19 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Η Κάριτας σε δράση στο Νεπάλ

Ο μεγέθους 7,8 Ρίχτερ σεισμός του Σαββάτου 25 Απριλίου έπληξε το κεντρικό Νεπάλ και τις γύρω περιοχές, παραλύοντας την πρωτεύουσα Κατμαντού, την Ποκάρα και τις γύρω περιοχές, καθώς και τμήματα της βόρειας Ινδίας. Ο αριθμός των νεκρών συνεχίζει να αυξάνεται. Το διεθνές δίκτυο της Caritas έχει αρχίσει ήδη την προμήθεια αντίσκηνων, μέσων ύδρευσης, αποχέτευσης και ειδών υγιεινής. Ακόμα προσπαθεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες για παροχή βοήθειας σε τραυματίες, σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανοικτούς χώρους και σε εκείνους που βρίσκονται σε προσωρινά καταλύματα γύρω από Κατμαντού.

Ο πάπας Φραγκίσκος την Κυριακή 26 Απριλίου προσευχήθηκε μαζί με τους πιστούς  για τα θύματα του σεισμού στο Νεπάλ, και προέτρεψε για αλληλεγγύη σε όσους επλήγησαν από την καταστροφή. «Θα ήθελα να διαβεβαιώσω για την εγγύτητά μου προς τον πληθυσμό που έχει πληγεί από τον ισχυρό σεισμό στο Νεπάλ και τις γειτονικές χώρες» είπε ο Πάπας στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, μετά την προσευχή «Regina Coeli». «Προσεύχομαι για τα θύματα, τους τραυματίες και αυτούς που υποφέρουν εξαιτίας αυτής της καταστροφής», είπε ο Άγιος Πατέρας, «Είθε να υποστηριχθούν με αδελφική αλληλεγγύη». Ο Άγιος Πατέρας στη συνέχεια προσευχήθηκε ώστε η Παναγία να είναι κοντά στους πληγέντες από το σεισμό, και μαζί με τους πιστούς  απήγγειλαν το Χαίρε Μαρία.

Νωρίτερα, ο Αρχιγραμματέας της Αγίας Έδρας καρδινάλιος Pietro Parolin έστειλε τηλεγράφημα εκ μέρους του Πάπα Φραγκίσκου στον Επίσκοπο του Αποστολικού Βικαριάτου του Νεπάλ, Παύλο Simick, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του για τους πληγέντες από το σεισμό.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Κάριτας Ινδίας π. Frederick D’ Souza συμφώνησε να στείλει ομάδα εμπειρογνωμόνων για να δημιουργήσει μια ισχυρότερη βάση ανακούφισης στο Νεπάλ. Εκτός από το ανθρώπινο δυναμικό, η Ινδία καλεί τις  επιχειρήσεις για γενναιόδωρη συνεισφορά για τον σκοπό αυτό. «Καθώς ετοιμαζόμαστε να στείλουμε ακόμα περισσότερη βοήθεια, ο  Διευθυντής της νότιας ζώνης της Κάριτας Ινδίας, Δρ Haridas, είναι ήδη εκεί με την ομάδας απόκρισης». Ο διευθυντής της  Caritas Νεπάλ π. Πίος Perumana ενημέρωσε τον Ινδό ομόλογό του ότι η ομάδα του είναι σε αναμονή της κυβέρνησης για να ορίσει την περιοχή παρέμβασης, και εξέφρασε την χαρά του για την προθυμία της Κάριτας Ινδίας να βοηθήσει.

Η κυβέρνηση του Νεπάλ, τη Δευτέρα 27 Απριλίου, κάλεσε την Caritas Νεπάλ μαζί με άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις για μια συνάντηση συντονισμού. Χωρίς καμία καθυστέρηση οι οργανισμοί αυτοί καλούνται να ενημερωθούν και να συντονιστούν με το Υπουργείο Εσωτερικών για την ανταπόκριση στις αυξημένες ανάγκες.

Η Καθολική Εκκλησία της Ιταλίας ανταποκρίθηκε στην έκκληση του Πάπα Φραγκίσκου για το Νεπάλ, διαθέτοντας ένα σημαντικό ποσό για το έργο ανθρωπιστικής βοήθειας και τις έκτακτες ανάγκες για τους σεισμοπλήκτους στο έθνος των Ιμαλαΐων μέσω του Αποστολικού Νούντσιου στην Ινδία και το Νεπάλ, Αρχιεπίσκοπο Salvatore Pennacchio.

Όπως έγινε γνωστό, το Ποντιφικό Συμβούλιο  «Cor Unum» ανέλαβε να αποστείλει μια πρώτη συνεισφορά 100 χιλιάδων δολαρίων για τους πληγέντες για λογαριασμό του Αγίου Πατέρα.

Αυτό το ποσό, το οποίο θα σταλεί στην τοπική Εκκλησία, θα χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη και την ενίσχυση των εκτοπισθέντων και όσων έχουν ανάγκη, και προορίζεται ως μια πρώτη  άμεση και συγκεκριμένη έκφραση «πνευματικής εγγύτητας και πατρικής ενθάρρυνσης» του πάπα Φραγκίσκου προς όσους έχουν πληγεί, όπως ο ίδιος διαβεβαίωσε κατά τη διάρκεια της Regina Coeli την Κυριακή 26 Απριλίου. Σύνοδοι Ιεραρχιών και φιλανθρωπικές οργανώσεις της Καθολικής Εκκλησίας συμμετέχουν ήδη σε μεγάλο βαθμό στο ανθρωπιστικό έργο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα μέχρι στιγμής, τα οποία δεν είναι οριστικά, τα θύματα ξεπερνούν τα 4.300 μέχρι σήμερα και οι πληγέντες είναι περίπου 8 εκατομμύρια στις 34 επαρχίες του Νεπάλ, υπάρχουν ένα εκατομμύριο άστεγοι, και περίπου 2 εκατομμύρια παιδιά που έχουν ανάγκη βοήθειας. Ενώ, πολλά χωριά είναι ακόμα απομονωμένα και δεν έχει φτάσει ακόμη βοήθεια κοντά τους. Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι περίπου 400 χιλιάδες κτίρια έχουν καταστραφεί.

H Κάριτας Νεπάλ έχει γίνει αποδέκτης της συγκλονιστικής υποστήριξης από το διεθνές δίκτυο της Κάριτας, με τους οργανισμούς Κάριτας σε όλο τον κόσμο να ανταποκρίνονται και να στηρίζουν με το προσωπικό και τους πόρους.

Ο Γενικός γραμματέας της Διεθνούς Κάριτας Michel Roy λέει ότι δυναμικά μέλη της οικογένειας της  Κάριτας στην περιοχή, όπως η Κάριτας Μπαγκλαντές, Πακιστάν και η Κάριτας  Ινδίας, τα οποία είναι καλά εκπαιδευμένα στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, όπως οι πλημμύρες και οι τυφώνες, έχουν ήδη θέσει στην διάθεση της Κάριτας Νεπάλ εξειδικευμένες ομάδες τους.

Ο Michel Roy λέει η Κάριτας έχει πλημμυρίσει με δωρεές και αλληλεγγύη από όλο τον κόσμο:  είναι εκπληκτικό: «Πρώτα έφτασε από τις γειτονικές χώρες -συμπεριλαμβανομένης της συλλογής των χρημάτων- αλλά και από πολύ πιο μακριά, όπως  τη Λατινική Αμερική (…). Έχουμε επίσης  λάβει δεσμεύσεις και κονδύλια από τα Βαλκάνια, όπως την Κροατία που δεν αναπτύσσει συχνά διεθνή δράση αλληλεγγύης, και από την Ταϊβάν … ». Οι   δωρεές, όπως αναφέρει, συνεχίζουν να ρέουν προς όλους τους φορείς της Κάριτας για να υποστηρίξει την ανταπόκριση στις έκτακτες ανάγκες που προκλήθηκαν από τον σεισμό «φτάνοντας τα  3.000.000€ , κάτι το οποίο είναι σπάνιο να γίνει μέσα σε τόσο λίγες μέρες».

Η υποστήριξη αυτή είναι ζωτικής σημασίας, για τους 8.000.000 ανθρώπους σύμφωνα με εκτιμήσεις,  που επλήγησαν από τον σεισμό στις 39 επαρχίες του Νεπάλ.

29/04/15

Προηγούμενο Άρθρο

Συνοδική Επιτροπή “Δικαιοσύνη & Ειρήνη”: Προώθηση των Κοινωνικών Δικαιωμάτων – Μείωση των Κοινωνικών Ανισοτήτων

Επόμενο Άρθρο

Κάριτας Ελλάς, Σεισμός στο Νεπάλ: Αρκεί λίγο για να βοηθήσετε πολύ…

You might be interested in …

«Η ειρήνη είναι ευθύνη όλων μας»

Ετήσια ομιλία του Πάπα Φραγκίσκου, προς τα μέλη του Διπλωματικού Σώματος Στην ετήσια ομιλία του προς τα μέλη του Διπλωματικού Σώματος που είναι διαπιστευμένα στην Αγία Έδρα, ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε τους προβληματισμούς του για […]

Ο Πάπας ανακοινώνει τα ονόματα των νέων καρδιναλίων

04/01/2015 Ραδιόφωνο του Βατικανού   Στην προσευχή Άντζελους την Κυριακή, ο πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσε τα ονόματα των δεκαπέντε αρχιεπισκόπων και επισκόπων οι οποίοι θα ονομασθούν καρδινάλιοι στο Κονσιστόριο της 14ης Φεβρουαρίου 2015. Επιπλέον, ο Άγιος […]

Ο Πάπας Φραγκίσκος τιμά τον «λαμπρό» μαθηματικό και φιλόσοφο Μπλεζ Πασκάλ

Σε μια νέα Αποστολική Επιστολή που κυκλοφόρησε την ημέρα που θα γινόταν 400 ετών (19 Ιουνίου) , ο πάπας Φραγκίσκος επαινεί το «λαμπρό και ερευνητικό μυαλό» του Γάλλου στοχαστή Μπλεζ Πασκάλ. «Ένας ακούραστος αναζητητής της […]