21 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Συνοδική Επιτροπή “Δικαιοσύνη & Ειρήνη”: Προώθηση των Κοινωνικών Δικαιωμάτων – Μείωση των Κοινωνικών Ανισοτήτων

Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

Συνοδική Επιτροπή “Δικαιοσύνη & Ειρήνη”



 

Δικαιοσύνη και Ειρήνη Ευρώπη,  27 Μαρτίου 2015 / Βρυξέλλες

 

 

Προώθηση των Κοινωνικών Δικαιωμάτων – Μείωση των Κοινωνικών Ανισοτήτων

 

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Διάσκεψης των Ευρωπαικών Επιτροπών 'Δικαιοσύνη και Ειρήνη Ευρώπη' υποδέχεται το έγγραφο Βρυξέλλες1 σχετικά με το μέλλον των κοινωνικών δικαιωμάτων στην Ευρώπη και την πρόταση που περιέχει για την βελτίωση της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων όπως τα ανθρώπινα δικαώματα.

Το έγγραφο αυτό είναι το ενθαρρυντικό αποτέλεσμα της Διάσκεψης της βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στις 12-13 Φεβρουαρίου καθώς και ενα σημαντικό βήμα στην διαδικασία Τορίνου που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2014.

Η διαδικασία αυτή έχει ως στόχο να επιτρέψει σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες να επωφεληθούν απο τον Ευρωπαικό Κοινωνικό Χάρτη, 50 χρόνια μετά την έναρξη ισχύος του. Μέσω του εκπροσώπου της στο Συμβούλιο Ευρώπης, η Δικαιοσύνη και Ειρήνη Ευρώπη έχει συμμετάσχει ενεργά σε αυτή την διαδικασία.

 

Ένα πρώτο βήμα πρός την περαιτέρω ενίσχυση της επιρροής του Ευρωπαικού Κοινωνικού Χάρτη (EKX)   στην καθημερινή ζωή των πολιτών, θα πρέπει να είναι η καλύτερη ενημέρωση του κοινού για το περιεχόμενο του, καθώς και μία σωστή αξιολόγηση της κατάστασης της επικύρωσης και εφαρμογής του εγγράφου στη αρχική του έκδοση από το 1961 και της αναθεωρημένης έκδοσής του από το 1996.

 

Επιπλέον, τα Συνέδρια στο Τορίνο και στις Βρυξέλλες έχουν δείξει ότι τα κοινωνικά δικαιώματα έχουν προχωρήσει πολύ απο την πρώτη υιοθέτηση του Ευρωπαικού Κοινωνικού Χάρτη. Ωστόσο, ιδίως στην τρέχουσα οικονομική ύφεση θα πρέπει να δημιουργηθεί μια νέα ευαισθησία για τα κοινωνικά δικαιώματα του ανθρώπου. Αυξημένη παιδική φτώχια και απαράδεκτα επίπεδα ανεργίας, ιδίως μεταξύ της νέας γενιάς, είναι ένα σκάνδαλο σε μία απο τις πλουσιότερες περιοχές του κόσμου. Η τρέχουσα επιδείνωση της κοινωνικής και εδαφικής ανισότητας έχει αυξηθεί στην Ευρώπη η οποία στην πραγματικότητα απειλεί την κοινωνική συνοχή και την δημοκρατία στην ήπειρο μας. Το έγγραφο Βρυξέλλες δικαίως καταγγέλει ότι “η κρίση έχει οδηγήσει σε διάβρωση της κοινωνικής ιδιότητας του πολίτη, το οποίο παρουσιάζει μία σημαντική απειλή προς την αίσθηση αλληλεγγύης των Ευρωπαίων και την πίστη τους στο Ευρωπαικό σχέδιο.”

 

Στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον περασμένο Νοέμβριο ο Πάπας Φραγκίσκος τόνισε ότι “προώθηση της αξιοπρέπειας του προσώπου σημαίνει αναγνώριση ότι αυτός ή αυτή έχει  αναφαίρετα δικαιώματα που κανένας δεν μπορεί να πάρει αυθαιρέτως, πόσο μάλλον για λόγους οικονομικών συμφερόντων”. Και στην αποστολική προτροπή του ο Evangelii Gaudium έγραψε “η ανισότητα είναι η ρίζα των κοινωνικών δεινών” (202).

 

Γνωρίζουμε φυσικά πως η διασφάλιση των κοινωνικών δικαιωμάτων περιλαμβάνει και οικονομικούς πόρους. Σε μία οικονομία αγοράς οι εταιρείες πρέπει να αποφέρουν κέρδη ώστε να είναι σε θέση να πληρώσουν τους μισθούς και τους φόρους, και ως εκ τούτου, να διατηρήσουν τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας.

 

Ωστόσο, τα τελευταία τριάντα χρόνια, σκευωρίες φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής πολύ πλούσιων ιδιωτών και ιδιωτικών εταιρειών, έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Πρόσφατες αναφορές σχετικά με τις λεγόμενες 'φόρο-αποφάσεις' επιτρέπει σε πολυεθνικές εταιρείες να μειώσουν δραστικά τις φορολογικές υποχρεώσεις τους. Κατά συνέπεια χαιρετίζουμε τις πρόσφατες πρωτοβουλίες στο επίπεδο της G20 και της OECD και στηρίζουμε τις προσπάθειες της Ευρωπαικής Επιτροπής για την αυξήση της διαφάνειας των φορολογικών αποφάσεων. Ελπίζουμε επίσης στην επιτυχία της ειδικής επιτροπής του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου στα θέματα αυτά. Ξεκίνησε τις έρευνές της στις 10 Μαρτίου και ανυπομονούμε για τις συστάσεις της. Ελπίζουμε ειλικρινά οτι οι πρωτοβουλίες αυτές θα συμβάλουν στην μεγαλύτερη δικαιοσύνη της φορολόγησης, το οποίο είναι ένα σημαντικό κλειδί για την προώθηση των κοινωνικών δικαιωμάτων και την μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων.

 

H Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των Επιτροπών Δικαιοσύνη και Ειρήνη (Justice and Peace Europe) είναι ένα Ευρωπαϊκό δίκτυο που αποτελείται από 31 εθνικές επιτροπές Δικαιοσύνης και Ειρήνης που εργάζονται για την προώθηση της δικαιοσύνης, της ειρήνης και του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Συμβάλλει στη διάδοση της Καθολικής Κοινωνικής Διδασκαλίας (Catholic social doctrine) στις Ευρωπαϊκές κοινωνίες και στα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

 

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Δικαιοσύνης και Ειρήνης Ευρώπη αποτελείται από 9 εκλεγμένα μέλη και πρόεδρός της είναι ο Αρχιεπίσκοπος  Jean-Claude Hollerich του Λουξεμβούργου.

 

 

Επικοινωνία : secretary@jupax-europa.org;

                       www.jupax-europa.org

 

1 http://www.coe.int/T/DGHL/Monitoring/SocialCharter/TurinConference/Brussels-Document-de-Bruxelles_bil.pdf

 

 

 

Αχαρνών 246, 112 53 Αθήνα  τηλ/φαξ 210-8672723

Email: salachas@ath.forthnet.gr or nikosvoutsinos@msn.com

Προηγούμενο Άρθρο

Εξόρμηση αγάπης της Κάριτας Αθήνας-Προσφυγικό Έργο στην πλ. Βικτωρίας

Επόμενο Άρθρο

Η Κάριτας σε δράση στο Νεπάλ

You might be interested in …

Ένταξη των Ρομά: βασικές προκλήσεις για την Ευρώπη. Μήνυμα του Ποντιφικού Συμβουλίου για τους Μετανάστες

Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος Συνοδική Επιτροπή “Δικαιοσύνη & Ειρήνη”   Ένταξη των Ρομά: βασικές προκλήσεις για την Ευρώπη Μήνυμα του Ποντιφικού Συμβουλίου για τους Μετανάστες

Η Ευρώπη σε σημείο καμπής “Δικαιοσύνη και Eιρήνη ” Ευρώπης: Συντονισμένη δράση για το 2017

Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος Συνοδική Επιτροπή “Δικαιοσύνη & Ειρήνη”     Η Ευρώπη σε σημείο καμπής “Δικαιοσύνη και Eιρήνη ” Ευρώπης: Συντονισμένη δράση για το 2017             Η Προοπτική για μια ειρηνική κι […]

Συνοδική Επιτροπή Δικαιοσύνη και Ειρήνη : Η Αραβική Άνοιξη ένα χρόνο μετά

Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος Συνοδική Επιτροπή “Δικαιοσύνη & Ειρήνη” Δελτίο Τύπου   Η Συνδιάσκεψη των Ευρωπαϊκών Επιτροπών Δικαιοσύνης και Ειρήνης …   “Η Αραβική Άνοιξη ένα χρόνο μετά”