητα που ζει τη συνοδικότητα, όπου όλοι στην πραγματικότητα συμμετέχουν, όπου όλοι έχουν φωνή και όλοι μπορούν με τον τρόπο τους να βάλουν το λιθαράκι τους ώστε να προχωρήσει όσο καλύτερα γίνεται η ενορία, η κοινότητα ή ακόμα η εκκλησιαστική επαρχία.

Αναπτύχθηκε ιδιαίτερα και δόθηκε πολύ μεγάλη σημασία στις συζητήσεις το θέμα της παρουσίας των λαϊκών στις διοικητικές πρακτικές της Εκκλησίας όπως επίσης και το θέμα του κατά πόσο οι διοικητικές πρακτικές μπορούν να μοιραστούν ανάμεσα σε όλους τους φορείς είτε είναι ιερείς, μοναχοί, είτε λαϊκοί μέσα στην Εκκλησία. Ένα άλλο θέμα το οποίο μπορούμε να αναφέρουμε είναι η προσπάθεια που έγινε να μας μεταφέρουν μέσα από δύο διαφορετικές ομιλίες και εργαστήρια πως μπορεί κάποιος κυρίως λαϊκός, ο οποίος στην επαγγελματική του απασχόληση χρησιμοποιεί κάποιες πρακτικές, αυτές τις πρακτικές να τις μεταφέρει και να τις χρησιμοποιήσει μέσα στην Εκκλησία. Μάλιστα ο ίδιος ο Επίσκοπος της Grenoble ανέφερε ότι αυτό είναι κάτι το οποίο το επιζητούμε και είναι κάτι το οποίο θα μπορούσαμε να το χρησιμοποιήσουμε προς όφελος της Εκκλησίας. 

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω καταρχήν την πατέρα Γιώργο Ντάγκα ο οποίος μου πρότεινε να συμμετάσχω σε αυτήν τη συνάντηση μετά την πρόσκληση για επιμόρφωση που δέχτηκε από την Αρχιεπισκοπή της Grenoble και έτσι έζησα τη συγκεκριμένη συνάντηση με πολλή χαρά και ενθουσιασμό. Θα ήθελα να σας δώσω μια τελική εικόνα με την οποία έκλεισε αυτή η συνάντηση: η εικόνα της ορχήστρας όπου υπάρχει συμφωνία και αρμονία, όπου τα πάντα είναι ζωντανά και ζωηρά γιατί στην πραγματικότητα η ίδια η Εκκλησία είναι ένα ζωντανό σώμα όπου δεν μπορούμε να αρκεστούμε σε όλα αυτά που έχουν ήδη ειπωθεί αλλά πρέπει να δημιουργήσουμε καινούργια πράγματα. Μέσα στην Εκκλησία πιθανώς να χρειάζεται να υπάρξουν αλλαγές, πιθανώς να χρειαστεί να υπάρξει ένα είδος μεταρρυθμίσεων ούτως ώστε να μπορέσουμε ακόμα καλύτερα σήμερα να αναγγείλουμε το Ευαγγέλιο και να είμαστε φορείς ελπίδας γιατί αυτό το οποίο ο καθένας από μας χρειάζεται να μεταφέρει είναι το καλό μήνυμα, την καλή αγγελία σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους στην καθημερινότητά του και μέσα στην Εκκλησία, συνεργαζόμενος με όλους και βιώνοντας στην πράξη τη Συνοδικότητα.

Με το νου και την προσευχή μας στραμμένη στην 16η Σύνοδο των Επισκόπων με θέμα τη Συνοδικότητα, που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στη Ρώμη και ολοκληρώνει την περίοδο μελέτης του θέματος που ξεκίνησε το 2021, ευχόμαστε καλή επιτυχία στις εργασίες της.

  Άντζελα Σεστρίνη,
Γραμματέας Ποιμαντικής Επιτροπής
Αρχιεπισκοπής Καθολικών Αθηνών

Προηγούμενο Άρθρο

 39η Παγκόσμια Ημέρα της Νεολαίας 2024 «Όσοι ελπίζουν στον Κύριο βαδίζουν χωρίς να κουράζονται»

Επόμενο Άρθρο

Ο Πάπας ξεκινά αποστολικό ταξίδι στο Λουξεμβούργο και το Βέλγιο

You might be interested in …

Ονομασία νέου Αρχιεπισκόπου Καθολικών Αθηνών

Νέος Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών Ο Άγιος Πατέρας Φραγκίσκος, Πάπας Ρώμης, δέχτηκε την παραίτησή μου από τη διαποίμανση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Καθολικών Αθηνών, λόγω ορίου ηλικίας, και εξέλεξε ως νέο Αρχιεπίσκοπο Καθολικών Αθηνών και Αποστολικό Τοποτηρητή […]